Didžiausio palaikymo susilaukė rusų poetas V. Vysockis, kuriam paminklą Vilniuje norėtų matyti 27 proc. savo nuomonę išreiškusių sostinės gyventojų, matrioškos įamžinimą paremtų 22 proc. rusakalbių.

Dar 19 proc. rusakalbių norėtų paminklo Rusijos carui Petrui I, karvedžiui Michailui Kutuzovui – 16 proc. aktoriui ir režisieriui Sergejui Bodrovui – 13 proc., apie 3 proc. apklausos dalyvių nurodė savąjį variantą.

Kaip antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos rusų sąjungos atsakingoji sekretorė Larisa Dmitrijeva, apklausa buvo vykdoma sostinės gatvėse, mokyklose, balsuoti buvo galima ir Rusų sąjungos tinklapyje. Dalis žmonių buvo apklausti ir telefonu, tačiau šie rezultatai dar nėra susumuoti.

Lietuvos rusų sąjungos atstovai svarsto, kad paminklas V. Vysockiui galėtų stovėti Pilies gatvėje, Petrui I – Muzikos ir teatro akademijos kieme, kur buvusiuose Sluškų rūmuose caras apsistodavo viešnagių Lietuvoje metu, o matrioškai siūlomas Sereikiškių parkas.
Rusų sąjungos konferencija

Klausiama, kodėl nebuvo rengiama reprezentatyvi Vilniaus miesto gyventojų apklausa, kuri lemtų patikimus duomenis ir atskleistų tikrąją vilniečių nuomonę, L. Dmitrijeva teigė, jog sociologinės apklausos daug kainuoja, o šiuos pinigus esą būtų galima panaudoti vėliau jau realiai imantis iniciatyvos paminklo statybai.

Pasiteiravus, kam reikalingos iniciatyvos įamžinti rusų kultūros asmenis Vilniuje, jeigu jau Markučiuose yra paminklas rusų poetui Aleksandrui Puškinui, o Sacharovo skveras stovi apleistas ir nėra tvarkomas, Lietuvos rusų sąjungos atstovai aiškino esą nei vienas projektas nėra užmirštas.

„Pernai buvo duota gana nemažai pinigų viską sutvarkyti. Ir A. Puškino muziejus, ir stogas, ir ten viduje gana daug padaryta. Šiais metais mes irgi bandome numatyti biudžete kiek nors pinigėlių, kadangi tai savivaldybės muziejus. Bet norisi praplėsti tą įamžintų asmenybių arba reiškinių sąrašą, nes Vilniaus mieste jau šimtmečiais gyvena rusų tautybės žmonės, kurie nori įamžinti arba išreikšti savo kultūrą, savo identitetą. Aš manau, kad mes turime tam tikrą teisę“, - teigė L. Dmitrijeva.

„Dėl Sacharovo tai mes turime skverą ir biudžete siūlom numatyti pastatyti tokį biustą, nes paminklą statyti labai brangu. O biustą galima“, - pridūrė Lietuvos rusų sąjungos pirmininkas Sergejus Dmitrijevas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 161,7 tūkst. rusų tautybės žmonių.