Antai nors aljanso vadovas pažadėjo, kad bus sutarta dėl keturių batalionų siuntimo į Baltijos šalis ir Lenkiją, Jungtinės Valstijos sako, kad jų sudėtis paaiškės tik po kelių savaičių.

Į Baltijos šalis atvykstančias tik trumpiems mokymams NATO sąjungininkų pajėgas per maždaug metus turėtų pakeisti nuolatiniai batalionai – tai iki tūkstančio karių – kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje.

Kai paaiškėjo, kad jų nenuramino prieš porą metų NATO numatytas planas parengti pastiprinimą – kelių tūkstančių karių itin greito reagavimo pajėgas, – dabar aljansas turi imtis naujų priemonių priešakinėse sąjungininkėse, skirtų priešui parodyti, kad nė nesvarstytų kėsintis.

Pagal planą, šiems batalionams vadovaus keturios NATO šalys, bet jose turėtų būti ir kitų sąjungininkių karių. Batalionai turėtų paklusti NATO vadaviečių struktūrai.

„Kalbant apie batalionų buvimo trukmę, galutinis terminas nenustatytas – nėra kokių nors sprendimų, kuriam laikui turėsime keturis batalionus Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Tačiau tai tik vienas iš elementų, kaip visapusiškai pritaikome savo gynybinę laikyseną“, – sako NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Dėl Lietuvos ir Estijos bemaž aišku – batalionams čia vadovautų Vokietija ir Didžioji Britanija, bet jau kelis mėnesius niekas nenori siųsti pajėgų į Lenkiją.

Jei Jungtinėms Valstijoms pavyktų įtikinti Kanadą siųsti savo batalioną, jis galėtų vykti į Latviją, o Pentagono pajėgos tuomet būtų siunčiamos ne į Latviją, bet į Lenkiją. Iki galo dar neaišku, ir kokios kitos šalys prisidėtų, ir kuo.

„Kas vadovaus, iš kurios šalies, į kurią iš keturių šalių jie vyks, kada ten atsiras – sveikinsime jus atvykusius į Varšuvos viršūnių susitikimą, kur jums nuodugniai visas šias detales papasakos. Bet šiandien šių detalių neturiu“, – sakė JAV nuolatinis atstovas NATO Dougas Lute‘as.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tikina nenorintis užbėgti įvykiams už akių – viskas paaiškės po susitikimo: „Manau, kad tai iš tikrųjų bus ilgalaikis projektas ir mes galėsime jaustis gerokai saugiau, kai kartu su mumis mūsų valstybę ginti bus pasiruošę jau čia esantys sąjungininkų kariai.“