Valstybės kontrolės atstovas ryšiams su visuomene Justas Jaskonis BNS sakė, kad atlikdama auditą Valstybės kontrolė tikrino tiek Krašto apsaugos ministeriją (KAM), tiek kariuomenę.

„Auditavome realiai kariuomenę ir KAM. Mūsų auditoriai nusprendė pasižiūrėti, kaip naudojamos lėšos turto įsigijimams, infrastruktūrai, kuri reikalinga šauktiniams (...). Auditas pradėtas šių metų pirmą pusmetį, suplanuotas dar praėjusiais metais“, – sakė jis.

Auditai, kuriuos Valstybė kontrolė vykdys kitais metais, dar planuojami.

2015 metų rudenį Valstybės kontrolė paskelbė Krašto apsaugos ministerijos 2014 metų finansinio (teisėtumo) audito rezultatus. Auditoriai tada išsakė pastabų ir rekomendacijų dėl lėšų skyrimo ir viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų nesilaikymo.

Auditoriai tada skelbė nustatę, kad neužtikrintas racionalus 4,4 mln. litų (beveik 1,3 mln. eurų) asignavimų panaudojimas, vykdant Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos infrastruktūros plėtrą. Taip pat auditoriai teigė, kad ministerija neužtikrino, jog Krašto apsaugos resursų valdymo informacinės sistemos diegimo ir priežiūros paslaugų už beveik 5 mln. litų (1,4 mln. eurų) viešojo pirkimo procedūros būtų atliktos pirkimus reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

Ataskaitoje yra ir daugiau pastabų, tačiau nekalbama apie pirkimus, apie kuriuos šią savaitę paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba. Valstybės kontrolės departamento, atsakingo už auditus nacionalinio saugumo ir gynybos srityje, direktorius R.Aleliūnas BNS sakė, jog Valstybės kontrolė buvo informuota apie prokuratūros 2015 metais pradėtą vadinamųjų „ausinių šakučių“ pirkimą Lietuvos kariuomenėje, todėl savo ruožtu Valstybės kontrolė į tikrintinų sąrašą šio pirkimo neįtraukė.

„Atlikdami KAM 2014 metų finansinį (teisėtumo) auditą, nevertinome klausimų, kuriuos jau vertino teisėsaugos institucijos. Tačiau šio audito metu buvo tikrinama grupė kitų viešųjų pirkimų ir nustatyta reikšmingų pastebėjimų, apie kuriuos parašyta minėto audito ataskaitoje“, – teigė R.Aleliūnas.

Vilniaus apylinkės prokuratūra kartu su Karo policija 2015 metų kovą buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo atliekant lauko virtuvės įrankių ir įrangos Lietuvos kariuomenėje pirkimą. Tačiau šių metų birželį prokurorai šį tyrimą nutraukė, medžiagą perduodami Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT).

„Įprasta praktika tokia, kad nedubliuojame kitų institucijų patikrinimų ir tyrimų“, - sakė R.Aleliūnas.

VPT šią savaitę paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.