Šiuo metu ministerijų yra 14, bet ateityje Energetikos ministeriją valstiečiai žalieji ketina prijungti prie Ūkio: konservatoriai šią ministeriją buvo atskyrę.

Valstiečiai žalieji taip pat deleguos savo premjerą Saulių Skvernelį, Seimo pirmininko pozicija irgi priklausys valstiečiams žaliesiems. Socdemai galės pretenduoti į 2 Seimo pirmininko pavaduotojus, vienas jų gali būti ruošiamas socdemų lyderiui Algirdui Butkevičiui. Teigiama, kad A. Butkevičius norėtų, jog parlamento vicepirmininko pozicija nebeatitektų vienam jo oponentų Gediminui Kirkilui.

Neoficialiomis žiniomis, socialdemokratams naujoje Vyriausybėje tektų socialinės apsaugos ir darbo, teisingumo ir užsienio reikalų ministrų portfeliai.

Kol kas kalbama apie tai, kad užsienio reikalų ministro postą galėtų užimti socialdemokratas Linas Linkevičius, kuris turi didelį prezidentės Dalios Grybauskaitės pasitikėjimą. Jo, kaip tinkamo kandidato pavardę, minėjo ir S. Skvernelis.

Į Teisingumo ministeriją iš socemų galėtų pretenduoti Julius Sabatauskas, šiuo metu einantis Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pareigas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelį socdemai išskyrė kaip itin svarbų, bet šiuo klausimu esama neaiškumo.

Dalis partijos narių norėtų, kad šio posto imtųsi Vilija Blinkevičiūtė, kuri esą tuomet atsisakytų Europos Parlamento nario mandato ir galėtų tapti net partijos pirmininke. Taip esą būtų išsprendžiamos dvi problemos: partiją turėtų naują charizmatišką lyderę, o į Europos Parlamentą iškeliautų A. Butkevičiaus nemėgstamas G. Kirkilas.

Bet V. Blinkevičiūtė tiesioginėje DELFI konferencijoje praeitą savaitę nedviprasmiškai pasakė, kad dirbti būsimoje Vyriausybėje neplanuoja. „Tikimės ją dar perkalbėti", - sakė vienas socialdemokratų narys.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau anksčiau yra paviešinusi kai kuriuos savo šešėlinius ministrus. Pavyzdžiui, į finansų ministrus siūlomas Stasys Jakeliūnas, į sveikatos apsaugos - Aurelijus Veryga, į aplinkos apsaugos - Kęstutis Navickas. Energetikos ministru planuotas Virgilijus Poderys, ūkio - Mantas Katinas, kultūros - Liana Ruokyte Jonsson, švietimo - Vilija Salienė, žemės ūkio - Bronius Markauskas.

Valstiečiai nėra įvardiję savo kandidato į Susisiekimo ministeriją, taip pat į Vidaus reikalų ministeriją. Pastaroji yra ypač svarbi S. Skverneliui, todėl, tikėtina, kad į šią poziciją bus paskirtas jam artimas asmuo.

„Šitame etape mes neradome problemų, kurios galėtų sustabdyti derybas", - teigia Ramūnas Karbauskis.

Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R. Karbauskio, šiuo metu sutarta:

- Darbo kodekso įsigaliojimą atidėti 6 mėnesiams (socialdemokratai ne itin tam pritaria);

- Norima atidėti visą socialinį modelį (tai nėra visiškai išspręstas klausimas);

- Mažinti Seimo narių skaičių (konkretus skaičius neaptartas, valstiečiai siūlo iki 101);

- Seimo rinkimus perkelti iš rudens į pavasarį;

- Įteisinti dvigubą pilietybę;

- Socdemai į ministrus deleguos 3 ministrus, valstiečiai žalieji11;

- Seimo pirmininko pavaduotojų skaičius mažės nuo 6 iki 4;

- Seime nuo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto bus atskirtas Kultūros komitetas; Informacinės visuomenės plėtros komitetas bus jungiamas su Ekonomikos komitetu;

- Energetikos ir Ūkio ministerijos taps viena ministerija;

- Valstiečiai žalieji pretenduoja į Švietimo ir mokslo ministeriją, Sveikatos apsaugos ministeriją, Kultūros ministeriją, Vidaus reikalų ministeriją, Finansų ministeriją, Susisiekimo ministeriją, Ūkio ministeriją;

- Aplinkos ministerija ir Žemės ūkio ministerija per kadenciją turi būti perkeltos į Kauną;

- Seimo Audito komitetui ir Antikorupcijos komisijai vadovaus opozicijos atstovas.

Pasirašydami koalicijos susitarimą socialdemokratai ketina atsiriboti nuo kai kurių klausimų, kuriems akivaizdžiai nepritaria: socdemai nepritars naujoms pagalbinio apvaisinimo iniciatyvoms, kurios prieštarauja gana liberaliam dabartiniam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, taip pat pasilieka teisę į atskirą nuomonę įvairiais žmogaus teisių klausimais.

Pirmadienio susitikime nekalbėta apie alkoholio prekybos monopolio įtvirtinimą, nors Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis teigė, kad šiuo klausimu bus bandoma keisti Konstituciją. Tiesa, kadangi Konstitucijos keitimo procesas nelengvas, R. Karbauskis jau anksčiau neatmetė galimybės tokiu atveju atsirastų specializuotos, bet privačios alkoholio parduotuvės.

Socdemai su valstiečiais nelabai sutaria dėl tiesioginių seniūnų rinkimų, socdemai laikosi skeptiškos nuomonės. A. Butkevičiaus vadovaujamai derybinei grupei ne itin prie širdies ir ministerijų iškėlimas į Kauną, mat prie ministerijų paprastai veikia ne viena pavaldi institucija.

DELFI primena, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seimo rinkimuose iškovojo 56 mandatus, tačiau jau pakvietė į frakciją jungtis keletą nepriklausomų išrinktų parlamentarų. Socialdemokratai naujame Seime turės 17 vietų.