Jie paskelbė, kad šį mėnesį akcijos bus taikomos tiems, kurie įsigis apsaugas nuo viršįtampių, užsisakys bet kurio tipo žaibolaidį ir „gėjams, gėjoms ir pederastams“. Jiems, įvardyta tinklalapyje, „taikomos papildomos nuolaidos“.

Nuolaidas pritaikyti sugalvojo „šiaip“

DELFI susisiekė su įmonės atstovu Ramūnu Štaru, kurio kontaktai nurodyti po šiomis akcijomis.

„Žinoma, taikome“, – paklaustas, ar šis pasiūlymas yra rimtas, sakė jis.

Pasidomėjus, kokio dydžio nuolaidos taikomos įvardytiems asmenims, R. Štaras patikino, kad tai sprendžiama individualiai.

„Tariamės su žmogumi, ką pasiūlys“, – atsakė jis. Tačiau paklausus, ką turi omenyje, konkrečiai neatsakė, o provokavo: „Siūlykit būdą.“

Pasak įmonės atstovo, taikyti šią akciją jie nusprendė „šiaip“, tačiau kol kas, per savaitę, ja niekas nepasinaudojo.

Įsitikinęs: gėjams ir taip sunku gyventi

„Mes neužsiimame mažumų ar daugumų diskriminacija. Net norėtume, kad daugumos tuo pasipiktintų. Aš tikrai nejuokauju. Jei pateiksite pažymėjimą, įrodantį Jūsų pakraipą, tai mielai pritaikysime nuolaidą. Iš tikrųjų, užtenka ir žmogaus ranka parašyto pažymėjimo“, – aiškino jis.

Anot R. Štaro, jo atstovaujama įmonė nuolat užsiima tokiomis akcijomis ir visuomet stengiasi prisitaikyti prie rinkos.

„Jei yra žmonių, kuriems reikalingos tokios akcijos, mes visuomet jas pasiūlysim“, – sakė pašnekovas.

Perklausus, kodėl, jo manymu, akcija reikalinga gėjams, šis besijuokdamas atkirto, kad „nes jiems ir taip sunku gyventi“.

Vertina kaip prastą pokštą

Apie šią akciją išgirdęs Lietuvos gėjų lygos (LGL) žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius sakė aptariamos įmonės savininkams tegalintis palinkėti gražios Valentino dienos ir pasidalijo lūkesčiais, kad ateityje jie bus tolerantiškesni – skatins meilę, o ne neapykantą.

„Mūsų bendruomenės narius tokios akcijos ir pokštai labai žeidžia, nes, mes manome, jie yra visiškai nejuokingi. Visų pirma, šiame kontekste homoseksualios orientacijos asmenys gretinami su pederastais, kas, iš esmės, neturi nieko bendro. Su Valstybine lietuvių kalbos komisija aiškinamės dėl to. Norime, kad šie terminai būtų atskirti: žodis pederastas apibūdina pedofilą, o pedofilija yra baudžiamasis nusikaltimas Lietuvoje. Tuo metu gėjai yra homoseksualūs asmenys“, – paaiškino jis.

LGL atstovas mano, kad į panašaus turinio skelbimus, akcijas reikėtų atkreipti ir lygių galimybių kontrolierių dėmesį: „Priminsiu, kad Lietuvoje diskriminacija dėl seksualinės orientacijos yra baudžiama įstatymu. Nors, žiūrint į šią akciją, galima interpretuoti, kad verslininkai kaip tik išskirtines sąlygas teikia.“

Su verslininkų išsišokimais susiduria neretai

Jo teigimu, su verslininkų išsišokimais tenka susidurti ne taip jau retai.

„Šiuo metu kalbame apie pokštą, kuris yra nelabai vykęs, tiesiog užgaulus, tačiau kartais mūsų bendruomenės nariai susiduria ir su labai realia diskriminacija – dėl seksualinės orientacijos jiems nėra teikiamos prekės ir paslaugos. Pavyzdžiui, mūsų asociacija buvo susidūrusi su tuo, kad transporto įmonė atsisakė išnuomoti autobusą tolimojo reiso kelionei“, – sakė T. V. Raskevičius.

LGL įsitikinusi, kad nepakantumas, kuris demonstruojamas ir internetiniuose komentaruose, gyvenime iššaukia labai realias pasekmes.

„Taigi tokie epizodai, apie kuriuos dabar kalbame, tėra tik ledkalnio viršūnėlė, po kuria slepiasi didelė homofobijos problema, egzistuojanti mūsų visuomenėje“, – sakė jis.