Vyriausybė trečiadienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui, kad 2017 metais minėtų pareigūnų pareiginės algos bazinis dydis siektų 130,5 euro. Toks pat rodiklis nustatytas ir šiemet.

„Teisėjų taryba, Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos išreiškė nuomonę, kad bazinis dydis turėtų būti didinamas, tačiau pagal Finansų ministerijos pateiktą informaciją, jeigu 1 euru padidintume bazinį dydį, tai biudžetui kainuotų 8 mln. eurų. Ko gero tas 1 euro padidinimas neišspręstų tos problemos, todėl siūlome palikti šiuo metu esantį bazinį dydį“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad valstybė neturi finansinių galimybių didinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinį atlyginimą, tačiau žada, kad šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

„Šie tarnautojai ir pareigūnai nėra mažiausias pajamas gaunantys žmonės, tad atlyginimų pokyčių dar teks palūkėti. Tačiau Seimui yra atiduotas Valstybės tarnybos įstatymo projektas, kuriame yra ir dalis, kalbanti apie tarnautojų atlyginimų sistemą, tad ši problema bus sprendžiama ateityje“, – premjero komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Vidaus reikalų ministerija, Valstybės tarnybos departamentas, Teisėjų taryba siūlė apsvarstyti galimybę didinti pareiginės algos bazinį dydį, o Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga reikalavo jį padidinti iki 138 eurų.

Anot Valstybės tarnybos departamento, vidutinis valstybės tarnautojų (ne statutinių) darbo užmokestis iki mokesčių pernai buvo 912 eurų - 6,4 proc. mažesnis nei 2008 metais, o įvertinus pastarųjų septynerių metų infliaciją, daugiau kaip 17 proc. mažesnis. Įvertinus nuo šių metų pradžios padidintą minimalią mėnesio algą, žemiausių kategorijų valstybės tarnautojų darbo užmokestis ir nekvalifikuotą darbą dirbančių privataus sektoriaus dirbančiųjų atlygis dabar yra beveik tapatus.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Pernai Seime tik antru kartu užteko balsų patvirtinti ministerijos siūlomam 130,5 euro baziniam dydžiui, tarp prieštaraujančių tuomet buvo ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovų. Tuomet taip pat argumentuota, kad mažiausiai uždirbančių tarnautojų algos jau beveik prilygsta minimaliai mėnesio algai.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso – maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.