„Kas čia darosi, kodėl skraido kariniai sraigtasparniai ir naikintuvai? Kažkaip nejauku“, – sakė DELFI skambinusieji skaitytojai.

Vilniuje susitikimas su JAV kariais vyksta prie prekybos centro „Ozas“. LRT radijas praneša, kad susirinko daug vilniečių, norinčių apžiūrėti karinę techniką ir pabendrauti su kariais.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, JAV šarvuočių koloną, kuri į dislokacijos vietą Vokietijoje grįžta sausumos keliais, lydi sraigtasparniai UH – 60 „Black Hawk“ ir CH-47 „Chinook“. Virš Vilniaus sekmadienį taip pat praskrido keli Lenkijos naikintuvai Mig-29, Lietuvoje atliekantys NATO oro policijos misiją. Krašto apsaugos ministerijos atstovė spaudai Asta Galdikaitė BNS sakė, kad naikintuvai buvo pakelti JAV karių prisistatymo visuomenei renginiui.

Aplankė ir kauniečius

Kaune prie pramogų ir laisvalaikio centro „Mega“ JAV kariai demonstravo savo karinę techniką ir bendravo su smalsiais gyventojais. Kauniečiai galėjo susipažinti su trijų rūšių amerikietiška technika, mat demonstracijose puikavosi tanketės, kuriose įrengti skirtingi ginklai. Kitą techniką buvo galima palydėti iš tolo, nes ji nebūtų išsisukusi automobilių stovėjimo aikštelėje.

Patys amerikiečiai tikina, jog jiems Lietuvoje labai patiko ir čia turėjo itin vertingos patirties. Šie kariai Rukloje išbuvo tris mėnesius. Šiuo metu jau yra atvykę kiti sąjungininkų kariai.

„Na mums teko būti žiemą, tai tikrai šalta, bet šiaip tai neįkainojama patirtis, nes turėjome galimybę susipažinti su lietuvių kultūra, nes buvo rengiamos įvairios ekskursijos. O dabar dar turim galimybę pabendrauti ir su pačiais gyventojais“, – kalbėjo amerikiečių karių kuopos vado pavaduotojas W. Neely.

Kauniečiai itin domėjosi užsieniečių karine technika, ginklais. Ypač vaikams buvo didelė atrakcija pasėdėti tanketės viduje. Buvo ir tokių, kurie JAV karius pasitiko ir su gėlėmis.

„Labai įdomu, nes jei kils Lietuvai grėsmė, turime žinoti, kaip būsime apsaugoti. Be to, tokioje demonstracijoje galime palyginti, kokius resursus turi Lietuvos kariai ir kokius sąjungininkai“, – kalbėjo su kariais bendraujantis kaunietis Stanislovas.

Užsuks ir į mažesnius miestus

Susitikimuose su JAV ir Lietuvos kariais žmonės galės iš arčiau apžiūrėti pėstininkų kovos mašinas „Stryker“, šarvuotuosius visureigius „Humvee“, remonto ir evakuacijos sunkvežimius „Sisu“. Iš arti bus galima apžiūrėti ir kitą ginkluotę: sunkiuosius kulkosvaidžius „Browning M2HB“, granatsvaidžius „MK 19“ ir „GMG“, automatinius ginklus „G-36“ ir „M4“, įvairius lengvuosius ir vidutinius kulkosvaidžius.

JAV karių judėjimas sausumos keliais į savo nuolatinę dislokaciją – tai tuo pačiu ir JAV karių pratybų dalis, jomis sąjungininkų kariai demonstruoja savo gebėjimus greitai ir toli persidislokuoti sausumos keliais.

JAV sausumos pajėgų 3-ojo eskadrono kariai pirmadienį lankysis Saločiuose, Pasvalyje ir Panevėžyje, antradienį – Marijampolėje.

Į Vokietiją grįžtančius ir rotaciją Lietuvoje baigusius karius pakeitė JAV Sausumos pajėgų pėstininkai - jie jau treniruojasi drauge su Lietuvos kariais.

DELFI dėkoja skaitytojams už nuotraukas.