Trečiadienį prasidėsiančiame dviejų dienų forume dalyvaus vadinamosios Helsinkio grupės šalių - Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Slovakijos, Maltos ir Rumunijos - vyriausieji euroderybininkai. Šios šalys derybas su ES pradėjo šių metų pradžioje.

Kita, vadinamoji Liuksemburgo grupė, derybas pradėjo 1998 metais. Vilniuje iš šios grupės šalių viešės Lenkijos vyriausiasis derybininkas. Estijai, Slovėnijai, Kiprui, Čekijai ir Vengrijai atstovaus aukšti europareigūnai.

Į susitikimą taip pat atvyks kandidatės į ES Turkijos atstovai, ES pirmininkaujančios Prancūzijos pareigūnai bei Europos Komisijos Plėtros generalinio direktorato vadovas Eneko Landaburu.

Šalių kandidačių atstovai aptars derybų su ES eigą, perspektyvas bei paskelbs bendrą pareiškimą. Jame numatoma akcentuoti ES plėtros svarbą, išsakyti pageidavimą, kad būtų nurodytos konkrečios plėtros datos. Be to, šalys įsipareigos tęsti narystei būtinas vidaus reformas.

Taip pat ketinama išsakyti pageidavimą, kad kitais metais su antrosios grupės kandidatėmis derybos būtų pradėtos pagal visus 29 derybų skyrius ir užbaigtos derybos su pirmosiomis šešiomis valstybėmis.

Kaip žinia, šių metų pradžioje Lietuva derybas dėl narystės ES pradėjo dėl 8 skyrių, iš kurių dėl 5 jau susitarta. Spalį Lietuva ketina pristatyti dar 8 derybų pozicijas.

Derybos iš viso vyksta pagal 29 pagrindinius ir 2 papildomus skyrius.

Lietuva derybas su ES tikisi užbaigti 2002 metais, o 2004-aisiais būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus.