Socialdemokratės Kristina Miškinienė ir Irena Šiaulienė bei „darbietis“ Kęstutis Daukšys ir „tvarkietis“ Kęstutis Bartkevičius siūlo nekeisti galiojančios tvarkos. Dabar tėvai gali rinktis - vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą arba gauti mažesnę pašalpą dvejus metus su galimybe antraisiais metais grįžti į darbą, neprarandant pašalpos. Pastaruoju atveju ji siekia 70 proc. buvusio uždarbio pirmaisiais metais ir 40 proc. - antraisiais metais.
Parlamentarai taip pat siūlo antraisiais vaiko auginimo metais vaiko priežiūros išmoką mokėti nepriklausomai nuo tuo metu gautų pajamų. Dabar tos pajamos yra ribojamos.

Seimas po svarstymo yra nutaręs grąžinti iki krizės mokėtas motinystės pašalpą - iki vaikui sueis vieneri metai ji būtų 100 proc. vieno iš tėvų uždarbio, o iki sueis dveji metai - 85 procentai.

Nepritaria papildomoms išmokoms už dvynukus, trynukus

Seimo valdančiųjų frakcijų vadovai siūlo atsisakyti idėjos valstybei labiau remti dvynukų ar trynukų susilaukusius tėvus.

„Darbietis“ Kęstutis Daukšys, „tvarkietis“ Kęstutis Bartkevičius ir socialdemokratė Irena Šiaulienė siūlo tokios finansinės pagalbos Išmokų vaikams įstatyme nenumatyti, nes jos pažeistų konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą, nes išmokos negautų pamečiui gimę vaikai.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas neseniai pritarė, kad didesnes vaiko priežiūros išmokas gautų tėvai, kuriems iš karto gimtų daugiau nei vienas vaikas. Įteisinti išmokas už dvynukus, trynukus ar daugiau vienu kartu gimusių vaikų pasiūlė socialdemokratės Kristina Miškinienė ir Raminta Popovienė.

Parlamentarės siūlo tokias išmokas mokėti tėvams nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai. Gimus dvynukams, tėvams būtų skiriama 4 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio išmoka per mėnesį, arba 152 eurai (dabar BSI - 38 eurai). Per metus tokia išmoka siektų 1824 eurus, o per dvejus - 3648 eurus.

Jeigu vienu metu gimtų daugiau kaip du vaikai, išmoka augtų 4 BSI už kiekvieną vaiką - pavyzdžiui, gimus trynukams, ji siektų 8 BSI arba 304 eurus per mėnesį (per dvejus metus - 7296 eurus), o ketvertuko - 12 BSI arba 456 eurus (10 944 eurus).

Ši išmoka būtų mokama kartu su motinystės išmoka iš „Sodros“. Tam valstybės biudžete reikėtų apie 1,6 mln. eurų per dvejus metus.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, 2010-2014 metais maždaug 350 šeimų kasmet susilaukė dvynukų, o pernai jų buvo beveik 420. Trynukų 2010-2015 metais susilaukė 53 šeimos.