Rūmus, kuriuose vis dar dirba statybininkai, antradienį apžiūrėjo parlamentinės grupės "Už istorinę atmintį ir teisingumą" atstovai. Juos V.Dolinskas tikino, kad darbai vykdomi pagal planą ir jų atidarymui liepos pradžioje bus spėta pasiruošti.

"Mes labai atsakingai žiūrime į valstybinius projektus ir suprantame, ką reiškia Lietuvai pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Jeigu statybininkai, Pilių direkcija, kaip užsakovas, vykdys savo pažadus dėl pastato pridavimo ir perdavimo muziejui, mes tikrai per tą mėnesį gerą spėsime įrengti ekspozicijas, tam tikrą foną šitiems renginiams", - žurnalistams kalbėjo V.Dolinskas.

Jo teigimu, statybininkai baigiamą rūmų dalį turi palikti gegužės 15-16 dienomis.

Kalbėdamas su BNS, Valdovų rūmų vadovas teigė, kad darbinėms sesijoms rūmai nėra tinkami, todėl jos numatomos Nacionalinėje dailės galerijoje.

"Valdovų rūmus, kaip matėte, išskiria tokia anfiladinė patalpų surikiavimo sistema, kuomet viskas yra suverta ant vienos linijos, nėra koridorių, negalima apeiti salių, jos yra pereinamos, todėl iš tikrųjų darbiniams susitikimams rūmai nėra tinkami. Todėl jie vyks Nacionalinėje galerijoje, o kultūriniai reprezentaciniai renginiai vyks Valdovų rūmuose", - BNS antradienį sakė V.Dolinskas.

Į Lietuvoje organizuojamus europinius renginius atvykstantiems svečiams rūmuose bus vedamos ekskursijos "su trumpesniais ar ilgesniais muzikiniais intarpais, tai yra tam tikros koncertinės, teatrinės formos, ir paskui dažniausiai bus pietūs arba vakarienė".

Parlamentarui, Darbo partijos atstovui Mečislovui Zaščiurinskui suabejojus, ar protinga buvo didžiulius rūmus prijungti prie miesto centrinio šildymo sistemos - esą sąskaitos bus milžiniškos, Vilniaus pilių direkcijos laikinasis direktorius Danius Malinauskas sakė, kad lėšų rūmų išlaikymui būtų galima gauti ir iš ES.

"Yra europinis projektas, jie galvoja finansuoti tokius visuomeninius objektus, kur sunkus išlaikymas, ir naujų objektų pritaikymui atsinaujinančių šaltinių naudojimui", - teigė jis.

Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai visi aukšto lygio susitikimai pirmininkavimo metu bus rengiami sostinėje Vilniuje. Oficialios vakarienės vyks atkuriamuose Valdovų rūmuose. Neformalių ES ministrų susitikimų darbo sesijos vyks Nacionalinėje dailės galerijoje. Dalis renginių vyks parodų ir konferencijų centre "Litexpo".

Ekspertinio lygio susitikimai vyks ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Druskininkuose, Trakuose ir Klaipėdoje. Į uostamiestį atvykusiems pareigūnams bus rengiamos pažintinės kelionės po Nidą, Klaipėdą ir Palangą.

Pirmininkavimo metu taip numatoma apie 70 socialinių partnerių susitikimų, kuriuos organizuos nevyriausybinių ir visuomeninių organizacijų, mokslo, verslo, kultūros sričių atstovai. Jie taip pat vyks ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose – Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Alytuje, Trakuose, Anupriškėse.

Pusmečio trukmės Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai prasidės liepos 1 dieną.

Vilniaus žemutinės pilies vietoje dalis gotikinės gyvenvietės pilimi virto 13 amžiaus pabaigoje, 14-ojo amžiaus pradžioje. Pirmieji ikigotikiniai ir gotikiniai mūriniai pastatai siejami su karaliaus Mindaugo arba pirmųjų Gediminaičių – didžiųjų kunigaikščių Vytenio ar Gedimino – vardais.

Rusijos imperijos administracijos iniciatyva buvusių Lietuvos didžiųjų kunigaikščių mūrai buvo nugriauti 1799-1801 metais. Rūmų atkūrimo darbai prasidėjo 2002 metais.