„Ekstremali situacija tebegalioja dėl dviejų priežasčių, pagrindinė - dėl žalos gamtai, kuri turės būti analizuojama. Taip pat labai svarbu išsiaiškinti įvykio priežastis, kodėl tai buvo, kad tai nepasikartotų ateityje“, - BNS pirmadienį sakė savivaldybės įmonės „Vilniaus vandenys“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Ekstremali situacija leidžia greičiau mobilizuoti tarnybas, taip pat paskirti atsakingus žmones už situacijos likvidavimą, priežiūrą, tarnybų darbo koordinavimą. Ekstremalios situacijos operacijų vadovu paskirtas Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža, gelbėjimo darbams vadovavo „Vilniaus vandenų“ avarijų šalinimo skyriaus vadovas Darius Urbonavičius.

Anot A.Bubnelio, antradienį komisija aiškinsis dėl to, kaip buvo laikomasi statybos dokumentų ir kitų reikalavimų, bus vertinama, kokia padaryta žala gamtai - kas atsakingas už įvykusią nelaimę, tikimasi nustatyti įvertinus visus dokumentus.

Penktadienį Upės gatvėje, prie „Barclays“ informacinių technologijų centro pastato, požeminės automobilių aikštelės statybvietėje trūkus dviems magistraliniams nuotekų vamzdžiams atsivėrė didelė įgriuva. Šiais vamzdžiais tekėjo nuotekos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, tačiau persipildžius rezervuarams nuotekos pradėtos leisti į Neries upę.

Vilniaus gyventojai buvo prašomi kiek įmanoma riboti vandens naudojimą ir mažinti nuotekų kiekį, tačiau, preliminariais vertinimais, į Neries upę galėjo patekti apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Avarijos likvidavimo metu įgriuvos vietoje pirmiausiai teko išsiurbti subėgusias nuotekas, vėliau suvežti kelis tūkstančius kubinių metrų grunto, jį sutvirtinti. Avarijos likvidavimo darbus vykdė apie 100 įvairių tarnybų specialistų.

Statybos leidimas verslo centro „Green Hall 3“ požeminei automobilių stovėjimo aikštelei išduotas šių metų gruodžio 13-ąją. Leidimą Vilniaus miesto savivaldybė išdavė bendrovei „Upės projektai“, priklausančiai verslininko Arūno Martinkevičiaus koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“.