„Mes esame įregistravę pataisą dėl 9 proc. PVM tarifo šildymui, tai labai norėtume, kad būtų laikomasi to mūsų projekto. O 15 proc. tarifo dar iš viso tokio kol kas nėra. Jis turi atsirasti. Jeigu atsiras 15 proc., tai automatiškai arba reikės priimti kitus sprendimus dėl PVM tarifo taikymo – tam, kam yra 9 proc. - spaudai, viešbučiams - arba piginti, arba branginti. Tai čia – kompleksinis dalykas, taip elementariai neišeina pasakyti, ar tenkina“, - DELFI sakė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Vis dėlto jis patikino, kad socialdemokratai yra už 9 proc. tarifą, nes 15 proc. dydis, pasak G. Palucko, lemtų šildymo brangimą.

„O šito mes norime išvengti, nes centrinis šildymas yra monopolija, tai yra brangi paslauga“, - sakė socialdemokratų lyderis.

Socialdemokratai yra įregistravę įstatymo pataisą, kuria siūloma nuo sausio 1 dienos įvesti pastovų 9 proc. PVM tarifo dydį.

Konservatoriai irgi - už mažesnį tarifą

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pasisako už tai, kad 9 proc. PVM tarifas šildymui galiotų nuo šio šildymo sezono pradžios.

„Aš lieku prie savo nuomonės, kad mes turėtume grįžti prie 9 proc., grąžinti tą tarifą, kuris buvo iki šiol. Tiesą sakant, aš matau dabar tokią skaičių magiją, kai finansų ministras pasako vieną, premjeras – kitą, bet nei vienas iki galo neduoda aiškaus atsakymo, kas čia bus“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis kritikavo Vyriausybės vadovą Saulių Skvernelį dėl delsimo pateikti aiškų atsakymą dėl PVM lengvatos šildymui.

„Esmė yra ta, kad už viso to stovi žmonės, kurie turi planuoti savo žiemos pinigus. Kas nebėra taip toli, liko trys mėnesiai iki šildymo sezono. Aš žinau žmonių, taip pat ir sau artimų žmonių, kurie skaičiuoja eurus ir jiems tai bus arba tas sprendimas, kuris leis lengviau atsikvėpti, arba ne. Ir šitoje diskusijoje premjeras turi nepamiršti, kad iš esmės jis kalbasi su didele dalimi Lietuvos žmonių, kuris juos kaip akmenėlius svaido ir aš nemanau, kad tai yra geras signalas Lietuvos žmonėms“, - kalbėjo G. Landsbergis.

Siūlys kitokią lengvatą

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį LRT radijui teigė, kad PVM lengvata šildymui nebebus 9 proc.

„Greičiausiai bus taip, kad 9 proc. lengvatinis tarifas apskritai išnyks ir tikėtina, kad pagrindiniai du lengvatiniai tarifai būtų 15 ir 5 procentai“, - S. Skvernelį cituoja naujienų agentūra BNS.

Liepos pradžioje valdantieji „valstiečiai“ sutiko su konservatorių siūlymu grąžinti PVM lengvatą šildymui mainais į konservatorių paramą urėdijų reformai. Pasirašytame susitarime nebuvo įvardytas konkretus PVM tarifas, tačiau konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad jis turi būti 9 procentai.

BNS žiniomis, nuo 2018 metų nustačius 5 proc. ir 15 proc. lengvatinius PVM tarifus, šildymui ir viešbučiams būtų taikomas 15 proc. tarifas. Iki birželio PVM šildymui buvo 9 proc., dabar - 21 proc., o viešbučiams galioja 9 proc. PVM. Be to, siūloma dabartinį 9 proc. tarifą knygoms bei keleivių vežimui mažinti iki 5 proc. Šiuo metu 5 proc. PVM tarifas taikomas vaistams.