Be to, iš pareigų atleistą Vilniaus GMP vadovą Tadeušą Rodzą darbuotojai išsirinko savo profesinės sąjungos pirmininku. Pats E. Misiūnas teigia, kad po darbuotojų emocijomis mato norą kalbėtis.

„Manęs ši reakcija darbuotojų tikrai negąsdina, iš po visų tų reakcijų yra noras kalbėtis ir tarnauti žmonėms ir yra pasiryžimas tai daryti. Šiandien atvažiavau ir pamačiau, kad medikai dirba, vilniečiams jokių pavojų nebuvo iškilę“, - žurnalistams po susitikimo sakė E. Misiūnas.

Tiek susitikime su darbuotojais, tiek žurnalistams jis sakė, kad įgyvendina įstatymo nuostatą ir jeigu Seimas pakeistų sprendimą iki 2019 metų integruoti GMP numerį į Bendrojo pagalbos centro sistemą, tuomet būtų sprendžiama, kaip tai padaryti.

„Kalbėsimės su jais kaip geriau įgyvendinti tą įstatymo nuomonę, jeigu Seimas nuspręs, kad nereikia jungti šių padalinių, tada kitaip kalbėsimės, bet dabar reikia įgyvendinti įstatymo nuostatą“, - tikino ministras.

Anot jo, su darbuotojais reikia diskutuoti, kaip turi vykti pati GMP integracija, kokiu metu kokie darbai bus atlikti.

Tuo metu buvusi Vilniaus GMP profesinės sąjungos pirmininkė tikino, kad numerių sujungimas pakenks pacientams, patys darbuotojai, anot jos, darbo netekti nesibaimina.

„Mes reikalaujame, kad išliktų 033 numeris tiesioginis pacientui su mediku ir norime įstatymo pakeitimo, kuris buvo 2010 metais skubos tvarka pakeistas, mes norime, kad BPC įstatymas būtų skubos tvarka pakeltas ir svarstomas Seime, kad nebūtų valdomos greitosios pagalbos dispečerinės BPC“, - žurnalistams po susitikimo sakė buvusi profsąjungos pirmininkė Violeta Seiliuvienė.

Eimutis Misiūnas
Anot jos, geriau, kad pacientai turėtų galimybę susisiekti tiesioginiu numeriu su medikais, mat tuomet nebus gaištamas laikas du kartus kartojant, kas nutiko. Anot jos, nuo pat skambučio pradžios 033 numeriu skambinantieji gauna patarimus kaip elgtis, kad būtų išsaugota gyvybė.

V. Seiliuvienės nuomone, nesutarimai su minsterija kyla dėl pinigų.

„Ministras sakė, kad nepritars, nes čia yra pinigai, suprantame, kad reikalinga įkurti dar 60 dispečerių vietų, tam reikalingas 1,3 mln. eurų. Informacijai skleisti reikia 250 tūkst. eurų, pas juos viskas taip parašyta, tai yra pinigai, kuriuos naudoja iš biudžeto, europinių fondų - viską daro pinigai“, - tikino V. Seiliuvienė.

Ji tikino, kad darbuotojai pareiškimus išeiti iš darbo atsiėmė, tačiau tikino, kad tai padaryta laikinai.

„Žmonės parašė pareiškimus išeiti iš dispečerinės, bet mes suprantame, kad pacientas nekaltas, kad valdžios vyrai tokius sprendimus daro, kad jie nežiūri į žmogų, pasakome jiems apie pacientą, jiems tai nesvarbu. (...) Laikinai pareiškimus atsiėmė, tol kol bus svarstomas pakeistas įstatymas“, - sakė darbuotojų atstovė.

Buvęs stoties vadovas T. Rodzas tikino, kad nors darbuotojai parašė prašymus išeiti iš darbo, jis dar būdamas vadovu šių prašymų nepasirašė.

„Nei vieno nebuvau pasirašęs, atbėgo, mane atleido atbuline data, bet atėję čia pastebėjo, kad nei vienas prašymas nebuvo patenkintas. Buvo planas, kad tikrai nenukentėtų vilniečiai ir niekur viešai nebuvau sakęs, kad Vilniuje bus lavonų, ar problemų kažkokių. Mes norime dirbti ramiai ir ne kad policija mus valdytų, o kad medikai patys dirbtų“, - tikino T. Rodzas.

Jis taip pat kėlė klausimą, kodėl E. Misiūnas „netvarko gaisrinės ir policijos, negi ten viskas gerai?“

Susitikime tarp Vilniaus GMP darbuotojų ir E. Misiūno virė emocijos. Darbuotojai ministrui skandavo „gėda“, teigė, kad jis neatsižvelgia į pacientus, be to, kaltino, kad naikinant 033 numerį bandoma išplauti pinigus.

Penktadienį vadovavimą Vilniaus GMP stočiai perėmęs laikinas vadovas Arūnas Anužis BNS sakė, kad stoties dispečerinė dirba įprastai, o anksčiau prašymus atleisti ar pervesti į kitas pareigas parašę darbuotojai tokius prašymus atsiėmė. Anot jo, iš dispečerinės dėl asmeninių priežasčių pasitraukia tik vienas asmuo.

Penktadienį Arūną Anužį savivaldybė paskyrė laikinai vadovauti stočiai nuo penktadienio dėl šiurkščių pažeidimų atleidusi ligšiolinį vadovą Tadeušą Rodzą.

Vilniaus GMP stoties administracija praėjusią savaitę pranešė, kad visi stoties dispečeriai pasiprašė atleidžiami arba perkeliami į kitas pareigas. Skirdamas T.Rodzui drausminę nuobaudą – atleidimą, meras Remigijus Šimašius konstatavo, kad patenkinęs tokius 36 darbuotojų prašymus stoties vadovas neužtikrino sklandaus ir nepertraukiamo įstaigos veikimo, nes nepaliko darbuotojų, kurie atsakys į pagalbos skambučius ir koordinuos greitosios pagalbos automobilių vykimą pas nukentėjusiuosius po liepos 1 dienos.

Jau ne vienus metus kalbama apie GMP dispečerių integravimą į BPC. Pagal naujausią Vidaus reikalų ministerijos siūlymą, 112 vieninteliu pagalbos numeriu taptų nuo 2019 metų, palikus vieną pagalbos numerį į BPC bus pradėtos integruoti ir šiuo metu atskirai dirbančios 8 greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bei 11 policijos operatyvaus valdymo skyrių.

Tarp reformos priešininkų buvo ir T.Rodzas, tačiau jis nelaimėjo konkurso toliau vadovauti Vilniaus GMP ir nuo liepos 1-osios bet kuriuo atveju būtų nebedirbęs GMP.

Nuolatiniu Vilniaus GMP stoties vadovu turėtų būti paskirtas Zdislavas Skvarciany – konkurse dėl šio posto jis užėmė antrą vietą, tačiau pirmos vietos laimėtojas Saulius Deveikis atsisakė šių pareigų. Kol kas buvęs Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos priežiūros departamento direktorius socialdemokratas Z.Skvarciany į pareigas neskiriamas, nes savivaldybė dar negavo reikalingos Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymos, BNS informavo Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.