„Mes diskutuojame, šioje situacijoje šiek tiek tos nuomonės išsiskyrė labiau, bet partijos pozicija yra labai artima prezidentės pozicijai, kad mes turėtume visuomenę šviesti, turėtume paaiškinti moralinius dalykus, kurie kyla dėl embrionų šaldymo ir galbūt kurti sistemą, kur žmogus pats galėtų pasirinkti“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje BNS sakė R.Karbauskis.

Tačiau jis pridūrė, kad „žmonės ir Seime, ir pas mus komandoje gali turėti kitas nuomones“.

Valstiečių atstovai Seime balsavo už konservatyvų įstatymą

Seimui priėmus griežtus ribojimus pagalbiniam apvaisinimui, prezidentė šio mėnesio pradžioje juos vetavo, siūlydama suteikti galimybę rinktis nevaisingumo gydymą pagal savo moralines nuostatas.

LVŽS Seimo narė Rima Baškienė palaikė konservatyvųjį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Jį taip pat aktyviai palaikęs su „valstiečiais“ kandidatuojantis Seimo narys Povilas Urbšys svarstant įstatymą Seimo narius ragino „netapti žmogžudystės bendrininkais“.

„Šitas įstatymas padeda pagrindus valstybei labai oriai pažiūrėti į žmogaus gyvybę ir padaryti galą verslui. Ne verslas čia pagrindinis dalykas, o žmogaus gyvybės atsiradimas, ir jūs, Seimo nariai, tą patvirtinote savo balsavimu“, - apie Seime priimtą konservatyvųjį Pagalbinio apvaisinimo įstatymą kalbėjo P. Urbšys.

S. Skverneliui pakvipo prekyba poveikiu

Tuo tarpu LVŽS sąrašo lyderis, buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis socialiniame tinkle „Facebook“ sveikino prezidentės sprendimą vetuoti įstatymą, už kurį aktyviai agitavo P.Urbšys.

„Gera iliustracija, kad tiek vienu, tiek kitu atveju Vyriausybė ir Seimas dirbo nekokybiškai, nebuvo atsižvelgta į visų suinteresuotų grupių interesus, jie nebuvo suderinti“, – Darbo kodeksą ir Pagalbinio apvaisinimo įstatymą komentavo S.Skvernelis.

Be to, buvęs policijos vadovas ir vidaus reikalų ministras siūlė generaliniam prokurorui „pasidomėti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų priėmimo peripetijomis, tuo „sąžiningu lobizmu“, kuris kažkodėl kvepia prekyba poveikiu“.

R. Karbauskis: žmonių pasirinkimas turi būti lemiamas

Pasak R. Karbauskio, rimtus argumentus išsako ir embrionų šaldymo priešininkai, tačiau atkreipė dėmesį, kad kitoje pusėje yra šimtai tūkstančių žmonių, kuriems svarbu susilaukti vaikų.

„Jeigu šeima pasirenka variantą, kuris, šiuo atveju, taikomas daugelyje Europos Sąjungos ir pasaulio šalių, galbūt mes galime šitą variantą turėti omenyje“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Mano nuomone, šiandien didžiausia problema, kad mes nesišnekame, einame į tokius sprendimus, kurie labai jautrūs, nepasiruošę, neišaiškinę ir tai sukelia visuomenėje labai didelį susipriešinimą“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis taip pat teigė, kad spaudimas, priimant šį įstatymą, buvo daromas iš abiejų pusių, taip pat ir per Sveikatos apsaugos ministeriją.

„Žmonių pasirinkimas turėtų būti lemiamamas prie tokios demografinės situacijos, kuri dabar yra Lietuvoje, mes turime padaryti viską, kad mūsų žmonės galėtų susilaukti vaikų, tie kurie nori“, – sakė jis.

P. Urbšys: valstiečiai atstovauja krikščioniškoms vertybėms

Pats P. Urbšys BNS sakė gerbiantis skirtingas nuomones partijoje, tačiau, jo teigimu, svarbu, kaip partijos požiūris į pagalbinį apvaisinimą atsispindės programoje, kuri yra principinis dokumentas.

Parlamentaras sakė savo pozicijų su niekuo nederinsiantis.

„Su niekuo to nederinsiu tuo labiau, kad, mano įsitikinimu, „valstiečiai“ atstovauja toms krikščioniškoms vertybėms, kai kalba eina apie tautos tapatybę, žmogaus tapatybę. Ir tos krikščioniškos vertybės taip pat susietos betarpiškai su žmogaus kaip embriono gyvybės apsauga“, - teigė Seimo narys.

Jis tvirtino, kad liberalusis pagalbinio apvaisinimo modelis prieštarauja „ne tik krikščioniškoms nuostatoms, bet ir „valstiečių“ partijos deklaruojamoms vertybėms“.

Lietuvos Seimo įvestų ribojimų šalininkai, tarp jų - Katalikų bažnyčia, teigia, kad embrionas jau yra žmogaus gyvybė, kurią reikia saugoti. Jie teigia, kad atšildant sušaldytus embrionus daug jų žūva, o nepanaudoti embrionai sunaikinami.

Laisvesnio reguliavimo šalininkai, tarp kurių - sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, pabrėžia būtinybę tausoti moters sveikatą ir užtikrinti didesnę procedūros sėkmę. Jų teigimu, Seimo priimtas įstatymas neatsižvelgia į mokslo pažangą.

Nesant įstatymo, pagalbinis apvaisinimas iki šiol nebuvo finansuojamas valstybės ir buvo reguliuojamas tik ministro įsakymu. Jis neribojo embrionų skaičiaus ir nedraudė jų šaldyti.