„Vienintelė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) mus ragina nutraukti sutartį su „Panevėžio statybos trestu“ (PST), o tai, visiškai aišku, statybas įšaldytų dvejiems trejiems metams, nes vyktų teismo procesai. Tai rangovas yra patvirtinęs. Aš prašyčiau diskutuoti ir Vyriausybei išsakyti savo poziciją, nes tai jau tampa nebe vienų mūsų problema. Mūsų pozicija būtų pabaigti to pastato pirmąjį etapą, tam Vyriausybė jau yra numačiusi lėšas ir lygiagrečiai vykdyti tyrimus dėl darbų skaidrumo, bet nestabdyti jo. Aš manau, kad tai būtų viešo intereso pralaimėjimas, jeigu mes stabdome šį projektą“, – į kolegas kreipėsi kultūros ministras Arūnas Gėlūnas.

Ūkio ministras Dainius Kreivys taip pat tvirtino, kad, VPT nuomone, Vyriausybės sprendimas pastatą paskelbti valstybinės svarbos objektu leistų tęsti statybas.

„Tik tokiu atveju galės sudaryti naują sutartį su PST pasirinkdami jį kaip galimą rangovą, priešingu atveju projektas įstrigs ir judės daug daug metų“, – teigė jis.

Tačiau tokie argumentai neįtikino finansų ministrės Ingridos Šimonytės.

„Aš, tiesą sakant, nelabai suprantu, kuo pripažinimas valstybei svarbiu objektu keičia kažkokias kitas aplinkybes? Dėl Valdovų rūmų esu nemažai visokiose polemikose diskutavusi, tas klausimas tikrai yra nevienareikšmiškas, tačiau nesuprantu, ką šis nutarimas duoda, jis juk nepanaikina nei viešųjų pirkimų pažeidimų, jeigu jie buvo, nei apskritai problemos. Kodėl Vyriausybė turėtų priimti tokį nutarimą? (...) Juo labiau, kad pagal Viešųjų pirkimų įstatymą tai nieko neduoda. Tuomet kodėl mes turime priimti tokį sprendimą?“ – kolegų klausė ji.

Jai pritarė ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas: „Mes reikšminame objektą, kuris yra probleminis, mes toliau statome tam tikrą piramidę“.

Taip ir neišsiaiškinus tokio nutarimo naudos, premjeras Andrius Kubilius pasiūlė prie šio klausimo grįžti po savaitės.

„Valdovų rūmų statybų pradžios atžvilgiu aš buvau viešai išsakęs savo skepticizmą prieš gerą dešimtmetį, bet šiandien mes turime spręsti klausimą, kaip tą statybą galima būtų kiek galima greičiau užbaigti, kad žmonės galėtų eiti ir pamatyti Valdovų rūmus“, – po posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

DELFI primena, kad galimą lėšų švaistymą statant Valdovų rūmus šiuo metu tiria Generalinė prokuratūra. Planuojama, kad galutinės rūmų statybų išlaidos viršys 360 mln. Lt.