Sostinės savivaldybė DELFI pateikė Rotušės aikštės grindinio ekspertizės, kurią atliko teismo ekspertas Sigitas Mitkus, išvadas. Nustatyta, kad reikia keisti dalį grindinio – raudonąsias trinkeles, pagamintas ne, kaip reikalauta projekte, iš granito, o iš pigesnio ir šalčiui nepakankamai atsparaus smiltainio. Tiesa, priešingai nei Gedimino prospekto atveju, garantinis laikotarpis šioms statyboms nepasibaigęs, ir sostinės biudžetui broko ištaisymas neturėtų kainuoti.

Vietoj vieno akmens – kitas

Teismo ekspertas S. Mitkus konstatuoja, kad pagrindinė plika akimi matomų Rotušės aikštės defektų priežastis – darbams panaudotas smiltainis, o ne granitas, kurio aiškiai buvo reikalaujama darbų projekte. Be to, rengiantis rekonstrukcijai esą net nenustatyti medžiagų atsparumo šalčiui reikalavimai.

„Objekte panaudoti ne projekte numatyti statybos produktai. Vietoj statinio projekte numatytų raudono granito trinkelių panaudotos smiltainio trinkelės. Daugelis raudonų trinkelių suskilinėjo, sutrupėjo. (...) Projekte reikalavimai granito trinkelėms buvo nustatyti netinkamai. Projekte nebuvo nustatytas granito trinkelių atsparumo šalčiui reikalavimas. Tačiau, kadangi rangovas panaudojo ne statinio projekte numatytus statybos produktus, tarp šios statinio projekto klaidos ir defektų atsiradimo tiesioginio priežastinio ryšio nėra“, - konstatuoja S. Mitkus.

Jis taip pat pažymi, kad smiltainis lietuviškų žiemų neatlaiko. „Šios trinkelės yra nepakankamo atsparumo šalčiui, dėl ko garantiniu laikotarpiu suskilinėjo, sutrupėjo“, - rašoma išvadose.

Keisti reikia visas, kaip paaiškėjo, smiltainio, o ne granito trinkeles. Šių darbų vertė, ekspertizės duomenimis, turėtų siekti 2,52 mln. Lt.

Tarp kaltininkų – S.Šriūbėnas. Ir vėl

Rotušės aikštės rekonstrukciją, kaip ir grandiozinį Gedimino prospekto projektą, kuravo Vilniaus savivaldybės bendrovė „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabartinis pavadinimas – „Vilniaus vystymo kompanija“), kurioje S. Šriūbėnas tuo metu dirbo direktoriaus pavaduotoju. Teismo ekspertas S. Mitkus konstatuoja, kad netinkamai atliktos prospekto rekonstrukcijos kaltininku įvardintas renovacijos klausimus kuruojantis aplinkos viceministras atsakingas ir dėl broko už 2,5 mln. litų, padaryto Rotušės aikštėje.

„Nustatyta, kad UAB „Vilniaus kapitalinė statyba“ direktorius Sigitas Petrauskas skirtingais laikotarpiais vykdyti statinio techninę priežiūrą paskyrė Gintarą Šidlauską, Gintarą Glodenį, Oną Burneikaitę-Raugalienę ir Stanislovą Šriūbėną“, - rašo teismo ekspertas, pabrėždamas, kad tokiu būdu nebuvo laikomasi Statybos įstatymo nuostatos, jog techninę priežiūrą turi vykdyti vienas fizinis asmuo.

S. Mitkus pastebi, kad parašus statybos darbų žurnale dėliojo G. Šdlauskas, G. Glodenis ir O. Burneikaitė-Raugalienė, bet ne S. Šriūbėnas.

Ekspertas konstatuoja, kad jeigu bent viena pusė – atsakingi „Vilniaus kapitalinės statybos“ darbuotojai arba darbus atlikusi bendrovė „Gatvių statyba“ – būtų tinkamai atlikusi savo pareigas, defektų būtų išvengta.

A.Zuokas: miestui kišenių purtyti nereikės

Vilniaus meras Artūras Zuokas DELFI teigė, kad Rotušės aikštei tebegalioja garantinis laikotarpis, o „Gatvių statyba“ geranoriškai sutinka broką ištaisyti savo lėšomis.

„Turėjo būti granitas, o ten yra smiltainis, - ekspertizės išvadas prisiminė meras. - Bet šita problema kaip ir neegzistuoja. Pravedėme derybas su „Gatvių statyba“. Dar garantinis laikotarpis galioja, įmonė finansiškai stipri. Įmonė pripažįsta, kad yra problema. Dabar savivaldybė derasi, per kurį laiką jie įvykdys garantinį remontą ir visas trinkeles pakeis.“

Mero teigimu, netinkamos trinkelės turėtų būti keičiamos laipsniškai, per maždaug dvejus metus. Mat medžiagos nėra tiek nusidėvėjusios, kad visą netinkamą grindinį reikėtų keisti iš karto. „Per dvejus metus jie turėtų jas visas pakeisti savo sąskaita“, - sakė A. Zuokas.

Jis taip pat pastebėjo, kad ekspertizės nustatyti atsakingi asmenys – tie patys, kaip ir Gedimino prospekto istorijoje.

A. Zuoko teigimu, tai, kad darbų žurnale pasirašinėjo ne S. Šriūbėnas, o G. Šdlauskas, G. Glodenis ir O. Burneikaitė-Raugalienė, buvusio „Vilniaus kapitalinės statybos“ direktoriaus pavaduotojo atsakomybės nepanaikina.

„Pagal statusą, jis (S. Šriūbėnas – DELFI) visą laiką buvo jų viršininkas“, - sakė meras.

Jis pažymėjo, kad Rotušės aikštės defektai, kaip ir Gedimino prospekto atveju, buvo pastebėti dar dirbant ankstesnės kadencijos miesto tarybai, kai S. Šriūbėnas ėjo vicemero pareigas.

„Bet S. Šriūbėnas, būdamas vicemeru, sugebėdavo viską sudėlioti, kad būtų viskas antrame plane“, - sakė A. Zuokas.

Su S.Šriūbėnu DELFI nepavyko susisiekti. Viceministras turėjo nedarbingumo lapelį ir visą praėjusią savaitę darbe nesirodė.

DELFI primena, kad ekspertų nustatyta Gedimino prospekto broko žala yra keturissyk didesnė ir siekia apie 10 mln. Lt. Ekspertizė nustatė, kad reikia keisti beveik pusę prospekto važiuojamosios dalies grindinio. Didžiausia bėda – naujausias, trečiasis rekonstrukcijos etapas nuo Lukiškių aikštės iki Žvėryno tilto. Ekspertizės duomenimis, čia reikia keisti visą grindinį, mat sudėtas kiniškas bazaltas neatitinka projekte nustatytų atsparumo šalčiui kriterijų ir dėl to kiekvieną žiemą trinkelės skilinėja ir trupa.

Gedimino prospekto ir Rotušės aikštės rekonstrukcijos laikotarpiu per vienerius metus praturtėjęs beveik 700 tūkst. Lt S. Šriūbėnas, kaip jau skelbėme, per plauką netapo Valdovų rūmų statybų prievaizdu. Aplinkos ministerijos teikimu, Vyriausybei pasiūlyta jį įtraukti į specialią šio projekto priežiūros komisiją. Tačiau tam pasipriešino kultūros ministras Arūnas Gelūnas, pareiškęs, kad buvusio prospekto rekonstrukcijos prievaizdo kandidatūrai nepritars.