Tai paaiškėjo po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė į Seimą kandidatuojančio R. Ačo interesų deklaraciją. „Tvarkietis“ tikina stogą užsakęs kaip fizinis asmuo, o ne kaip meras.

Per didelę kainą pakako sumažinti šimtine

Šios istorijos centre – viena didžiausių Raseinių įmonių, bendrovė „Bilderis“. Ji dalyvavo pernai spalį paskelbtame Raseinių savivaldybės pirkime „Šiluvos istorinės urbanistinės miestelio dalies (Turgaus aikštės) sutvarkymo ir pritaikymo viešajam turizmui rangos darbų pirkimas“. Bendrovė užsakymo negavo. Tiesa, tik laikinai.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, pernai skelbtame konkurse dalyvavo dvi įmonės – „Meba“ ir „Bilderis“. Tačiau abiejų pasiūlymai atmesti. Raseinių savivaldybės valdininkai, atsakingi už šį viešąjį pirkimą, CVPP duomenimis, nurodė, kad už beveik 1,06 mln. Lt darbus atlikti siūliusi „Meba“ neatitiko kvalifikacijos reikalavimų, o „Bilderio“ pasiūlymas atmestas, nes kaina – 854 tūkstančiai 38 litai ir 18 centų – savivaldybei buvo per didelė.

Tačiau viskas pasikeitė pernai gruodį. CVPP duomenimis, toliau pirkimas vykdytas neskelbiamų derybų būdu, o gruodžio 15 d. su „Bilderiu“ sudaryta Turgaus aikštės sutvarkymo darbų pirkimo sutartis.

Kainą, kuri savivaldybei buvo per didelė, „Bilderis“ sumažino 101 litu: iki 853 937,18 Lt. Šimtine sumažinta kaina Raseinių savivaldybei per didelė jau nebebuvo.

Sutartis su savivaldybe – tuoj po sutarties su meru

Lyg tyčia, sutartį su savivaldybe „Bilderis“ sudarė tuoj po to, kai su R. Aču sukirto rankomis dėl darbų mero valdose.

VRK paskelbtoje R. Ačio interesų deklaracijoje nurodoma, kad „Bilderį“ meras pasamdė „nuosavo pastato stogo uždengimui“. Sutarties tarp mero ir bendrovės vertė – 18 tūkst. Lt. Sandorio sudarymo data – 2011 m. gruodžio 2 d. Raseinių savivaldybė su „Bilderiu“ sutartį už 854 tūkst. Lt, CVPP duomenimis, sudarė po trylikos dienų.

Beje, tai jau antras stambus Raseinių savivaldybės pirkimas, kuriame triumfuoja „Bilderis“. Pernai, lapkričio 24 d. (savaitė prieš sandorį dėl mero namo stogo) savivaldybė su „Bilderiu“ sudarė sutartį už beveik 2,12 mln. Lt. Bendrovė laimėjo savivaldybės konkursą „Šaltinio“ mokyklai rekonstruoti.

Stogo dengimą užsakė ne kaip meras

Pats R. Ačas DELFI akcentavo sutartį su „Bilderiu“ sudaręs kaip privatus asmuo, o ne kaip Raseinių meras.

„UAB „Bilderis“, kuris atliko man nuosavybės teise priklausančio gyvenamojo namo stogo uždengimo bei su tuo susijusius statybos darbus, pasirinkau kaip privatus asmuo, dėl šių darbų su minėta bendrove 2011-12-02 sudariau sutartį. 2011-12-30 buvo pasirašytas atliktų darbų aktas. Už atliktus darbus, kurių vertė 18 048 Lt., bendrovei atsiskaičiau bankiniu pavedimu“, - teigė meras.

Tai, kad į derybas dėl konkurso tvarkyti Šiluvos Turgaus aikštei buvo pakviesta tik ši bendrovė, politikas aiškina įstatymo subtilybėmis.

„Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą pirkimus atlieka viešųjų pirkimų komisija, kuri ir vykdė rangos darbų pirkimą. Pasiūlymus pateikė dvi bendrovės. UAB „Bilderis“ pasiūlė rangos darbus atlikti už 854 038,18 Lt, o UAB ‚Meba“ dalyvis už 1 058 337,48 Lt. Dėl per didelės kainos pasiūlymai buvo atmesti ir vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymo 92 straipsnio 3 dalies 2 puntu atitikę kvalifikaciją dalyviai buvo kviečiami į derybas. 2011-10-26 nugalėtoju pripažintas UAB „Bilderis“. Todėl šio projekto rangos darbų pirkimai buvo atlikti pagal galiojančius įstatymus“, - tęsė R. Ačas.

Fakto, jog „Bilderiui“ pakako savo kainą sumažinti šimtine, meras plačiau nekomentavo.

Nutylėjo pats balsavęs dėl projekto finansavimo padidinimo

DELFI pasiteiravo R. Ačo, ar jis pats dalyvavo balsuojant dėl sprendimų, susijusių su statybų projektu, kurį vykdyti patikėta „Bilderiui“. Politikas tvirtina, jog šis projektas iš vietos pajudėjo gerokai prieš praėjusius metus, kai jis užėmė mero postą.

„Dar 2009 m. Raseinių rajono taryba sprendimais Nr. TS-156 ir TS-388 „Šiluvos istorinės urbanistinės miestelio dalies (turgaus aikštės) sutvarkymas ir pritaikymas viešajam turizmui“ ir numatė prie jo prisidėti 20 proc. Šie sprendimai buvo priimti gerokai prieš man užimant Raseinių savivaldybės mero pareigas“, - aiškino R. Ačas.

Vis dėlto meras nutylėjo praėjusių metų lapkričio 29 d., tuoj prieš sutarties dėl pastato stogo sudarymą, dalyvavęs Raseinių tarybos balsavime, svarstant sprendimo projektą „Dėl pritarimo projektui „Šiluvos istorinės urbanistinės miestelio dalies (turgaus aikštės) sutvarkymas ir pritaikymas viešajam turizmui“ 2.1. punkto pakeitimo“. Raseinių savivaldybės interneto svetainėje skelbiamame šio posėdžio vardinio balsavimo protokole nurodoma, kad R. Ačas balsavo už.

Po trijų dienų meras su „Bilderiu“ pasirašė sutartį dėl stogo tvarkymo.

Beje, Šiluvos Turgaus aikštės sutvarkymas finansuojamas iš Lietuvos kaimo plėtros programos. Žemės ūkio ministerijos informaciniame portale kaimotinklas.lt nurodoma, kad šio projekto vertė – kiek daugiau nei 818 tūkst. Lt. Tuo tarpu praėjusių metų lapkričio 29 d. Raseinių taryba ir pats R. Ačas balsavo už štai tokį ankstesnio tarybos sprendimo pakeitimą: „prie projekto finansavimo Savivaldybė prisideda įnašu natūra (nekilnojamuoju turtu) ir nuosavomis lėšomis ne mažiau 20 % projekto vertės, nustatant maksimalią projekto vertę iki 959.900,00 Lt“. Taigi meras asmeniškai balsavo, kad būtų padidintas finansavimas projektui, kurį patikėta vykdyti įmonei, kurią pats politikas pasirinko savo stogo tvarkytoja.

Jei finansavimas nebūtų padidintas, „Bilderio“ pasiūlyta kaina būtų viršijusi nustatytą projekto vertę.

„Bilderio“ vadovas: laimėjome su mažiausia kaina

„Bilderio“ direktorius Saulius Matelis – R. Ačo bendražygis partijoje „Tvarka ir teisingumas“. Jis DELFI teigė, esą nieko nuostabaus, kad meras stogo tvarkymo darbus nutarė pirkti būtent iš „Bilderio“.

„Mes gyvename mažame miestelyje. Mažame miestelyje tai visiškai normalu. O kur jam užsakyti tą stogą tada? Pas mus nėra daug, kas prekiauja stogais. Paėmė, ir užsakė“, - kalbėjo S. Matelis.

Verslininkas ir politikas akcentavo, kad jo bendrovės pasiūlymas buvo gerokai pigesnis nei konkurentų – esą būtent tai, o ne santykiai su meru, lėmė „Bilderio“ sėkmę.

„Mūsų pasiūlymas už konkurentų beveik 200 tūkst. Lt pigesnis. Tai kur aš dar turiu nusileisti, jeigu ten mes vos ne už savikainą dirbome, nes buvo tokie laikai? Ką jūs tame galite įžvelgti? (...) Tikrai čia nėra ką įžvelgti arba ko neįžvelgti“ - reziumavo pašnekovas.