"Dvimiesčio projektas - tai ne tik nauda šiems miestams, bet galimybė daryti įtaką visos Lietuvos plėtrai ir ekonomikai. Praėjo beveik septyneri metai, kai Lietuvos Seimas patvirtino Teritorijų bendrąjį planą ir dvimiesčio idėja įgijo oficialų pagrindą", - Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai cituojamas sostinės vadovas V.Navickas.

Merų pasirašytoje deklaracijoje skelbiama, kad Vilnius ir Kaunas atnaujins veiklos gaires, formuos europinės reikšmės urbanistinį centrą, konkrečiais darbais ir projektais įgyvendins dviejų Lietuvos ekonominių, kultūrinių ir dvasinių centrų bendrus siekius.

Ten taip pat pasisakoma už miestų bendradarbiavimą, grindžiamą partneryste, novatoriškumu, kultūrinio potencialo plėtojimu, išskirtinių požymių ir vertybių puoselėjimu, tarptautiniu reklamavimu, savivaldos stiprinimu, atvirumu.

Pasak V.Navicko ir A.Kupčinsko, šie principai stiprins miestus kasdieniuose darbuose ir padės įgyvendinti reikšmingus projektus, o miestų sėkmingos plėtros rezultatai bus pavyzdžiu visiems Lietuvos regionams.

2002 metais Kauno savivaldybėje tuometinis Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Kauno meras Erikas Tamašauskas pasirašė dviejų didžiausių šalies miestų savivaldybių bendradarbiavimo ketinimų protokolą. Jame buvo numatoma, kad Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės kartu formuos Lietuvoje Europinės reikšmės urbanistinį centrą, jungiantį Vilniaus ir Kauno potencialą, skatins verslo, aukštojo mokslo ir valdžios bendradarbiavimą didinant šalies urbanistinių centrų socialinį-ekonominį potencialą bei valstybės tarptautinį konkurencingumą.

Pasirašytame dokumente įtvirtinti ketinimai steigti mokslo ir technologijų parkus, pasiryžimas telktis norint pritraukti Europos Sąjungos struktūrinių, kitų tarptautinių fondų ir programų, privataus kapitalo lėšas socialinei ekonominei plėtrai įgyvendinti.

2005 m. atlikta dvimiesčio oro uostų plėtros galimybių studija, po dviejų metų - Vilniaus ir Kauno dvimiesčio regiono urbanistinės plėtros galimybių studija.

2008 metais bandyta surengti susitikimą dėl dvimiesčio Elektrėnuose, tačiau tuometinis Vilniaus meras Juozas Imbrasas susidomėjimo esą neparodė.