Tokias išvadas gavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pati tyrimo dėl nelaimės nevykdys ir palieka įvykį aiškintis teisėsaugai.

„Remiantis pateikta informacija vidaus veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nėra nustatyta - tai pagrindinė išvada“, - spaudos konferencijoje antradienį sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Komisija nurodė, kad nelaimingo atsitikimo metu įstaigoje dirbo pakankamas skaičius darbuotojų, jų išsilavinimas ir kvalifikacija atitiko teisės aktų reikalavimus.

„Pagal individualų planą tas berniukas turėjo galimybę dalį save apsitarnaujančių funkcijų atlikti pats be papildomos priežiūros“, - sakė A.Šešelgis.

Tokį individualų planą, jo aiškinimu, sudaro kvalifikuoti specialistai, įvertinę jo sveikatos būklę, ligos pobūdį.

Anot viceministro, tyrimas vaiko mirties priežasčiai nustatyti vykdomas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje.

Paklaustas, ar Vilijampolės socialinės globos namuose paisoma saugumo reikalavimų dėl langų, A.Šešelgis aiškino, jog reikalavimas specialiai uždaryti langus taps privalomas tik nuo lapkričio.

„Pagal Higienos normas nuo šių metų lapkričio 1 dienos įsigalioja privalomas reikalavimas, kad langai būtų fiksuojami. Ten iki šiol langai nebuvo fiksuojami, bet artimiausiu metu tai bus padaryta“, - aiškino viceministras.

Nelaimė Vilijampolės globos namuose įvyko rugpjūčio 25 dieną apie 10.50 valandą. Pro trečio aukšto langą iškritęs berniukas po kelių valandų mirė ligoninėje.

Tai ne pirmas incidentas šiuose globos namuose. Šiemet vasarį teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo smurto įstaigoje.

Po praėjusios savaitės įvykio socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pasiūlė iš pareigų pasitraukti globos namų direktoriui Linui Butkui. Šis iš pradžių atmetė pasiūlymą, o kitą dieną pranešė nusprendęs atsistatydinti. L.Butkus sakė, kad jo sprendimą lėmė pokalbiai su prezidente, ministre ir namiškiais.

Nelaimės tyrimo komisijai baigus darbą, iš Vilijampolės socialinės globos namų nutarė trauktis ir globos namų direktoriaus pavaduotojas Paulius Aukštikalnis, kuris vadovavo komisijai. Nuo šios savaitės jis išėjo atostogų ir į darbą jau negrįš, BNS patvirtino laikinai įstaigai vadovaujanti Kėdainių socialinės globos namų direktorė Audronė Kasperavičienė.