Renginio dalyvius sveikins Prezidentė Dalia Grybauskaitė, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Seimo narys, Tarpparlamentinių ryšių su JAV grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, JAV ambasados Lietuvoje reikalų patikėtinis Garoldas N. Larsonas.

Šventėje koncertuos Virgis Stakėnas ir grupė „Subtilu Z“, gros Lietuvos kariuomenės oro pajėgų orkestras. Susirinkusieji galės įsigyti lauko kepsninėse paruoštų vaišių.

Renginiu siekiama ne tik paminėti JAV vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką, bet ir švęsti Lietuvos bei JAV partnerystę, kurti tradiciją vilniečiams susiburti Vašingtono aikštėje minint JAV ir Lietuvos draugystei svarbias datas.

JAV valstybės sekretoriaus pareigas ėjusio S. Veleso deklaracija paskelbta 1940 m. liepos 23-iąją. S. Welleso savo pareiškime ryžtingai ir be kompromisų paskelbė pasauliui, kad Amerika ir de jure, ir de facto nepripažįsta Lietuvos ir kitų Baltijos šalių okupacijos bei aneksijos.

S. Welleso pareiškimas tapo pavyzdžiu kitoms Vakarų valstybėms vykdyti nepripažinimo politiką, išlikti ištikimoms laisvės ir nepriklausomybės idealams. Lietuviams toks JAV parodytas ryžtas padėjo išlaikyti viltį ištisus penkis dešimtmečius, kad Lietuva gali būti laisva ir demokratinė valstybė.

Prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, JAV palaikymas sunkiausiu mūsų istorijos laikotarpiu suteikė Lietuvai jėgų ir vilties nepasiduoti kovojant už savo valstybės išlikimą. JAV padėjo mūsų šaliai išsaugoti ambasadas ir užtikrinti, kad laisvos Lietuvos balsas būtų girdimas pasaulyje. Tai buvo didžiulis pasiekimas ir parama per visus okupacijos metus.

Prie JAV S. Veleso deklaracijoje išsakytos pozicijos prisijungė ir Baltijos šalių aneksijos nepripažino daugiau nei 50 pasaulio valstybių.