Padeda tik smulkmena

Šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybė yra įsivėlusi į teismų procesą dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, kad Vilniaus rajono merė Marija Rekst, to paties rajono administracijos direktore paskirdama savo dukterėčią L.Kotlovską, pažeidė tarnybinę etiką.

Tai, kad dukterėčios garbė, – o svarbiau, turbūt, teisė toliau eiti administracijos direktoriaus pareigas – yra ginama teisme, dienraščiui patvirtino ir L.Kotlovskos teta M.Rekst. Tačiau plačiau pakomentuoti, kokie argumentai buvo pateikti teismui, Vilniaus rajono vadovė atsisakė.

„Taip, šiuo klausimu į teismą buvo kreiptasi, visi argumentai buvo teismui pateikti. Šiuo metu vyksta teisminis procesas, galutinis sprendimas nepriimtas, todėl bylos eiga nekomentuotina“, – teigė M.Rekst.

Gina jau pusmetį

Bemiegės naktys merei dėl VTEK „antpuolių“ prasidėjo prieš gerą pusmetį. VTEK M.Rekst ir L.Kotlovskos giminystės ryšiais susidomėjo dar pavasarį. M.Rekst sesers dukra administracijos direktore dirbti pradėjo M. Rekst einant mero pareigas.

M.Rekst tuomet tikino asmeniškai dukterėčios į aukštas pareigas neskyrusi ir todėl nesijaučia nusižengusi tarnybinei etikai. Neva artimą merės giminaitę įdarbino ne ji pati, o rajono savivaldybės taryba.

Tuomet M.Rekst teigė, kad yra visiškai nekalta, o komisijos priimtas sprendimas tėra apmaudus nesusipratimas.

„Įvyko nesusipratimas. Direktoriaus ir mero pareigybės yra politinio pasitikėjimo. Lietuvos lenkų rinkimų akcija laimėjo savivaldybių rinkimus, ir Vilniaus rajono savivaldybės tarybos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija nutarė patvirtinti L.Kotlovskos kandidatūrą į Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus postą. Vilniaus rajono savivaldybės taryba skyrė L.Kotlovską į direktoriaus pareigas ir nustatė jai atlyginimą. Savivaldybės administracijos direktorius yra atskaitingas tarybai“, – dienraščiui teigė Vilniaus rajono merė.

Tiesa, politikė greičiausiai pamiršo užsiminti, kad pagal savivaldos įstatymą administracijos direktorių taryba tvirtina mero teikimu.

Sulaukė neigiamo atsakymo

M.Rekst tvirtino VTEK paaiškinusi L.Kotlovskos skyrimo į pareigas aplinkybes ir pateikusi visus jos žodžius įrodančius dokumentus. Tačiau, anot merės, komisijos posėdyje buvo svarstyti visai kiti klausimai.

„Tai buvo paaiškinta VTEK posėdyje ir buvo pateikti tai patvirtinantys dokumentai. Tačiau tai, dėl ko buvo pateiktas skundas ir kas buvo svarstyta posėdyje, neatitiko to, kas buvo išdėstyta VTEK sprendime. Sprendimas bus apskųstas“, – raštu „Vilniaus dienai“ pateiktuose atsakymuose tikino merė.

Savo grasinimą merė įgyvendino ir šiuo VTEK nutartis yra apskųsta teismui.

Laukė dokumento nuorašo

Dienraštis primena, kad VTEK sprendimas dėl merės padaryto nusižengimo svarstytas ir priimtas birželio 5 d.

Tuomet merė buvo pareiškusi, kad nutartį skųs. VTEK vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas dienraščiui yra teigęs, kad nesiruošia svaidytis replikomis Vilniaus rajono valdžiai. Valdininkas pabrėžė nenorįs prieštarauti M.Rekst argumentams, kol neįvyko teismo procesas.

„Nenorėčiau suteikti jų gynybai papildomų argumentų. Tad jų nuomonę mes žinome, taip pat žinome, kad jie skųs šį sprendimą. Palauksime rezultatų“, – teigė T.Čaplinskas.

Sesers dukra – ne giminė?

Dienraščio žiniomis, Vilniaus rajono savivaldybė šioje byloje kaip vieną iš argumentų pateikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, pagal kurį dukterėčia neva negali būti laikoma giminaite.

„Artimi asmenys – valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens sutuoktinis, sugyventinis, partneris, kai partnerystė įregistruota įstatymų nustatyta tvarka (toliau – partneris), taip pat jų tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), broliai (įbroliai), seserys (įseserės), seneliai, vaikaičiai ir jų sutuoktiniai, sugyventiniai ar partneriai“, – cituojama įstatymo ištrauka.