Atsakydama į Seimo narių Andriaus Mazuronio ir Petro Gražulio klausimus, kur parlamentarai kontrolierės elgesį vadina savanaudišku, G. Švedienė teigė nesutinkanti su tokiu vertinimu.

„Imti atlyginimą už darbą taip pat turėtų būti laikoma savanaudiška“, - ironizavo valstybės kontrolierė, pažymėdama, jog turi teisę kreiptis į teismą, o „teisėtas veiksmas negali būti nemoralus“.

Valstybės kontrolei, kaip įstaigai, G. Švedienė nemano pakenkusi.

„Savo teisėtais sprendimais nesijaučiu niekaip pakenkusi Valstybės kontrolės autoritetui ar pasitikėjimui šia institucija. Priešingai. Kaip valstybės kontrolierė, kuriai patikėta prižiūrėti valstybės finansų naudojimo teisingumą ir teisėtumą, negalėjau nereaguoti į tai, kad viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio sistemoje atsirado akivaizdus proporcingumo principo pažeidimas, kai nuo spalio 1 d., Seimui ir Vyriausybei priėmus sprendimą, atsirado disproporcija tarp Seimui atskaitingų institucijų vadovų ir jų pavaldinių darbo užmokesčių dydžių. Neturėdama galimybės kitaip spręsti susidariusią situaciją, kreipiausi į teismą asmeniškai nuo savęs, žinodama, kad Konstitucinis Teismas savo išaiškinime pasisakys apie visų valstybės pareigūnų situaciją“, - tęsė valstybės kontrolierė.

Pirštinė L. Graužinienei?

Savo kalboje G. Švedienė priminė per televizą girdėtus Seimo vadovybės žodžius, esą „Seimas atsižvelgs (į sprendimą skųstis teismui – DELFI) svarstydamas veiklos ataskaitą“. Tai kontrolierė suvokia kaip spaudimą savo vadovaujamai institucijai.

„Spalio 30 d., po Seimo valdybos posėdžio, kuriame atsisakiau siūlymo atsiimti prašymą teismui, per televiziją išgirdau nedviprasmišką užuominą apie tai, kad „Seimas atsižvelgs svarstydamas veiklos ataskaitą“. (...) Atskaitingumas Seimui negali peraugti į išorinį administravimą, nes tai reikštų pavaldumą bei priklausomumą ir prieštarautų konstitucinei Valstybės kontrolės paskirčiai. (...) Esu tikra, kad taip nenutiks, nes Seimo pirmininkė prieš savaitę vienoje televizijos laidoje išsakė susirūpinimą dėl galimos Gruzijos parlamento įtakos tos šalies aukščiausiosios audito institucijos veiklai“, - dėstė G. Švedienė.

Valstybės kontrolierė šiuo klausimu jau yra aiškinusis Seimo valdybai. G. Švedienė neslėpė sulaukusi raginimų atsiimti ieškinį prieš valstybę, tačiau pareiškė neketinanti to daryti.