Vidaus reikalų ministerijoje – nerimo nuotaikos. Naujasis ministras D. A. Barakauskas paklausimais užvertė Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), siekdamas išsiaiškinti, ar jo pavaldiniai atitinka korupcijos prevencijos įstatymo reikalavimus. Agentai ministrui per mėnesį jau atsakė į 11 paklausimų. Tokio masto tikrinimų nėra girdėję nei buvę ministrai, nei opozicijos atstovai. Jie įtaria galimą naujosios valdžios spaudimą ministerijos senbuviams.

„Antikorupcinis vertinimas atliekamas tik dviem atvejais: arba žmogus skiriamas į pareigas, arba norima atsisakyti jo paslaugų kaip neatitinkančių dėl kokių nors priežasčių. Jeigu netinka, tai ministras, teikdamas tokį užklausimą, turi parašyti ir motyvus, ir turi pateikti duomenis, kodėl jo manymu reikia jį patikrinti dėl antikorupcinių veiksmų. Kaip man žinoma, ministerijose masiškai didelės apimties patikrinimai neatliekami, nes tokie patikrinimai gali tik sukelti sumaištį“, – kalbėjo Seimo Antikorupcijos komisijos narys Arvydas Anušauskas.

„Aš nelabai suprantu, kam tai reikia daryti. Jeigu žmogus yra prasižengęs, reikia jį šalinti iš darbo. <...> Aš manau, kad tai yra spaudimo priemonė“, – sakė buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

D. A. Barakauskas konkrečių atsakymų vengia. Ministras tik lakoniškai užsiminė, kad jo tikrinami asmenys turėtų ne bijoti, o džiaugtis, nes visi jie – pretendentai į aukštus ministerijos postus.

„Aš galvoju apie jų paaukštinimą“, – sakė ministras.

Toks D. A. Barakausko atsakymas neįtikino opozicijos. Ji žada oficialiai aiškintis, ką ir kodėl ministras tikrina, ar jis nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi.

„Mes norime žinoti, ar nevyksta kokia nors iš anksto numatoma „raganų medžioklė“. Jei nevyksta – džiugu, o jei kas nors neatitinka įstatymų, mes tą turėtume išsiaiškinti“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Dėl to, kad politikai ir jų patarėjai naudoja specialiąsias tarnybas savo reikalams tvarkyti, kliuvo ir dešiniųjų Vyriausybei. Buvusio premjero patarėjas Virgis Valentinavičius turėjo aiškintis, kokias vadinamosios „mailiaus bylos“ detales derino FNTT.