Socialdemokratai ketvirtadienį iš pat ryto paskelbė, kad pritars alkoholio prekybos laiko ribojimui ir reklamos uždraudimui, bet kiti ribojimai jiems esą ne prie širdies.

„Socialdemokratai nepritaria alkoholio prekybos draudimui nestacionariose lauko kavinėse, festivalių ir mugių metu bei amžiaus cenzo didinimui iki 20 metų“, - buvo teigiama socialdemokratų pranešime.

„Siekiame ne tik mažinti alkoholio suvartojimą visuomenėje, bet ir ugdyti sąmoningą savo teises žinančią ir atsakingai jomis besinaudojančią visuomenę. Draudimas ir amžiaus kartelės kėlimas sąmoningumo neugdo, atvirkščiai – demonstruoja valdžios abejonę ir nepagarbą pilnamečio žmogaus gebėjimui atsakingai apsispręsti“, - sakė socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai ir konservatoriai sutarė balsuoti už socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio pasiūlytas pataisas: esą taip bus galima numušti valstiečių siekius.

Tačiau pagal planą viskas vyko tik iš pradžių.

A. Palionis su kolegomis buvo pateikęs siūlymą, kad alkoholis būtų parduodamas asmenims nuo 18 metų.

Valstiečiai siūlė šią ribą kelti iki 20 metų.

Balsuojant Seime A. Palionį palaikė 5 tvarkiečiai, 10 liberalų, 13 socialdemokratų, 17 konservatorių ir po vieną Seimo narį iš Mišrios grupės bei lenkų atstovų frakcijos. Vis tik pataisai nebuvo pritarta, todėl liko valstiečių siūlymas alkoholio prekybą leisti tik nuo 20 metų.

Vėliau socialdemokratai ėmė elgtis priešingai nei buvo paskelbę savo pačių pranešime: pavyzdžiui, 11 socialdemokratų parėmė Ramūno Karbauskio pataisą, pagal kurią nemokamuose masiniuose renginiuose nutariama įrengti specialias zonas, kuriose būtų galima prekiauti iki 7,5 proc. stiprumo alkoholiu ir į kurias negalėtų patekti asmenys iki 20 metų.

Socialdemokratų lyderis G. Paluckas DELFI teigė, kad socdemai iš esmės tarėsi nepalaikyti zonų įvedimo alkoholio prekybai nemokamų masinių renginių ir mugių metu. „Šiuo atveju situacija keista, kodėl parėmė R. Karbauskio pataisą. Mes iš ryto šnekėjome, kad tų „gardelių" realizavimas yra sudėtingas", - teigia G. Paluckas.

Gediminas Kirkilas sako, kad socialdemokratai teiks pataisą priėmimui, kad masinių renginių metų prekyba alkoholiniais gėrimais nebūtų ribojama zonomis.

Vienas socialdemokratas DELFI pasakojo, kad dėl Alkoholio kontrolės įstatymo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį lankėsi socialdemokratų frakcijoje, ketvirtadienį koalicijos partneriai susitiko iš ryto.

Paklaustas, kodėl iš ryto platino vienokį pranešimą, o vėliau balsavo kiek kitaip, pašnekovas atsakė trumpai: „Taip sutarėm, pasirodo, vakar susitikime su R. Karbauskiu ir A. Veryga. Šiek tiek suklydom, tiesa".

Vienas liberalas svarstė, kad socialdemokratai greičiausiai nenori prarasti valdančiųjų pozicijų, komitetų pirmininkų postų, todėl susitarė palaikyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Socdemai taip pat balsavo už visą įstatymo projektą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis irgi pastebėjo socialdemokratų virsmą: „Kas turėjo pernakt atsitikti socdemams, kad jie atsitraukė net nuo savo pačių pasiūlymų, nekalbu apie pirmininko viešus pažadus".

Seimo nariai ketvirtadienį pritarė:

- Alkoholinius gėrimus bus draudžiama parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

- Masiniai renginiai ir mugės bus skiriami į mokamus ir nemokamus. Nemokamuose turėtų būti įrengiamos specialios zonos, kuriose būtų prekiaujama silpnu, iki 7,5 proc. stiprumo, alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunesni nei 20 metų asmenys. Mokamuose renginiuose alkoholio prekyba neribojama zonomis.

- Gyventojams bus draudžiama gabenti ir laikyti alkoholinius gėrimus viešai matomoje pakuotėje, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Bus ribojamas ir alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 10-20 val., o sekmadieniais 10–15 val.

- Seimas nusprendė uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

- Po balsavimo Seime liko nuostata, kad prekyba alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse, kurioms kurortinio sezono metu būtina gauti licenciją prekiauti alkoholiu, būtų negalima.

Tačiau Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad valstiečiai tikslins nuostatą iki įstatymo priėmimo, kad prekyba alkoholiu būtų draudžiama tik toms kavinėms, kurios išdygsta vasaromis prie paplūdimių ir panašiai. Pasak R. Karbauskio, jei kavinė turi licenciją prekiauti alkoholiu, tačiau vasaros metu prašo papildomos licencijos dėl prekybos patogumo, jai apribojimai neturėtų būti taikomi.

Pastaba: visos minimos nuostatos įsigalios tik tuomet, jeigu joms Seimas pritars dar viename balsavime ir jei pataisas pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.