Paminklas ir Rotušė žydra-geltona spalvomis švies per visą naktį, praneša Vilniaus miesto savivaldybė.

„Lietuva ir Ukraina visada buvo bendros istorinės lemties valstybės, lietuviai ir ukrainiečiai – bendros istorinės lemties tautos. Kalbu apie bendrą dvasią – apie laisvės jausmą, apie savo tautos ir valstybės vertės jausmą, apie pasiryžimą siekti atviresnio, modernesnio, šviesesnio gyvenimo. Todėl, šiandien žvelgdami į Ukrainą, matome Lietuvą, matome savo istorijos atspindį. Mums irgi reikėjo išsivaduoti iš kaimyninės imperijos, irgi reikėjo laiko, pastangų ir, deja, aukų, kad būtume ten, kur esame šiandien. Tad – sveikinu ukrainiečius ir visus Ukrainos žmones su nepriklausomybės diena! Linkiu šiai istorinei Lietuvos sesei kantrybės ir ištvermės, ginant ir įtvirtinant savo laisvę. Слава Україні!”, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniečiai ir miesto svečiai rinkosi miesto centre, nuo 19 val. pasigrožėti Trijų Kryžių kalnu, Rotuše ir palaikyti Ukrainos žmones, linkint jiems taikos ir vienybės.

DELFI primena, kad ši iniciatyva buvo susidūrusi su nemenkais sunkumais, nes meras R. Šimašius nenorėjo leisti apšviesti Trijų Kryžių.

Skandalas dėl mero R. Šimašiaus kilo po to, kai rugpjūčio 23 dieną, DELFI publikavo straipsnį apie Ukrainos bičiulių Lietuvoje nuostabą dėl Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo. Paaiškėjo, kad R. Šimašius ignoravo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos komiteto priimtą sprendimą tenkinti visuomenininkų prašymą – apšviesti Trijų kryžių kalno skulptūras Ukrainos vėliavos spalvomis. Kai

DELFI ėmėsi aiškintis priežastis, kodėl, Vilniaus miesto vadovas sprendimą pakeitė – leido Ukrainos spalvomis apšviesti Vilniaus katedros varpinę. Tačiau antradienio vakarą, prieš darbo pabaigą, R. Šimašius vėl persigalvojo ir apšviesti leido ne varpinės pastatą, bet Vilniaus miesto rotušę bei jos kolonas. Šiame pastate visuomenininkai ir Ukrainos bičiuliai trečiadienio vakarą rengia Ukrainos 25-ųjų atkurtos nepriklausomybės metinių minėjimą ir koncertą.

Kai antradienio vakarą pasirodė publikacija DELFI, skaitytojai nevienareikšmiai vertino Vilniaus miesto mero elgesį ir sprendimus. Feisbuke ir komentaruose po tekstu Remigijui Šimašiui buvo priminta ir tai, kad jam dirbant teisingumo ministru, Baltarusijos režimui Lietuvos institucijos išdavė duomenis apie Baltarusijos opozicijos veikėjų asmenines sąskaitas bei pinigų srautus į jas, kitą asmeninę informaciją. Nepraslydo pro internautų akis ir faktas, kai vykstant rinkimų kampanijai į Vilniaus miesto savivaldybės mero postą, R. Šimašius nustebino savo rinkėjus dalyvaudamas prieštaringai vertinamo Rusijos televizijos propagandos kanalo „Piervyj Baltijskij“ transliacijoje.