Ministrui pirmininkui pasirodė, kad valstiečiai atsipalaidavo dėl urėdijų reformos, kurią ketvirtadienį Seime pristatė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Tačiau klausimo pateikimo procedūroje „tvarkiečio" Remigijaus Žemaitaičio prašymu buvo padaryta pertrauka, kurios galėjo nebūti, jei valstiečiai būtų visi balsavę „prieš" ir jei koalicijos partneriai socialdemokratai būtų valstiečius parėmę.

Tačiau iš 19 socialdemokratų frakcijos narių už pertrauką balsavo 11, dar 2 susilaikė ir 2 parlamentarai balsavo prieš pertrauką.

Dėl šios priežasties valstiečiai žalieji pradėjo diskutuoti, ką daryti su urėdijų reformos nepalaikančiais socialdemokratais.

Pastarieji jau ir anksčiau yra sakę, kad neparems itin griežtos K. Navicko reformos, kuria siekiama 42 urėdijas sujungti į vieną vienetą.

Per pietus vykusiame frakcijos posėdyje, DELFI duomenimis, skambėjo ne tik S. Skvernelio pasipiktinimas, bet ir neįvardijamų asmenų ar asmens siūlymas nutraukti koaliciją su socialdemokratais.

Dėl to net vyko balsavimas-apklausa, bet koalicijos nutraukimui pritarė apie 17 frakcijos narių, kai iš viso frakcijoje, neskaičiuojant Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, yra 56 nariai.

Kiti siūlė nekvailioti ir apie koalicijos nutraukimą kalbėti tada, kai ir jei būtų susiderėta su konservatoriais. Tiesa, atsirado manančių, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai užgožtų valstiečius žaliuosius net jei būtų mažesnysis koalicijos partneris.

Iš viso išskirti 3 galimi variantai:

1. Išsiaiškinti su koalicijos partneriais socialdemokratais, kiek koalicija dar gyvybinga. Ieškoti paramos iš opozicijos tais klausimais, kuriais socialdemokratai kategoriškai atsisako paremti.

2. Mažumos vyriausybė, jeigu paaiškėja, kad koalicija su socialdemokratais negyvybinga, o naujos sudaryti negalima.

3. Sudaryti koaliciją su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

Pasak savo pavardės atskleisti nenorėjusio Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovo, kol kas nutarta bandyti išsiaiškinti su socialdemokratais. Jei tai nepavyks, tuomet būtų daromi kitokie sprendimai.

„Tai pakankamai rimta", - sakė DELFI pašnekovas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas bei seniūnas Ramūnas Karbauskis po frakcijos posėdžio buvo itin nekalbus ir sparčiu žingsniu bėgo į posėdžių salę. Klausiamas, apie ką diskutuota frakcijoje, R. Karbauskis atsitvėrė tylos siena: „Diskutavome apie popietinę darbotvarkę".

Vienas Seimo narys DELFI pasakojo, kad valstiečiai apie koalicijos griūtį metėsi kalbėti net posėdžių salėje bei taip garsiai šaukė, kad R. Žemaitaitis paprašė liautis triukšmavus. Tuo tarpu iš 56 frakcijos narių, neskaičiuojant Seimo pirmininko, balsavime dėl pertraukos dalyvavo vos 43, vadinasi, 13 Seimo narių arba nedalyvavo posėdyje, arba specialiai nebalsavo.

Popiet, vakariniame Seimo plenariniame posėdyje, po pateikimo buvo pritarta urėdijų reformai, bet be socialdemokratų paramos. Iš pačių valstiečių 46 parėmė reformą, vienas šios frakcijos narys susilaikė. Tačiau tai tik pirmas žingsnis reformos kelyje.

A. Butkevičius: tam tikri žmonės reaguoja emocionaliai

A. Bukevičius žurnalistams teigė nemanantis, kad koalicijai iškilo grėsmė. Jis teigė, kad į nesutarimus žmonės turėtų reaguoti ramiau.

„Aš manau, kad kol kas nėra, tai yra sesijos pradžia. Kada susiduria tam tikri politikai, kurie neturi tam tikros patirties su tam tikrom problemom, gal per daug emocionaliai sureaguoja. Tokių nesutarimų gali įvykti ne vieną kartą ir į tai reikia reaguoti daug ramiau, daug šalčiau, ieškant kompromisų. Nesuprantu, kodėl reikalingas toks karščiavimasis ir kaltinimas partneriams“, - sakė A. Butkevičius.

Politikas svarstė, ar valstiečiai žalieji laikysis žodžio leisti teikti siūlymus urėdijų reformą įgyvendinantiems teisės aktams.