Organizmas išaugo

Komisijos, reikalų koordinatorius ir darbo grupės – dėl ambicingo projekto per dešimt metų suburta ir įkurta daug ko.

Kauno miesto savivaldybėje Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Kauno meras Erikas Tamašauskas dviejų didžiausių šalies miestų savivaldybių bendradarbiavimo ketinimų protokolą pasirašė dar 2002 m. kovą. Dvimiesčio projekto tikslas – skatinti miestų bendravimą, plėtoti bendrą infrastruktūrą, tobulinti susisiekimą, įgyvendinti kultūros bei kitų sričių renginių bendrą organizavimą.

Po tyrimų, galimybių studijų pristatymų, susitikimų, strateginių planų rengimo periodo 2004 m. ir 2008 m. Vilniaus ir Kauno miestų atstovai dalyvavo tarptautinėje nekilnojamo turto parodoje MIPIM Kanuose, Prancūzijoje. 2006 m. dalyvavo nekilnojamo turto parodoje Varšuvoje CEPIF.

Savivaldybėse sudarius specialias komisijas, 2012 m. kovo pabaigoje įvyko pirmasis Vilniaus ir Kauno dvimiesčio komisijų vadovų susitikimas. Susitikimo metu aptarta galimybė 2013 m. drauge dalyvauti didžiausioje Europoje investicijų ir miesto plėtros parodoje Kanuose, taip pat galimos bendrų ekspertinių darbo grupių veiklos, numatyti planai Lietuvoje surengti tarptautinę konferenciją dvimiesčio tematika.

2012 m. gegužės viduryje Vilniaus miesto savivaldybėje vyko Vilniaus ir Kauno dvimiesčių ekspertų grupių susirinkimas, kuriame aptartos reikalingų įgyvendinti svarbiausių darbų gairės.

Iš viso yra sudarytos penkios – Infrastruktūros ir urbanistikos, Kultūros, Finansų ir ekonomikos, Teisės bei Aplinkosaugos ir ekologinė darbo grupės. Ekspertų grupėse dalyvauja Vilniaus, Kauno, Elektrėnų, Trakų, Kaišiadorių savivaldybių, Lietuvos verslo konfederacijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacijos nariai.

Su finansais prastai

Vis dėlto numatyti planai Lietuvoje surengti tarptautinę konferenciją dvimiesčio tematika bei šiemet dalyvauti parodoje Kanuose kol kas neturi tvirto pagrindo. Šiemet pastaroji paroda vyks kovo 12-15 dienomis.

Dvimiesčio strateginio planavimo komisijos pirmininkė Aušra Ručienė teigė, kad Kaunas šiems planams neranda lėšų, o šių metų biudžetas dar tik svarstomas.

„Dabar sprendžiami tie dviemiesčio planų klausimai, kurie anksčiau numatyti. Problema ta, kad, Kauno valdžios teigimu, nėra finansų, todėl nežinau, ar lėšų apskritai atsiras. Dalyvavimui Kanuose reikėtų apie 150 tūkst. litų. Antras dalykas yra tarptautinės konferencijos, kuri turėtų vykti Kaune ir Vilniuje, organizavimas. Tačiau tam taip pat reikalingi pinigai, ir, kadangi dabar Kauno biudžetas svarstomas, vėlgi nežinau, kaip čia bus su tais finansais, – sakė A. Ručienė. – Iki vasario vidurio, tikiuosi, reikalas turėtų išsispręsti“.

Teisininkės ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narės manymu, dvimiesčio projekto veiklą reikėtų suprasti plačiau, į ją turėtų įsitraukti ir Trakų, Elektrėnų, Kauno rajono, Kaišiadorių savivaldybės. „Praėjusių metų balandį vyko susitikimas, kuriame dalyvavo ir Trakų, Kaišiadorių merai, Elektrėnų savivaldybės ir Vyriausybės atstovai. Šiame susitikime užsibrėžti tikslai bus realizuoti. Tačiau pačios Kauno miesto savivaldybės yra kiek kitoks požiūris į šitą situaciją. Kaunui apskritai, manau, tokio intereso kaip ir nėra, nes neskiriami pinigai nei dalyvavimui Kanų parodoje, nei konferencijos rengimui“ – kalbėjo A. Ručienė.