Jo ir Brigitte Trogneux partnerystė – iš tiesų netradicinė. Pora susipažino tuomet, kai E. Macronui buvo vos penkiolika, o B. Trogneux – 39-eri. Bankininko žmona ir trijų vaikų motina tuomet dirbo mokytoja ir režisavo spektaklį, kuriame būsimam Prancūzijos prezidentui buvo patikėtas vaidmuo.

„Pajutau, kad šalia jo imu virpėti – jam buvo tas pats“, – vienam iš garsiausių Prancūzijos žurnalų „Paris Match“ apie meilės pradžią pasakojo B. Macron.

Galiausiai ji nusprendė palikti savo šeimą ir kurti naujus santykius. Iki 2015 m. moteris dar dirbo mokytoja, o pastaruosius dvejus metus atsidavė vyro politinės karjeros puoselėjimui.

Panašu, tai puikiai pasiteisino. 7 anūkus auginanti 64-erių B. Macron tapo pirmąją šalies ponia, o jos išrinktasis, 39-erių E. Macronas, jauniausiu Prancūzijos prezidentu.

Santykių specialistai žvelgia įtariai

Nors ir patys jie pripažįsta, kad sukurta šeima nėra klasikinė, tikina, kad meilės tarp jų – ne ką mažiau nei įprastose porose.

Macronai nuolat kartu rodosi viešai ir savo partnerystę išnaudojo net rinkimų metų. Tuomet net buvo žarstomasi tokiomis tezėmis kaip kad – būdamas vos 17-os jis sugebėjo įtikinti brandžią moterį esąs jos vertas, o dabar gana sėkmingai tą patį bando įrodyti visai Prancūzijai.

Tačiau santykių specialistams tokie šūkiai kelia juoką, o santykiai – gailestį. Psichologų teigimu, greičiausiai ši partnerystė nėra lygiavertė.

Brigitte Macron

Raudona riba – 20 metų

Psichologinės paramos studijos „Dermė“ psichologė ir psichoterapeutė Rūta Bačiulytė DELFI sakė, kad sėkmingus santykius norintys kurti žmonės turi priklausyti tai pačiai kartai. Vadinasi, amžiaus skirtumas tarp jų turi būti ne didesnis nei 20 metų. Geriausia, jei šis skaičius neviršija 10-15 metų ribos.

„Kartų skirtumai įžvelgiami ir tuo susiję visi kiti aspektai – pomėgiai, interesai, net fiziniai gebėjimai. 20 metų – jau kita karta, 10 metų – dar ta pati karta. Kad būtų paprasčiau suprasti, galiu pateikti pavyzdį. Jei turite draugų, kurie yra 10 metų vyresni ar jaunesni, su jais galite gerai jaustis, bendrą kalbą ir pomėgius surasti. Savo ruožtu su draugais, kurie yra 20 metų vyresni, mes galime turėti ryšį, bet jis jau bus subjektyvesnis, sies tik vienas ar keli aspektai“, – aiškino pašnekovė.

Jos teigimu, poros santykiuose labai svarbu, kad ryšys su kitu žmogumi būtų kuo visapusiškesnis. Tačiau partnerystei su vyresniu žmogumi gali trukdyti ir tokios smulkmenos kaip skirtingas muzikinis skonis, menkesnės fizinės galimybės, blėstantis seksualinis potraukis.

Projektuojama kažkas daugiau nei lygiavertė partnerystė

Tiesa, pasak R. Bačiulytės, kalbant apie fiziologiją, vertėtų prisiminti tokį reiškinį kaip žirklių fenomenas.

„Pasirodo, kad vyrai seksualinio aktyvumo piką pasiekia nuo 18 iki 25 metų, o moterys – nuo 30 iki 35 m. Tuomet išeitų, kad seksualinė darna geriausia tarp vyresnės moters ir jaunesnio vyro, tačiau, noriu atkreipti dėmesį, skirtumas – 10, o ne 24 metai“, – sakė ji.

Žvelgiant į individualias vyro ir moters ypatybes, aiškino psichologė, gali būti, kad ir jaunesnis vyras yra pakankamai brandus emociškai, intelektualiai, seksualiai, o moteris žavesį išlaiko ilgai.

„Tačiau 24-eri metai yra ta riba, kai vyras galėtų būti sūnumi. Tikėtina, kad į tą santykį mes projektuojame kažką daugiau nei į lygiavertę partnerystę. Galbūt tame santykyje mes tikimės motiniškos ar tėviškos globos, kurios mums stigo ar ji buvo nekokybiška. Iš esmės, tai gali tenkinti asmenis, bet to negali laikyti lygiaverčiu santykiu “, – svarstė pašnekovė.

Rūta Bačiulytė

Kas galėjo patraukti ir išlaikyti tokią skirtingą porą?

R. Bačiulytės teigimu, vyresnes moteris dažniausiai renkasi tie vyrai, kurie nori globos, stokoja patirties.

„Ji buvo jo mokytoja. Viskas tuo pasakyta. Vyrui reikėjo mokytojos. Kartais (ir kalbant apie intymius santykius) ypač jauni vyrai mielai renkasi vyresnes moteris, nes jie tiesiog nori išmokti kažkokių dalykų. Būna, tas ryšis užsimezga labai stiprus, nes yra patenkinami poreikiai. Tačiau ilgainiui didelis amžiaus skirtumas, nesvarbu, kuris poroje vyresnis ar jaunesnis, gali sukelti daug konfliktų, problemų, nes pastebėsime neatitikimų įvairiuose lygmenyse“, – įspėjo specialistė.

Tuo metu tris vaikus turinti 39-erių metų bankininko žmona dėmesį į 15-metį esą greičiausiai galėjo atkreipti dėl to, kad jai trūko dar vieno vaiko.

„Gal ta moteris stipriausiai jaučiasi tuomet, kai ji yra globėja mažesnių ir silpnesnių. Kita prielaida gali būti tokia, kad pasiekdama viduramžį moteris galbūt pajunta, kad nerealizavo savo seksualumo, sužadinti to bendraamžis nebegali, todėl gręžiamasi į jaunesnius. Su tuo jaunu vyru ji pati pasijunta jaunesnė, seksualesnė, gražesnė. Mainais už tai vyrui ji suteikia globą, rūpestį ir dalinasi savo išmintimi. Vėlesnis santykis gali remtis paprasčiausiu dėkingumu“, – įžvelgė psichologė.

Klaustukas – seksualinis ryšys

Anot R. Bačiulytės, sunku pasakyti, ar pirmosios Prancūzijos poros santykiai – sveiki ar ne, nes tai priklauso nuo to, kaip toje poroje žmonės jaučiasi.

„Jei kalbėtume apie vyro ir moters partnerystę, aišku, kad šiuo atveju ji nėra visiškai lygiavertė, nes kartu tai yra ir seksualinė trauka. Moters fizinis patrauklumas ilgainiui natūraliai mažėja, blėsta ir jos seksualinis aktyvumas, kai vyro – didėja. Čia galbūt yra esminis skirtumas“, – pasakojo ji.

Iškalbinga ir kita detalė – nuo 2015 m. B. Macron savo laiką skiria vyro politinei karjerai. Gali būti taip, kad šiuos dvejus metus ji sąmoningai paskyrė naujam savo projektui – kūrė Prancūzijos prezidentą.

„Žinoma, kad taip gali būti. Sutikime, kad tai yra labai geras ir sėkmingas projektas. Gal ji įžvelgė tą potencialą visai jauname vaikine ir tą sąmoningai ar nesąmoningai ugdė?“, – klausė psichologė.

Brigitte Macron, Emmanuel'is Macron'as

Netiki pasakomis, kad 17-metis paveikė brandžią moterį

Tiesa, paklausta, ar kiekvieną vyrą būtų galima laikyti moters produktu, ji griežtai tą paneigė. Esą vyrą moters produktu galima būtų laikyti nebent dėl to, kad jį pagimdo moteris.

„Pirmas meilės ryšio patyrimas ir yra su mama. Šalia esanti moteris gali daryti įtaką, tačiau ji tikrai nėra lemiamas faktorius vyro sėkmei. Gali būti, kad moteris ir remia, ir palaiko vyrą, tačiau dažniausiai ji tiesiog yra šalia, o vyras eina savo keliu, realizuoja, ugdo savo gebėjimus ir pasiekia tai, ką nori pasiekti“, – aiškino pašnekovė, pridurdama, kad neretai nutinka ir taip, kad greta esanti moteris sekina vyrą, nes savo energiją jis skiria santykių tvarkymui.

Savo ruožtu frazės, kad 17-metis sugebėjo įtikinti brandžią moterį esąs jos vertas, R. Bačiulytei kelia juoką.

„Oi, tai juokinga, aš manau. Tai tiesiog politinis triukas ir tiek. 17-metis – dar vaikas, kaip vaikas gali įtikinti brandžią moterį, 3 vaikų mamą, kad yra labai jos vertas? 41-erių žmogus yra susiformavusi, brandi asmenybė, kuri žino, ką daro. Galbūt tik aistra kažkokia atsidaro, bet aišku, kad situaciją labiau kūrė moteris, o ne, praktiškai, vaikas“, – įžvelgė ji.

Veikia pagal nekontroliuojamą planą

Paklausta apie paradoksą, kad poroje vyresnė moteris mums neretai kelia didelį susidomėjimą, o vyresnis vyras laikomas kone norma, psichologė aiškino, kad tai susiję su stereotipais.

„Vyras esą yra tas, kuris turi išlaikyti, būti mūro siena moteriai, o ji – silpnesnė, gležnesnė, kurią reikia globoti. Jei moteris yra daug jaunesnė, ji tarsi atitinka tą vaidmenį – naivi, nepatyrusi, trapi. Ir vyras, kuris brandesnis, statys gėlelę ant kojų. Tačiau iš tikrųjų principas yra toks pat. Ta gėlelė gal tiesiog nori pasinaudoti kažkokiais vyro pasiekimais, tikisi, kad jis ją mokys. Remiuosi psichoterapine patirtimi, dažniausiai jaunos merginos, kurios labai svajoja ir geidžia sutikti vyresnį vyrą, yra tos, kurios arba neturėjo tėvo visai, arba su juo turėjo labai prastą, netenkinantį ryšį, tad tokiu būdu ieškoma kompensacijos“, – aiškino R. Bačiulytė, pridurdama, kad taip kartais nutinka net nesąmoningai.

Tuo metu mamos dažniausiai nepalieka savo vaikų, tad ir partnerystės su vyresnėmis moterimis esą yra retesnės.

Kas reikšminga kuriant santykius?

Nors poros, tarp kurių amžiaus skirtumas yra ryškus, neretai stengiasi to nesureikšminti ir prilygina tai kone skirtumams tarp ūgio ir svorio, psichologė išskyrė, kad tai yra visai kita santykių dedamoji dalis.

„Fizinių duomenų skirtumas tikrai nėra labai reikšmingas ir svarbus poroje, bet amžius yra. Metai apima daug dalykų. Aišku, žmonės bręsta skirtingais tempais, bet net atmetant išmintį, brandą, lieka patyrimas, laikas, kai žmogus augo, formavosi jo vertybės“, – kalbėjo ji.

Lygiai taip pat esą reikšmingi ir kultūriniai skirtumai. R. Bačiulytės teigimu, neretai radikaliai skirtingų kultūrų asmenų santuokos nebūna itin tvirtos – anksčiau ar vėliau asmenys susiduria su problemomis, jei nėra linkę nuolat taikytis vienas prie kito.

2 priežastys, kodėl susiformuoja poros, kur moteris – gerokai vyresnė už vyrą

Savo ruožtu psichologas, pokyčių ir streso valdymo konsultantas Andrius Kaluginas DELFI sakė, kad apie amžiaus skirtumą poroje jis nemažai yra rašęs savo knygoje „Complexus Amoris“. Čia įvardijama net po maždaug 12 priežasčių, kodėl brandžios moterys renkasi jaunesnius vyrus ir atvirkščiai.

„Pagrindinės priežastys iš tų 12-os yra dvi. Pirma, kai vyras, jaunuolis ar paauglys yra gerokai labiau subrendęs už savo bendraamžius. Taip būna rečiau, kadangi merginos paprastai bręsta greičiau. Tačiau aš manau, kad 15-16 metų būsimasis Prancūzijos prezidentas tiesiog buvo jau brandesnis už bendraklasius vaikinus ir merginas. Ką tai reiškia? Jo aplinka jam buvo neįdomi, paviršutiniška – jie žaidė vaikiškus žaidimus, maivėsi, o jis sutiko moterį, kuri jam pasirodė labai įdomi asmenybė. Apie seksą mes dar nešnekame, seksualiniai skirtumai prasideda, kai vyrui yra maždaug 20 m., tuomet jis ieško jau patyrusios moters. Šiuo atveju kalbame apie 15-metį, todėl aš manau, kad, pirma, jį sužavėjo patyrusios moters asmenybė“, – kalbėjo pašnekovas.

Andrius Kaluginas

Kaip antrą reikšmingą priežastį jis įvardijo Edipo kompleksą. Tiesa, jį dar galima skaidyti, įvardijant atskiras priežastis, kodėl vyresnes moteris renkasi atitinkamo amžiaus vyrai.

„Tokio amžiaus vaikinai kaip buvo E. Macronas, paprastai tariant, renkasi mamytes. Mes gerai nežinome, kokie buvo E. Macrono santykiai su mama, bet galėjo būti, kad jis, pavyzdžiui, yra neišmylėtas vaikas, nesulaukė pakankamai motiniškos šilumos. Todėl galėjo būti taip, kad jis ieškojo būtent motiniškų santykių“, – įtarė jis.

Santykių pradžią vadina iškrypėliška: tokia situacija sunkiai įsivaizduojama Lietuvoje

A. Kalugino teigimu, statistika rodo, kad vyresni nei 30 metų vyrai ypač retai partnerystei renkasi gerokai vyresnes moteris.

„Nežinau, ko vedina ši dama rodė dėmesį nepilnamečiui. Nesvarbu, jei iš pradžių buvo tik platoniškas ryšys, aišku, koks tikslas. Keista, kad B. Trogneux iš viso nebuvo išmesta iš tos mokyklos. Nelabai įsivaizduoju, kad Lietuvoje mokytoja flirtuotų su 15-mečiu, o tai baigtųsi taip paprastai“, – stebėjosi pašnekovas.

Tačiau psichologas įžvelgė, kad, nepaisant to, kas anksčiau pasakyta, priežasčių tokiam ryšiui galėjo būti išties daug.

„Nors ji jau turėjo šeimą, paaugusius vaikus, galbūt tiesiog nesijautė realizavusi savęs? Gal vyras buvo despotas ir tironas? Gal jai norėjosi realizuoti savo motinystę ir globoti šį jauną vaikiną kaip savo sūnų? Gal ji pamatė jame artimą sielą ir pagalvojo, kad galėtų iš jo padaryti tai, ko nesugebėjo padaryti iš savo vaikų? Manau, pirminis jos tikslas greičiausiai buvo motiniškas“, – svarstė A. Kaluginas.

Vėliau, pasak jo, kai prasideda intymūs santykiai, ima veikti kiti aspektai. Pavyzdžiui, hormonai, seksualinis potraukis.

Nuoširdi meilė ar gudrus planas?

Pašnekovo teigimu, sunku spėti, kodėl B. Macron 2015 m. metė savo darbą – ar dėl to, kad tiesiog pavargo ir nusprendė atsiduoti šeimai, ar dėlto, kad aktyviai dalyvautų vyro politiniame gyvenime.

„Jis buvo niekam neįdomus kaip politikas, nes neturėjo aiškios koncepcijos. Tačiau politinės kampanijos metu jis savo santykius išnaudojo labai aktyviai ir, manau, kad jo žmona jam padėjo surinkti Prancūzijos moterų balsus. Jie labai daug rodėsi kartu ir tai kėlė pagarbą moterims, ypač brandžioms – tokie keisti, bet monogamiški, ilgalaikiai santykiai. Manau, ji tiesiog suvaidino savo vaidmenį, kad patrauktų moterų balsus“, – įžvalgomis dalijosi A. Kaluginas.

Tačiau būtų neįtikėtina, pripažino jis, jei viešųjų ryšių kampanija tęstųsi daugiau nei 20 metų.

„Iki tol, kol kam buvo pasiūlyta užimti Prancūzijos prezidento postą, greičiausiai tai buvo normali pora, kurią tiesiog skiria gana didelis amžiaus skirtumas. Tačiau, jei jie išsilaikė taip ilgai, manau, kad, žinoma, juos sieja greičiausiai pagarba, meilė arba abi dedamosios. Be to, ji save prižiūri, gali sau leisti gerai gyventi, maitintis, nevartoti alkoholio, ji tikrai atlikusi plastinę operaciją – jai rūpi jos išvaizda. Nežinau, koks jų seksualinis gyvenimas, bet tai tiesiog labai gražus monogamiškų santykių pavyzdys“, – sakė jis.

Auksinė riba – 2-3 metai

Vis dėlto, A. Kalugino teigimu, kuo daugiau panašumų poroje, tuo daugiau galimybių jiems išgyventi ilgiau ir laimingiau.

„Tai reiškia, kad, kalbant apie amžių, – plius ar minus į vieną ar į kitą pusę – 2-3 metai, kad nebūtų kartų skirtumas. Daugiau mažiau vieno socialinio sluoksnio, panašios finansinės padėties, estetinio skonio, religinio požiūrio“, – kalbėjo jis.

Nors, juokavo jis, jei nori su antrąja puse nugyventi visą gyvenimą, tai Lietuvoje amžiaus skirtumas turėtų būti 5-6 metai į moters brandos pusę, nes jos tiesiog gyvena ilgiau.

Brigitte Macron, Emmanuel'is Macron'as

Vaizduojama kaip E. Macrono patarėja

DELFI primena, kad Brigitte gimė šeimoje, kuriai priklauso šokolado manufaktūra, rašė CNN. Ji yra jauniausia iš 6 vaikų. Kaip ir E. Macronas, ji gimė Amjene, esančiame šiaurės Prancūzijoje. Prieš sutikdama E. Macroną, ji gyveno gana įprastą gyvenimą – turėjo stabilią karjerą mokydama prancūzų literatūros, lotynų kalbos ir dramos, ištekėjo už bankininko, Andre Louiso Auziere'o, su kuriuo susilaukė trijų vaikų.

„Mane visiškai užvaldė meilė ir viskas baigėsi skyrybomis. Nesugebėjau jam atsispirti“, – sakė Brigitte „Paris Match“ žurnalui 2016 metais.

Ji išsiskyrė su Auziere'u 2006 metais ir ištekėjo už E. Macrono po metų, persikeldama į Paryžių, kur pradėjo dirbti mokytoja. 2015 metais ji atsisakė savo karjeros, kad galėtų susikoncentruoti į vyro profesinį kelią, kuris tuo metu buvo Prancūzijos ekonomikos ministras.

Dokumentiniame filme, sukurtame France3 TV, ji vaizduojama kaip E. Macrono patarėja. Vienoje scenoje ji moko jį skaityti kalbą, nutraukdama skaitymą ir duodama pastabą, kad jam reikėtų šiek tiek aukščiau pakelti savo toną.

„Kiekvieną vakarą mes išklausome vienas kitą ir pakartojame, ką vienas apie kitą girdėjome“, - sakė ji „Paris Match“ žurnalui. „Turiu atkreipti dėmesį į viską, padaryti maksimumą, kad jį apsaugočiau“

Tėvai santykiams nepritarė

Lieka neaišku, kada tarp jų prasidėjo rimtas romanas, tačiau E. Macronas buvo jaunas vyras, kuris žinojo ko nori – būdamas 17 metų jis prisipažino mylintis Brigitte.

„Kad ir ką bedarytum, aš tave vesiu“, – pasakė jis.

Tačiau E. Macrono tėvai nepritarė jo romanui su Brigitte. Jo tėvas liepė jam laikytis nuo jos atokiau iki kol jam sukaks bent 18 metų – rašoma Anne'os Fuldos knygoje „Emmanuelis Macronas: tobulas jaunas vyras“.

Vyro tėvai niekaip negalėjo pripažinti šių santykių, todėl paskutiniu metus išsiuntė jį mokytis į Paryžių. Vis dėlto E. Macronas neišsižadėjo savo meilės ir vos baigęs mokslus grįžo pas Brigitte. Galiausiai 2007 metais jie susituokė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)