"Šiame etape sklaidome visas abejones dėl koalicijos ateities", - po beveik dvi valandas trukusio koalicinės tarybos posėdžio sakė Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

Jis teigė, kad posėdis buvo sukviestas, norint užsitikrinti, kad koalicija dirba stabiliai. "Taip ir yra, nepaisant, ką taryba (socialdemokratų partijos taryba - red.) nuspręs rudenį", - sakė jis.

Įtampa tarp koalicijos partnerių neblėsta nuo tada, kai socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas liepos pradžioje, po to, kai „valstiečiai“ balsavimui dėl urėdijų reformos pasitelkė opozicinius konservatorius, pareiškė, kad jo partija svarstys buvimo valdančiojoje koalicijoje klausimą.

Žibalo į ugnį papylė ir Seimo socialdemokratų frakcija: praėjusią savaitę jos lyderis Andrius Palionis DELFI patvirtino atlikęs frakcijos narių apklausą, ką šie galvoja apie bendrą darbą su „valstiečiais“. A. Palionio duomenimis, 13 iš 19 frakcijos narių pasisakė, kad darbą koalicijoje reikėtų tęsti, dar trys teigė, kad išeiti iš jos galima būtų tik gavus rimtų tokį sprendimą motyvuojantį argumentą.

Kaip po poėdžio sakė A. Palionis, skyrių apklausos dėl koalicijos procesas juda toliau. "O Seime, jeigu partneriai atsižvelgs į mūsų programines nuostatas, tai jeigu ir nebūsime koalicijoje, mums priimtinus projektus palaikysime", - aiškino jis.

Premjeras S. Skvernelis teigė išgirdęs Seimo socialdemokratų norą dirbti koalicijoje, tą patį pažymėjo ir LVŽS lyderis R. Karbauskis. "Šiandien galiu pasakyti, kad galime dirbti kartu. Yra nuomonių išsiskyrimo tam tikrais klausiamsi, bet tai negali būti priežastis, kodėl negalėtume dirbti kartu, jei sprendimus priiminėtų abi Seimo frakcijos", - sakė R. Karbauskis.

Tartasi dėl mokesčių

Pasak A. Palionio, šis koalicinis susirinkimas buvo skirtas ir išklausyti pranešimui apie Vyriausybės planuojamą mokestinės sistemos pertvarką - jos sprendimus premjeras S. Skvernelis viešai paskelbti žada ketvirtadienį.

"Mes išsakėme savo poziciją, ką toje reformoje norėtume pakeisti, įtraukdami didesnį ratą žmonių ir problemų. Sutarėme, kad mokestinius klausimus, kuriuos šiandien pasiūlėme, aptarsime su Finansų ministerija. Jeigu galėsime pagal šios dienos situaciją susidaryti planelį, kas galėtų išsidėlioti 2018 metais, kas 2019 metais, tai galime pasižadėti koalicijos partneriams, kad už savo nuostatas, jeigu jos bus įkomponuotos ir į tą patį biudžeto projekto (balsuosime -red.)", - sakė jis.

Paklaustas, kokia yra pozicija dėl Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui, nes socialdemokratai siūlo grąžinti lengvatinį 9 proc. tarifą, o partneriai užsimena apie 15 proc., A. Palionis sakė, kad dabar nekalbėta apie procentus. "Mes daugiau palietėme klausimą, ar lengvata būtų taikoma tik centriniam šildymui, ar turėtų galioti ir platesniam ratui žmonių, kurie šildosi dujomis, malkomis ir panašiai", - sakė jis.

Pasiteiravus, ar jam pačiam tiktų 15 proc. PVM tarifas šildymui, jis pritarė: "Man asmeniškai iš esmės taip. O frakcijos nuomonė visų pirma yra ta, kad apimti didesnį žmonių ratą".

Seimo socialdemokratų lyderio teigimu, pagal Vyriausybės siūlomą mokestinę reformą yra siūlomi vaiko pinigai, atsisakant papildomo Neapmokestinamo pajamų dydžio (PNPD). "Taip mes tarsi skatiname šeimas auginti vaikus, bet dirbančiųjų tarsi neskatiname. Todėl siūlome neatsisakyti PNPD, kompensuoti praradimus įvedant progresinius mokesčius. Taip pat, kalbant apie vaiko pinigus - mes norėjome didesnės sumos, apie 100 eurų, ir jeigu to negalime padaryti 2018 metais, gal galėtumėme įsipareigoti tą sumą didinti kasmet, kol pasieksime nustatytą ribą", - sakė jis.

Antradienį frakcijos posėdyje socialdemokratai patvirtino parengtus pasiūlymus partneriams: iki 102 eurų didinti vaiko pinigus už vieną vaiką, įtvirtinti progresyvų gyventojų pajamų mokestį, palikti PNPD už vaikus, įtvirtinti nuolatinę 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, nustatyti 5 proc. lengvatinį PVM tarifą duonai, pieno produktams, daržovėms, taip pat - siūlyti diskutuoti apie apie bazinį dydį, taikomą apskaičiuojant tarnautojų, mokytojų, socialinių darbuotojų, politikų ir teisėjų darbo užmokestį.

Kalbėdamas apie progresnius mokesčius, A.Palionis teigė, kad socialdemokratai pasisako už tai, kad 15 proc. pajamų mokestį mokėtų per metus 20 tūkst. eurų uždirbantis žmogus (mėnesinės pajamos "į rankas" tokiu atvejus iekia apie 1666 eurus), įskaičiuojant ne tik atlyginimą, bet ir pajamas iš kapitalo, investicijų grąžą ir pan.

Nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. eurų per metus uždirbančiųjų pajamų mokestis galėtų siekti 16 proc. - tokiu atveju, asmuo per metus į valstybės biudžetą sumokėtų 100 eurų daugiau nei dabar.

Uždirbančių 30-40 tūkst. eurų, pajamų mokestis galėtų siekti 17 proc. (300 eurų daugiau į biudžetą), daugiau kaip 40 tūkst. eurų- mokėtų 20 proc. pajamų mokestį.

Premjero S. Skvernelis, vertindamas partnerių socialdemokratų siūlymus dėl vaiko pinigų, NPD ir kitų dalykų, sakė, kad vis dar laukiama konkretesnių dalykų.

„Tai, kas buvo pristatyta prieš porą mėnesių, dabar gavome grįžtamąjį ryšį. Siekiai, norai yra geri, bet principas labai paprastas: Lietuvos Vyriausybė yra atsakinga, ir fiskalinių įsipareigojimų besalygiškai laikomasi, išlaidų taisyklės nesirengiame pažeidinėti, dėl to visi papildomi siūlymai dėl geresnių socialinių tam tikrų paketų remiasi į esminį principą – iš kur paimti lėšas“, - aiškino jis.

Pasak S. Skvernelio, kalbant apie vaiko pinigus tikrai galima norėti, kad jie kiltų ne tik iki 100 eurų, kuriuos siūlo socialdemokratai, bet dar labiau.

„Bet šiandien yra situacija tokia, ką gali pakelti valstybės biudžetas, kad šitie skaičiai 2018 metais tikrai bus siūlomi kitokie, o tą ribą (siūlomą socialdemokratų – red.) galime bandyti pasiekti ne per ateinančius metus – jeigu iki kadencijos pabaigos tai pavyktų padaryti, būtų tikrai geras rezultatas“, - kalbėjo premjeras.

Dėl kitų siūlymu, sakė jis, sutarta, kad Finansų ministerija įvertins jų įtaką mokesčių sistemai. „Bet mes dėl visko pasirengę diskutuoti, ir ne emocijomis, bet labai aiškiais, pragmatiškai pagrįstais skaičiais ir finansavimo šaltiniais“, - teigė premjeras.

G. Paluckas nepasirodė

Į Seimo pirmininko kabinetą vieni pirmųjų atskubėjo LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis bei premjeras Saulius Skvernelis. Tuo metu socialdemokratų lyderio G. Palucko pasitarime nebus – jis šiuo metu atostogauja.

Prieš pat sustikimą iš V. Pranckiečio kabineto išėjo jo visuomeninis patarėjas, socialdemokratų garbės pirmininkas Česlovas Juršėnas ištarė: „Bus žinių“.Koalicijos tarybos posėdžio išvakarėse R. Karbauskis DELFI teigė, kad trečiadienį koalicijos partneriai turi aiškiai sudėlioti – dirba kartu ar ne. „Kalbėsime apie tai, kokius darbus reikia padaryti rudens sesijoje, ir apie tai, kada mes turėsime atsakymus į visus klausimus, kad nebeliktų jokių abejonių – esame koalicijoje ar ne“, – sakė jis DELFI.

R. Karbauskio teigimu, šiuo metu esančių abejonių dėl koalicijos likimo turi nebelikti iki rugsėjo 10-osios, kai prasidės rudens sesija. „Turime rengtis būsimiems sprendimams, todėl mūsų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija Seime turi žinoti, ar turime tą stabilų koalicijos partnerį, ar yra abejonių, ar jį turime, ir tada strateguoti, nes sprendimų galima siekti įvairiais būdais“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, jei socialdemokratai yra pasirengę išeiti į opoziciją, „valstiečiai“ tai turi žinoti kuo skubiau. „Tam nereikia naudoti sesijos darbo, nes tai pernelyg didelė prabanga Lietuvos žmonėms, kad Seimas, tuo laiku, kada turi priiminėti sprendimus, aiškinasi santykius koalicijoje. Jeigu kiek nors gerbia save partija (socialdemokratai – red.), Seimo nariai, tas sprendimas būtinai reikalingas iki sesijos pradžios“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis neneigė, kad „valstiečiai“ taip pat inicijavo partijos skyrių apklausą, siekdami išsiaiškinti, kaip jie vertina bendrą darbą su socialdemokratais. „Bet apklausa nėra privalomojo pobūdžio“, – aiškino jis.

Jis persakė anksčiau socialdemokratų frakcijso seniūno A. Palionio išsakytus samprotavimus. „Šioje situacijoje man atrodo, kad kolega A. Palionis labai gerai pasakė: kaip gali vertinti Seimo socialdemokratų ir „valstiečių“ sutarimą žmonės skyriuose, kurie net nežino kai kurių niuansų. Dėl to keistas sprendimas atsiklausti skyrių, dirbti koalicijoje, ar ne. Pirmiausia reikia atsiklausti Seimo frakcijų žmonių, ar jie gali dirbti kartu“, – sakė jis.

Kalbamasi frakcijose

Antradienį, koalicinės tarybos išvakarėse, dėl savo pozicijos diskutavo LSDP Seimo frakcija. Kaip skelbta po posėdžio, nuomonės dėl koalicijos tęstinumo su LVŽS išsiskyrė.

„Sutarta laukti skyrių nuomonės ir Tarybos sprendimo. Skyrių nuomonė bus pareikšta iki rugsėjo 20 dieną“, – pranešė partijos infocentras.

„Bendra nuomonė yra tokia, kad pagal galiojantį partijos Tarybos sprendimą partija yra koalicijoje. Frakcija negali priimti savo sprendimų – būti koalicijoje ar nebūti. Kaip Taryba pernai įgaliojo pasirašyti koalicijos sutartį, taip dabar Taryba irgi priims sprendimą – būsime mes koalicijoje arba ne“, – antradienį sakė A. Palionis.