Jam išvykus į Briuselį, atsilaisvintų trys pozicijos, į kurias urmu pretenduotų partijos kolegos: Seimo nario vieta ir Suvalkijos rinkimų apygarda, ministro postas bei Vilniaus skyriaus pirmininko kėdė.

Pergalės atveju, parlamentaro vietai užimti būtų rengiami nauji Seimo nario rinkimai Suvalkijos rinkimų apygardoje. Neabejotina, kad šioje apygardoje mandato siektų dabartinis premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Justas Pankauskas.

Vilniaus skyriuje tikriausiai irgi vyktų rinkimai. Tačiau didžiausias kąsnis – ministro postas, nors nėra partijoje nėra daug socialdemokratų, kurie trokštų tapti krašto apsaugos ministrais ir pelnytų prezidentės, dalyvaujančios ministro skyrime, pasitikėjimą.

Neoficialiais duomenimis, į Krašto apsaugos ministerijos vadovo kėdę pretenduotų du kandidatai. Vienas jų - dabartinis krašto apsaugos viceministras Antanas Valys. Šis politikas taip pat vadovauja Lietuvos socialdemokratų partijos Krašto apsaugos komitetui.

Tuo metu dėl antrojo kandidato nuomonės išsiskiria. Viena versija tokia, kad į ministrus J. Oleko pergalės Europarlamento rinkimuose atveju galėtų pretenduoti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius.

Antroji versija – į krašto apsaugos ministrus eitų dabartinis teisingumo ministras Juozas Bernatonis, o jo vietą užimtų arba dabartinis Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, arba tas pats D. Petrošius.

Beje, J. Sabatausko pavardė buvo minima formuojant Vyriausybę, kai buvo svarstomi kandidatai į teisingumo ministrus.

Tačiau oficialūs svarstymai socialdemokratų gretose dėl galimo pakaitalo J. Olekui nevyko.

Per praėjusius Europos Parlamento rinkimus 2009 m. socialdemokratai iškovojo 3 mandatus ir 18,61 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių. Tuomet daugiausiai mandatų laimėjo konservatoriais, surinkę 26,86 proc. balsų ir 4 vietas.

2004 m. daugiausia vietų Europos Parlamente laimėjo Darbo partija: ji iškovojo net 5 mandatus ir 30,16 proc. balsų. Socialdemokratai tada laimėjo 2 vietas Europarlamente.

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, už socialdemokratus praėjusių metų pabaigoje buvo linkę balsuoti 25 proc. rinkėjų.

Socialdemokratų kandidatų sąrašas į Europos Parlamentą:

1. Zigmantas Balčytis
2. Vilija Blinkevičiūtė
3. Juozas Olekas
4. Gediminas Kirkilas
5. Birutė Vėsaitė
6. Juras Požela
7. Remigijus Motuzas
8. Juozas Bernatonis
9. Irena Šiaulienė
10. Marija Aušrinė Pavilionienė
11. Algirdas Sysas
12. Justas Pankauskas
13. Julius Sabatauskas
14. Auksė Kontrimienė
15. Rimantė Šalaševičiūtė
16. Bronius Bradauskas
17. Algimantas Salamakinas
18. Artūras Skardžius
19. Giedrė Purvaneckienė
20. Vitalija Kliukienė
21. Rimantas Sinkevičius
22. Arūnas Dudėnas
23. Mindaugas Sinkevičius
24. Margarita Jankauskaitė
25. Alma Monkauskaitė