Nuo karštos giros iki žaislų iš šieno, nuo originalių papuošalų iki gatvės muzikos kūrinių. Lengviau būtų išvardyti, ko ketvirtadienį Vilniuje prasidėjusioje mugėje nėra. DELFI kalbinti pirkėjai ir prekiautojai pasigedo tik vieno – kol kas neskubančios iš už debesų lįsti saulės.

Tradicines Vilniaus verbas rišanti Zofija iš Vilniaus už puošniausią prašė 13 eurų, pigiausias pardavinėjo po eurą. Kaip pasakojo DELFI, didžiausią verbą surišo per tris valandas.

Kol dirbo mezgėja gamykloje „Sparta“ moteris tik grožėjosi tradicinėmis verbomis, tačiau išėjusi į pensiją pati pabandė rišti.

„Man labai patinka. Turiu daržą, kuriame sėju, sodinu gėles, kitus augalus. Svarbiausia – laiku nuskinti, nes jei pavėluoji, byra žiedai. Kai kuriuos truputį paspalvinu, nes vieni žmonės labiau mėgsta natūralesnes verbas, kiti, kad būtų ryškesnės“, – pasakojo verbų rišėja.

Šis užsiėmimas Zofijai ne tik malonumas, bet ir galimybė prisidurti prie pensijos, nors verbas pradavinėja tik per Kaziuką. „Papildomai užsidirbusi galiu anūkus palepinti. Ankstesniais metais ir po 3 tūkst. litų uždirbdavau, bet kaip bus šiemet, kai euras, nežinau“, – sakė vilnietė.

Pabrangę riestainiai

Kaziuko mugė Vilniuje
Pirmą mugės dieną prekeiviai neskubėjo nuleidinėti kainų, tradicinius mugės riestainius pardavinėjo po 2 eurus už 7 nedidelius arba 6 didesnius, virvele pervertus riestainius. Skirtingai nei per ankstesnes muges, kai riestainiai kainavo po 5 litus, šiemet mažų galima nusipirkti ir po vieną.

Kauno prekiauti riestainiais į Kaziuką atvykusi Valerija kėlėsi 5 ryto. „Pasiruošėm daug produkcijos, o kaip seksis pardavinėti, bus matyti vakare“, – DELFI sakė moteris, pirkėjams primindama, kad be riestainių nėra ir Kaziuko.

Kaip pastebi Valerija, žmonės šiemet mažiau derasi. Jos manymu, taip yra todėl, kad gali nusipirkti ir po vieną baranką, kuri kainuoja 30 eurocentų.

Nuo šypsenų dėžučių iki sveikų produktų elektroniniu paštu

Dekupažo technika dekoruotas „Šypsenų dėžutes“ pardavinėjanti dviejų vaikučių mama Raimonda praeiviams siūlė jas atidaryti. Tai padariusieji viduje esančiame veidrodyje išvysdavo besišypsantį save.

Kaziuko mugė Vilniuje
Savo kūrybos darbelius pardavinėjanti vilnietė Kaziuko mugėje tikisi ne tiek uždirbti, kiek pareklamuoti dalijimosi daiktais tinklalapį www.duodu.lt. Kaip pasakojo DELFI, būdama vaikučių priežiūros atostogose ji galvojo, kaip paskatinti žmones ne mesti daiktus (drabužius, morališkai pasenusius puodus ir pan.), o atiduoti kitiems. Jos nuomone, daiktų palikimas prie konteinerio – ne išeitis, nes darko mūsų kiemus.

Ne parduoti, o skleisti informaciją apie sveikų maisto produktų savaitės krepšelį į Kaziuką atvyko Rokiškio biodinaminio ūkio komanda. Kaip DELFI pasakojo ūkio vadovas, visi maisto produktai išauginti jų ūkyje, kaip pas močiutę, ir, užsakius elektroniniu paštu, gali būti pristatomi į sutartą vietą.

„Mes esame pirmas Baltijos šalyse didelis biodinaminis ūkis, kuris gyventojams tiekia žemės ūkio produkciją. Senosiose Europos šalyse tai gana įprasta, o pas mus naujovė. Vadinamieji priemiestiniai ūkiai ne specializuoti, kaip dažna Lietuvoje, o augina visko ir po nedaug“, – DELFI sakė ūkio atstovas, praeiviams kantriai pasakojęs, kuo skiriasi fabrikiniais maistas nuo natūralaus.

Klausia, kiek eurais

Šeimos bityno medų pardavinėjęs Kęstas už kilogramą prašė 4,70 euro. „Žmonės vis dar klausia, kiek litais, taigi, būtų 16 arba 20 litų už kilogramą“, – neklaustas priduria prekiautojas iš Prienų.

Pasak jo, šiemet daugiau žmonių domisi tamsiu grikiniu medumi, nors prašo ir miško, liepų.

„Turime didelį bityną, kuriame apie 200 avilių, tad medų, kurio neišparduodame, tiekiame kepyklai, kuri mums mainais iškepa medaus kekso“, – pasakojo vyras, pirkėjams jo siūlęs už 2,90 euro.

Prasidėjus pietų metui, vilniečiai plūdo į maisto zonas, pirko mėsos, pieno gaminių, nebuvę stintų šventėje naudojosi proga jų paragauti Vilniuje.

Klaipėdiečiai atsivalgę

Kaziuko mugė Vilniuje
Kaip DELFI pasakojo latviška žuvimi prekiaujantis Eligijus iš Panevėžio, keptos stintos, kurių kilogramą pardavinėja už 9,90 euro, sostinėje kur kas populiaresnės nei Klaipėdoje, mat gyvenantys prie jūros jų jau atsivalgė.

„Turime daug ir įvairios žuvies nuo brangiausios lašišos iki pigiausios strimėlės. Kainos svyruoja nuo 3 iki 18 eurų už kilogramą“, – rodė panevėžietis.

Jo žemietės Kaziuke pardavinėjo pintus krepšius. Paklaustos, kuo jų gamybos geresni už parduodamus prekybos centruose, moterys akcentavo kokybę, pabrėždamos, kad Lietuvoje augintos vytelės – daug patvaresnės.

Už didelius, itin tvirtus krepšius prekiautojos prašė po 16 eurų, tyliai užsimindamos: „Vienas euras – nuleidimui“. Mažiukai krepšeliai kainuoja 3-5 eurus.

Norintiems sužinoti, kuo šiemet išskirtinis Kaziukas derėtų patiems atvykti ir pažiūrėti. Lengviau būtų pasakyti, ko jame nėra. Pasak prekeivių, kol kas trūksta tik saulės. DELFI kalbinti pirkėjai dažniau minėjo, kad pinigų.

Pasak mugės organizatorių, šiemet atvykę į mugę galės dalyvauti pirmą kartą istorijoje rengiamame Kaziuko mugės kultūriniame orientaciniame detektyviniame žaidime ar Kaziuko mugės protmūšyje.

Su mugės programa galite susipažinti čia:

Ribojamas eismas

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad nuo penktadienio 6 val. iki sekmadienio 4 val. bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospektu, T. Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiąja (ir aplink Rotušės aikštę), Barboros Radvilaitės, Maironio ir Aukštaičių gatvėmis ir jų prieigose.

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat primena, kad kovo mėn. 6-8 dienomis keisis 10, 11, 33 ir 88 autobusų maršrutų trasos, galimi viešojo transporto nukrypimai nuo eismo tvarkaraščių.

10, 11, 33 ir 88 maršrutų autobusai, važiuodami pakeistomis trasomis, stos visose maršrute esančiose stotelėse. 11 autobusų maršruto trasoje, už Polocko ir Olandų g. sankryžos, bus įrengta papildoma Polocko stotelė.

10 Fabijoniškės–Baltupiai–Markučiai maršruto autobusai į Markučius nuo Žaliojo tilto važiuos Vilniaus, Jogailos, Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus gatvėmis, toliau – senąja trasa. Į Fabijoniškes nuo Subačiaus gatvės važiuos Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Jogailos, Vilniaus, Kalvarijų gatvėmis, toliau – senąja trasa.

11 Žvėrynas–Senamiestis–Užupis maršruto autobusai Užupio link nuo Pamėnkalnio gatvės važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Drujos gatvėmis iki Olandų ir Stepono Batoro gatvių žiedo. Į Žvėryną važiuos Drujos, Subačiaus, Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Pamėnkalnio gatvėmis, toliau – senąja trasa.

33 Šiaurės miestelis–Rinktinės–Sukilėlių g.–Guriai maršruto autobusai į Gurius nuo Karaliaus Mindaugo tilto važiuos Arsenalo, T. Kosciuškos, Olandų, Drujos, Sukilėlių gatvėmis, toliau – senąja trasa. Iš Gurių į Šiaurės miestelį nuo Sukilėlių gatvės važiuos Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu, toliau – senąja trasa.

88 Oro uostas–Centras–Europos aikštė maršruto autobusai iš Oro uosto važiuos senąja trasa iki Subačiaus ir Maironio gatvių sankryžos, toliau važiuos Subačiaus, Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu ir grįš į senąją trasą. Į Oro uostą, nuo A. Goštauto ir A. Tumėno g. sankryžos iki V. Kudirkos g., važiuos A. Goštauto, J. Jasinskio g., toliau – senąja trasa.

DELFI primena, kad Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero šventė gimė VII a., o XIX a. peraugo į mugę. Ji yra viena ryškiausių kalendorinių švenčių, turinti šimtmečių tradicijas, kiekvieną kartą pristatanti išmoningus rankų darbo gaminius ir neturinti lygių aplinkiniuose kraštuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)