Sudužo kraujospūdžio aparatas

Policijos duomenimis, atliktos visos tokiais atvejais būtinos procedūros: surinktas gyvsidabris perduotas UAB „Grinda“, išmatuotas gyvsidabrio lygis patalpose, jos specialiu būdu išvalytos.

Rytojaus dieną Vilniaus visuomenės sveikatos centro prašymu pirmame pastato aukšte esančioje pagalbinėje patalpoje be langų, kurioje ir įvyko incidentas, dar kartą buvo išmatuotas gyvsidabrio lygis. Atlikti matavimai parodė, kad šiose patalpose gyvsidabrio koncentracija viršijo normą tris kartus. Iš patalpų buvo evakuoti 25 žmonės, o specialistai tuo tarpu ištyrė visas patalpas.

„Buitinis dalykas – ir tiek. Darbuotoja matavosi kraujospūdį, jis iškrito iš rankų, o kadangi prietaisas buvo senas, ne elektroninis, pasipylė gyvsidabris. Jo kiekis maždaug toks, kaip iš termometro. Moterys jį surinko, bet juk nemesi gyvsidabrio į šiukšlių dėžę, išsikvietėme atitinkamą tarnybą, kuri surinktų, o jie atliko visą procedūrą, kurią būtina atlikti tokiais atvejais. Patikrino visas patalpas, ar nėra padidėjęs gyvsidabrio lygis, tačiau nieko nerado.

Dar kartą buvo matuotas gyvsidabrio lygis kitą dieną. Jo lygis buvo padidėjęs tik toje vietoje, kurioje buvo sudužęs aparatas. Mus nuramino, kad jokio užkrato nėra, bet paprašė palikti patalpas, kol išvalė. Niekur kitur gyvsidabrio lygis nebuvo padidėjęs, o patalpos, kur jis sudužo, yra pagalbinės, darbuotojai jose nedirba. Po patikrinimo visiems buvo leista grįžti į savo vietas“, - pasakojo Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Reikia dėkoti palankiai susiklosčiusioms aplinkybėms

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Razmienės, šiuo metu visos patalpos yra švarios.

„Gyvsidabris buvo išsiliejęs pagalbinėje patalpoje, kuri labai izoliuota nuo visų kitų patalpų, nesusijusi su jais vėdinimo kanalais. Vakar priešgaisrinės apsaugos tarnyba atliko papildomus darbus – išliejo medžiagos, kuri suriša gyvsidabrį. Dabar ta patalpa džiūva. Dar ir šiandien pamatavome gyvsidabrio lygį visose pastato darbo patalpose ir koridoriuose. Apskritai nebuvo aptikta gyvsidabrio koncentracijų.

Šiuo atveju buvo labai palanki situacija. Patalpa išklota plytelėmis, todėl gyvsidabris niekur nenutekėjo, kaip gali įvykti, jeigu grindys medinės su daug plyšelių. Gyvsidabris gali palįsti po grindimis ir jo neįmanoma surinkti neplėšiant grindų. Kita gera aplinkybė, kad patalpa labai izoliuota nuo visų kitų. Kitais atvejais tokios buitinės avarijos gali pridaryti ir didelių bėdų. Jei gyvsidabris nesurenkamas, jis garuoja labai ilgai – tai neyranti medžiaga. Tiesa, tokiuose prietaisuose gyvsidabrio kiekis toks mažas, kad jam garuojant koncentracijos paprastai neviršija leistinų lygių. Tačiau tai vis tiek gyvsidabris. Todėl darbo vietose neturėtų būti asmeninių daiktų, kurie gali kelti pavojų aplinkiniams“, - svarstė pašnekovė.

Gyvsidabrio poveikis

Gyvsidabris laikomas nuodingiausiu sunkiuoju metalu. Kaupdamasis organizme gyvsidabris veikia nervų sistemą ir sukelia smegenų sutrikimus.

Kalbant apie termometre esančius gyvsidabrio burbuliukus, šiuo atveju pavojingas ne pats metalas, bet jo skleidžiami garai. Gyvsidabris garuoja net ir esant žemai temperatūrai. Kuo temperatūra aukštesnė – tuo garų išsiskiria daugiau.

Gyvsidabrio garų žmogus nejaučia, nes jie neturi nei spalvos, nei kvapo. Pirmieji ūmaus apsinuodijimo gyvsidabrio požymiai – silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, seilėtekis, metalo skonis burnoje, kartais būna pilvo skausmai ir kraujingas viduriavimas. Kai gyvsidabrio garų įkvepiama daug, galima netgi plaučių edema.

Trumpas kontaktas su gyvsidabriu paprastai pavojaus sveikatai nesukelia.