Pagirtina, tačiau K. Lubys buvo pričiuptas asmeninėms reikmėms naudojantis savivaldybės transportą. Žinoma, ne autobusą.

K. Lubys naudojasi Vilniaus savivaldybės automobiliu „Citroen“, kurio valstybinis numeris – TVS 701. Valdininką pastebėję vilniečiai nufilmavo, kaip jis ne sykį su tarnybiniu transportu važinėja namo, paveža žmoną iki darbo ir t.t. Pats savivaldybės pareigūnas tikina, kad prieš jį surengta provokacija.

Gyrėsi asmenine patirtimi viešajame transporte

Birželį, skaičiuojant paskutines dienas iki reformuotos transporto sistemos pertvarkos, K. Lubys žurnalistams gyrėsi, kaip jis pats važinėja viešuoju transportu ir auklėja savivaldybės įmonę „Vilniaus viešasis transportas“, jei nespėja į darbą.

„Ne tik važinėjo. Bet ir rašau piktas žinutes „Vilniaus viešajam transportui“, kai aš bandau vėluoti į darbą. Ir aš važinėju su persėdimu. Atvažiuoju iš miegamųjų rajonų per 15-20 minučių, persėsdamas vieną kartą. Ir vis kitu maršrutu“, - kalbėjo valdininkas.

Tačiau K. Lubys užfiksuotas, pavyzdžiui, vežantis žmoną į darbą ir iš jo – ne autobusu, o tarnybine mašina.

Ir ryte, ir perpiet, ir į žmonos darbą – su tarnybiniu automobiliu

DELFI skaitytojai rugsėjį pastebėjo, kad kelionėmis viešuoju transportu gyręsis K. Lubys iš namų viename sostinės miegamųjų rajonų kursuoja visai ne autobusu. Mašinos numeriu pasidomėję vilniečiai nesunkiai sužinojo, kad šis „Citroen“ priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Vaizdo įrašuose, kuriuose matoma ir data bei laikas, nesunku įžiūrėti K. Lubį. Valdininkas su savivaldybės „Citroen“ iš namų ir į namus važiavo ir ryte, ir vakare. Jis nepraleido progos prasukti ir pro Valstybinės mokesčių inspekcijos patalpas – čia dirba K. Lubio žmona.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius šių metų gegužės 7 d. įsakymu būreliui tarnautojų leido tarnybines mašinas naudoti ne darbo valandomis ir laikyti jas ne savivaldybės garaže. Tiesa, K. Lubio pavardės dokumente nėra.

Tokius leidimus gavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento direktorius Henrykas Surovičius, jo pavaduotojai Julius Morkūnas ir Marius Švaikauskas bei Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžejus Dinikis. Jiems išimtis sudaryta dėl paprastos priežasties – šie pareigūnai įpareigoti „organizuoti ir vykdyti patikrinimus dėl galimų administracinių teisės ir darbo drausmės pažeidimų pasibaigus įprastam jų darbo laikui“.

K. Lubys: su manimi bandoma susidoroti

K. Lubys DELFI teigė pastebėjęs, kad buvo sekamas. Anot valdininko, tarnybinį transportą jis naudoja darbo reikmėms, o su kamera paskui jį važinėję vilniečiai siekia su juo susidoroti.

„Kad filmuoja – tai aš mačiau, ir čia nėra naujiena. Sakyti „iš namų – į namus“ tikrai negalima. Šiaip automobilis skirtas tam, kad laikyčiau ranką ant pulso ir stebėčiau viešojo transporto darbą Vilniaus mieste. Nes, pagal pareigybę, aš koordinuoju ir kontrolę, ir išeiginės dienos yra, ir viskas. Tarp kitko, ir į susitikimus su bendruomenėmis važiuoju, ir daug kur. Taip, kad kartas nuo karto aš naudojuosi tarnybiniu automobiliu ilgiau negu oficialios mano darbo valandos, - aiškino K. Lubys. - Mačiau, kad filmavo, mačiau valstybinį numerį. Ir aš nesislapsčiau. Jie filmavo įžūliai, važiuodami ašine juosta. Labai įdomu, kas jiems tokias sankcijas suteikė. Bet aš – viešas asmuo, ir aš tikrai nieko nebijau. Nedariau kažko tokio, kas nesuderinama.“

„Šitas filmavimas yra užsakytas. Netgi žinome, kas pasistengė“, - pridūrė jis.

Kas yra filmavimo užsakovai – pašnekovas neatskleidė. Tačiau šie asmenys esą kerštauja už jiems padarytas skriaudas.

„Ne, aš to nevardinsiu. Nes prasidės teisminiai procesai dėl kažkokių šmeižikiškų dalykų. Tie žmonės, kurie tai inicijavo, seniai praradę padorumą ir sąžinę. Tiek aš galiu pasakyti. Savo neveiklumo jie tuo neužmaskuos, - pyko K. Lubys. - Apie tai, kad aš buvau filmuojamas, esu informavęs ir direktorių, ir aukščiau stovinčius žmones. (...) Jų yra toks tikslas. Yra kategorija žmonių, kuriems nepatinka tos pertvarkos, optimizavimai ir veikla, kurią aš kuravau. Ir tai jau vyksta pusę metų. Skundai įvairioms institucijoms, nukreipti asmeniškai prieš mane. Bet kuria kaina. Kad pašalintų personą, kuri trukdo.“

Valdininko teigimu, paslaptingieji filmuotojai jį lydėjo ir tuomet, kai anksti ryte buvo stebimas viešojo transporto darbas. „Jeigu jie sąžiningi, jie turėtų būti nuosekliai sąžiningi“, - sakė K. Lubys.

Jis patikino ir toliau važinėjantis viešuoju transportu. „Naudojuosi ir viešuoju transporto, juo važiuoju į darbą. Naudojuosi tarnybiniu, kada aš stebiu viešojo transporto darbą. Tame tarpe – ir A juostų panaudojimą, ir kitų dalykų“, - tęsė pašnekovas.

Valdininkas tikino į keliones po miestą keliaujantis ir vakarais ar savaitgaliais – kai gaunami vilniečių skundai dėl viešojo transporto sistemos sutrikimų. „Pažiūrėkite, kiek skundų atsakyta. Į tuos skundus buvo atsakinėjama ir šeštadieniais, ir sekmadieniais. Tai nesunkiai patikrinama“, - užtikrino jis.

Komentuodamas filmuotą medžiagą, kurioje jis maždaug pietų metu iš savivaldybės važiuoja namo, K. Lubys tikino tik užsukęs pasiimti dokumentų.

„Tai sutapo su tokiu vienu epizodu. Tai buvo pirma mėnesio diena, kada reikėjo priduoti atsiskaitymui kuro čekį. Tiesiog buvo pamirštas tas būtent talonėlis. Pasiimta pakeliui, važiuojant į Bajorus, stebėti naujo perono įrengimo. Jeigu pakeliui buvo užvažiuota – tai yra nuodėmė? Na, galbūt“, - dėstė valdininkas.

Tame, jog žmoną tarnybine mašina vežė iki darbo ir atgal, jis teigė nieko bloga nematantis.

„Žmonos pavežimas, pasiėmimas. Jeigu yra, kažką – ne tik žmoną, ir pažįstamą – pakeliui: pavežu. Tai galbūt ir pavežu. Bet tai nėra tikslinis kažkoks veiksmas. Tikrai nėra specialių vežiojimų. Tai yra darbinis automobilis, skirtas darbui“, - sakė K. Lubys.

Valdininko versiją palaiko ir kolegos.

„Tarnybiniu automobiliu, gavus leidimą, galima naudotis ir ne darbo valandomis bei poilsio dienomis. Ši transporto priemonė yra priskirta Miesto ūkio ir transporto departamentui. Taigi šis automobilis buvo naudojamas taksi patikrinimų metu, viešojo transporto kontrolei ir ne fiksuotomis darbo valandomis“ , - DELFI teigė savivaldybės Transporto poskyrio vedėjas Rolandas Kriščiūnas.

Etikos sargai spręs, ar pradėti tyrimą

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narė Dalia Paulauskaitė DELFI teigė, jog tarnybinio transporto naudojimas asmeninėms reikmėms paprastai traktuojamas kaip įstatymo pažeidimas.

„Tai traktuojame kaip valstybinio turto naudojimą asmeniniams tikslams. Bet aš negaliu pasakyti šiuo konkrečiu atveju, kol nematėme medžiagos“, - kalbėjo D. Paulauskaiė.

VTEK narė pažadėjo, jog etikos sargai įvertins DELFI publikuotą medžiagą ir spręs, ar pradėti tyrimą dėl galimo K. Lubio nusižengimo.