Pranešimą žadama paskelbti vėliau, o redaguojamame tekste, kurį matė BNS, rašoma, kad prezidentės metinis pareiškimas buvo nukreiptas prieš valdančiuosius ir palankus ją į prezidentes iškėlusioms politinėms jėgoms.

„Bus išplatintas bendras pareiškimas, jis dar redaguojamas, atmintinai negaliu pasakyti, nes galiu suklysti“, – į klausimą, kas rašoma pareiškime, žurnalistams atsakė premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

„Tas pareiškimas nedaug skiriasi nuo vakar dienos komentarų, kuriuos padarė atskirų partijų lyderiai: ir premjeras, ir aš, ir kiti. Šiandien buvo nutarta tai apiforminti kaip koalicijos bendrą poziciją. Tai yra vertinimas vakar dienos pareiškimo, normalus politinis procesas“, – klausiamas, koks to pareiškimo turinys, atsakė Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas teigė, kad reaguoti nutarta, nes „prezidentės metinis pareiškimas ne visiškai buvo objektyvus ir ne visiškai atitiko tiesą ir tuos darbus, kuriuos atliko dabartinė valdančioji dauguma“.

Po prezidentės metinio pareiškimo, kuriame D. Grybauskaitė sakė, kad valstybė praranda strateginę kryptį, pažanga – ribota, o valdžios išlaidos – perteklinės, premjeras kritiką Vyriausybei aiškino siekiu sumažinti dabartinių valdančiųjų populiarumą artėjant Seimo rinkimams.

„Aš neišgirdau prezidentės ataskaitos šį kartą, tik išgirdau kritiką Vyriausybės atžvilgiu, ir aš tai vertinu kaip pranešimą, padarytą prieš artėjančius rinkimus, kad kuo labiau sukritikuotų Vyriausybę ir kad visuomenė patikėtų tam tikra netiesa, kuri čia buvo atskleista, ir rinkimuose neigiamai rinkėjai vertintų valdančiąją daugumą“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime komentuodamas D. Grybauskaitės metinį pranešimą sakė A. Butkevičius.

Vėliau per Vyriausybės valandą Seime Vyriausybės vadovas pridėjo, kad prezidentė savo pranešimu siekė padėti konservatoriams ir liberalams laimėti Seimo rinkimus.

Prezidentė savo pranešime taip pat pabrėžė socialinio jautrumo stoką, taip pat sakė, jog strateginiai apsisprendimai šiuo metu yra gyvybiškai svarbūs valstybės sėkmei, tačiau kol kas įvaldytas tik darbo grupių kūrimo menas – kelios dešimtys jų dar ieško įvairių sprendimų.

D. Grybauskaitė ketvirtadienį Seime skaitė savo septintąjį metinį pranešimą. Konstitucija įpareigoja valstybės vadovą kartą per metus apžvelgti padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.