Mūsų senoliai šiuo ypatingu laikotarpiu ne tik laukdavo Viešpaties prisikėlimo, bet ir stebėdavo gamtą, orus, bandydami nuspėti, ko tikėtis per ateinantį darbymetį. Mes irgi mėgstame pasmalsauti, kas laukia ateityje, tad galime imti ir patikrinti, ar senieji dėsniai tebegalioja.

Pasak senolių, Didžiojo Ketvirtadienio orai nusako, koks bus pavasaris. Jei šiandien bus saulėta ir sausa, tai ir visas pavasaris turėtų būti saulėtas ir sausas. Ir atvirkščiai: jei kur bus debesuota, drėgna ar net palis – tai niūrūs, lietingi orai vyraus ir visą pavasarį.

Didysis Penktadienis (rytdiena) turėtų parodyti, kokia bus vasara. Aišku, vėl reikėtų atkreipti dėmesį į kokybinę orų charakteristiką: debesuotumą, kritulius, vėją, o labiausiai - šilta ar vėsi pasirodys diena.

Pagal Didžiojo Šeštadienio orus būdavo spėjami rudens orai. Žmonės orus stebėdavo visą dieną. Jei, pavyzdžiui, dienos pradžia buvo saulėta, o po pietų apniuko ir palijo, tai sakydavo, kad ir rudens pradžia būsianti sausesnė ir giedresnė, o galas lietingas.

Jei gražus oras pamalonindavo šv. Velykų dieną, tai sakydavo, kad gražūs bus ir visi metai.
Šv. Velykų rytą ypač atkreipkite dėmesį į vėją. Jei vėjas pučia iš šiaurės, - vasara būsianti šalta, jei glosto švelnus pietų vėjelis – šilta. Vakaris vėjas žadąs lietingą, o rytys - sausą vasarą.

Gamtininkai mėgsta spėti orus pagal laukinių augalų žydėjimo laiką. Dažniausiai stebimi iš karto trys augalai: lazdynai, baltalksniai ir šalpusniai, kurie pražysta, kai iš žemės išeina pašalas. Ši augalų trijulė gana gerai pasitarnauja prognozuojant pavasario ir vasaros sezonus.

Jeigu pašalas labai gilus, lazdynai ir baltalksniai pražysta dar jam neišėjus, bet šalpusnis nerodo jokių gyvybės ženklų.

Jeigu pirmi pražysta lazdynai, paskui baltalksniai, o galiausiai šalpusniai,- pavasaris būna ankstyvas, o vasara šilta.

Jeigu pirmas pražysta baltalksnis, o paskui lazdynas ir šalpusniai,- prognozuojami nepastovūs orai, bet dažniausiai ilgas pavasaris ir vėsi bei lietinga vasara.

Jeigu pirmi pražysta šalpusniai,- pavasaris būna vėlyvas, ilgas ir šaltas, vasara - šilta ir sausoka.

Aktyviausi ir judriausi orų stebėtojai, pasirodo, gali ir patys pasirūpinti bei prisidėti, kad geri metai būtų. Pasak senovės žemaičių, tam pakanka nepatingėti ir, pirmą kartą pamačius gandrą, gerai pasivartyti kūlio!

Lietuvos sinoptikai kūliais nesivarto, sezoninių orų prognozių nesudarinėja, bet artimiausiomis dienomis žada visai neblogus orus.

Penktadienio naktį nepastoviai debesuota. Nelis. Vėjas silpnas. Žemiausia temperatūra 2–7 laipsniai šilumos, vakariniuose rajonuose vietomis apie 0 laipsnių.

Dieną nepastoviai debesuota. Vietomis, daugiausia Rytų Lietuvoje, trumpai palis. Vėjas nepastovios krypties, 2–7 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–18 laipsnių šilumos.

Šeštadienį be didesnio lietaus. Vėjas silpnas. Žemiausia temperatūra naktį 3–8 laipsniai šilumos, aukščiausia dieną 13–18, Kuršių nerijoje apie 10 laipsnių šilumos.

Sekmadienį lietaus nenumatoma. Vėjas silpnas. Žemiausia temperatūra naktį 4–9 laipsniai šilumos, aukščiausia dieną 14–19, Kuršių nerijoje 10–12 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją