VSD savo ruožtu kaltinimus atmeta, teigdamas, jog negalėjęs teismui įteikti dokumentų ir apie susidariusią padėtį tik informavęs Seimo bei Prezidentūros atstovus.

"Laikau savo kaip Seimo nario pareiga informuoti apie VSD veiksmus, kurie rodo, kad ši institucija ne tik plėšo Konstitucijos lapus, bet ir šluostosi kojas į Konstituciją ir joje įtvirtintas nuostatas, kad teisėjai ir teismai yra nepriklausomi ir kad valstybės valdžios bei valdymo institucijų kišimasis į teismo veiklą yra draudžiamas", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją pareiškė parlamentaras.

Savo poziciją jis grindė šių metų gegužės 9 dienos VSD generalinio direktoriaus Gedimino Grinos pasirašytu raštu adresuotu Nacionalinei teismų administracijai, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, prezidentės patarėjui Jonui Markevičiui bei Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) pirmininkui Ričardui Piličiauskui. Šiame rašte G.Grina prašo minėtų asmenų ir institucijų "tarpininkauti dėl sąlygų sudarymo VSD vykdyti teismo nutartį".

VSD vadovas tvirtina, kad jo vadovaujama institucija negali įvykdyti šių metų balandžio 16 dienos LVAT nutarties ir teismui pateikti įslaptintą medžiagą V.Gailiaus atleidimo iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pareigų byloje. Anot G.Grinos rašto, gegužės 7 ir 8 dienomis LVAT raštinė atsisakė priimti VSD dokumentus.

"Viena vertus, tokiu būdu VSD pademonstravo savo neįgalumą, dėl nesuvokiamų priežasčių nesugebėdamas perduoti dokumentų Vyriausiajam administraciniam teismui, o galbūt vengia tą padaryti, nes gali būti atskleisti jų nusikalstami veiksmai. Kitas svarbesnis aspektas - kad VSD, būdamas visiškai nekompetentinga institucija, oficialiai kreipiasi į kitas valstybės institucijas, visiškai nesusijusias su byla, dėl poveikio darymo", - sakė V.Gailius.

Jo tvirtinimu, LVAT yra įpareigojęs VSD pateikti teismui operatyvinio tyrimo medžiagą, kuria remiantis V.Gailius neteko pareigų FNTT.

"Aš suprantu, kad jie nenori to padaryti, kaip reikalauja teismas savo nutartimi. Jie bandė pateikti taip, kaip jie nori ir tokia apimtimi ir tokia forma - duodu, bet neduodu, ir dabar prašo valstybės pareigūnų padaryti teismui poveikį, kad jie paklustų tokiai VSD pozicijai", - aiškino politikas.

Anot jo, negana to, kad drauge su savo raštu G.Grina išplatino įslaptintą dokumentą - Vyriausiojo administracinio teismo bylos nutartį.

V.Gailiaus teigimu, šios nutarties "turinio VSD negalėjo ir neturėjo atskleisti su byla nesusietiems asmenis".

"Neteisėtai išplatinta uždaro teismo proceso metu surinkta informacija", - pabrėžė Seimo narys.

"VSD atvirai tyčiojasi iš teisingumo vykdymo Lietuvoje ir griauna teisinės valstybės pagrindus. Nežinau, ar tai desperacija, bet manau, kad su tuo nevalia taikstytis. Šis vadovų veiksmas parodo, kad jie dar jaučiasi nebaudžiami, nekontroliuojami (...) Tikima, kad galima daryti įtaką pareigūnams ir teismams", - pareiškė V.Gailius.

VSD savo ruožtu tvirtina, jog raštas buvo adresuotas tik Nacionalinei teismų administracijai, o kitoms institucijoms ir pareigūnams jie persiuntė kopiją, siekdami informuoti, į kokią padėtį pateko.

"Jokių veiksmų iš kopijų gavėjų nebuvo prašoma imtis. Primename, kad VSD yra Seimui ir prezidentui atskaitinga institucija", - teigiama BNS gautame Saugumo departamento atsakyme.

Be to, VSD pabrėžė, kad teismų nutartys yra viešos, net jeigu posėdžiai, per kuriuos jie priimti, buvo uždari.

Departamentas BNS informavo trečiadienį gavęs kitą LVAT nutartį, kuria pasiūlyta pateikti prašomus dokumentus per bylos teismo posėdį.

"VSD šiuos dokumentus pristatys", - garantuojama departamento atsakyme.

Jo teigimu, LVAT savo rašte išreiškė apgailestavimą dėl dokumentų nepriėmimo ir informavo apie priimtą sprendimą dėl dokumentų pristatymo tiesiai į posėdį.

V.Gailiaus teiginių dėl Konstitucijos pažeidimo departamentas nekomentavo: "Esant įtarimų dėl Konstitucijos pažeidimų, valstybėje egzistuoja instrumentai, leidžiantys tokius įtarimus ištirti".

LVAT savo ruožtu paaiškino, kad teisme šiuo metu nėra įdiegtos visos įslaptintiems dokumentams saugoti būtinos priemonės, todėl tokie dokumentai teisme fiziškai nepriimami.

"Prireikus su įslaptinta informacija teismo teisėjai ar darbuotojai, turintys leidimus dirbti su įslaptinta informacija, gali susipažinti nuvykę į įstaigą – paslapčių subjektą, kuris šia informacija disponuoja, arba paslapčių subjektui ją pateikiant tiesiogiai teisėjams teismo posėdžio metu", - BNS pranešė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko padėjėja Ieva Jasinauskaitė.

Anot jos, apie šią tvarką buvo informuotas ir VSD.

LVAT nagrinėja V.Gailiaus atleidimo iš FNTT direktoriaus pareigų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusių metų gruodžio pradžioje paskelbė, kad V.Gailius iš FNTT vadovo pareigų atleistas neteisėtai. Į Seimą pernai spalį išrinktam V.Gailiui teismas taip pat priteisė 25 tūkst. litų kompensaciją neturtinei žalai atlyginti, 42 tūkst. litų išeitinę kompensaciją ir 67 tūkst. litų už priverstinę pravaikštą, tačiau nusprendė, kad jis neturi būti grąžintas į pareigas. Vidaus reikalų ministerija šį sprendimą apskundė LVAT.

V.Gailius iš pareigų buvo atleistas 2012 metų vasarį kartu su pavaduotoju Vytautu Giržadu. Juos atleido tuometinis vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis, šį žingsnį motyvavęs Valstybės saugumo departamento medžiaga. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką "Snoras" atskleidimo.