Idėja pradėti organizuoti tokius vakarėlius vaikinui kilo pasikalbėjus su draugu Pauliumi Naujoku. Pasirinkę keistą, tačiau įsimenamą pavadinimą „5M (Mmmmm...!)“, organizatorių teigimu, įvardijantį garsą, kurį skleidžiame, kai mums malonu, jie gegužės pabaigoje uostamiestyje planuoja surengti jau trečią vakarėlį be alkoholio. Pirmus du kartus į kiekvieną iš vakarėlių susirinko virš 200 žmonių nuo 16 iki 60 metų, tad susidomėjimu vaikinai nesiskundžia.

Atsipalaiduoja per bendrus užsiėmimus

„Vyksta taip, kaip ir ten, kur žmonės atsipalaiduoja su alkoholiu. Tačiau mes atsipalaidavimą inicijuojame žaisdami žaidimus. Kai ateina žmogus, nereikia manyti, kad vien todėl, kad vakarėlis yra be alkoholio, jis atsipalaiduos, nors to niekada gyvenime nėra daręs be svaigalų. Stengiamės sukurti bendrumo jausmą su kitais svečiais. Būna būgnų mušimo, masinio chorinio dainavimo, šokių sesijos. Šie gyvi koncertai leidžia įsijausti ir atsipalaiduoti“, - apie tai, kas yra veikiama tokiuose vakarėliuose, pasakojo P. Naujokas.

Aktyvūs vaikinai tikina, kad atsisakę alkoholio pasijautė energingesni, sveikesni ir net laimingesni. Šiuo metu G. Jasas dirba vieno ir prekybos centrų valdytoju, laisvalaikiu sportuoja, vaikšto į kultūrinius renginius, nevengia adrenalino. P. Naujokas plėtoja žaliavalgiško baro ir krautuvėlės verslą, vadovauja seminarų projektams „Gyvenimo guru“ įmonėje, dirba nekilnojamo turto projektų vystymo ir pardavimo srityje, veda paskaitas ir prezidentauja viešojo kalbėjimo ir lyderystės klube, kasmet organizuoja nemokamų apkabinimų akcijas bei veda nemokamas mankštas ir jogos užsiėmimus. Abu vaikinai ne tik nevartoja alkoholio, bet ir nerūko, yra vegetarai.

Idėja kurti tokius vakarėlius draugams kilo pasigedus naktinių pramogų blaiviesiems. Dažniausiai jų organizuojami vakarėliai trunka 3-4 valandas. Jų metu svečių pasirodymai keičiasi kas 15-30 minučių, tad į vakarėlį žmonės nevėluoja, kaip įprasta, tačiau neretai ateina ir dar anksčiau.

Organizatorių teigimu, dalyvių amžiaus jie neriboja, tačiau vien todėl, kad būtų lengviau atsipalaiduoti, nepataria kartu atsivesti vaikų.

Alkoholis – pasaulinė problema

Nors vaikinai pripažįsta, kad pirmoji jų pažintis su alkoholiu prasidėjo dar 15-16 metų ir tęsėsi tikrai ne vienerius metus, per kuriuos patyrė ir linksmų, ir ne tokių smagių nuotykių, dabartinių paauglių dėl noro išbandyti alkoholį jie nelinkę teisti.

„Tai, kad paauglys nori susipažinti su suaugusių gyvenimu ir dėl to ragauja alkoholį, yra netinkamos politikos ir verslo pasekmė, tad pykti ant jų negalima. Pikta, kad visuomenėje ir pasaulyje alkoholis yra priimtinas ir skatinamas, tai netgi tampa įvaizdžio dalimi. Žinoma, yra damų ir džentelmenų, kurie gali visą vakarą gurkšnoti vyno taurę ir tai jiems nepakenks, tačiau matome ir kitus pavyzdžius: ginčai, muštynės, avarijos...“ - apie alkoholio daromą žalą pasakojo P. Naujokas ir patikino, kad dėl jaunuolių požiūrio į alkoholį kalti ir lietuvių papročiai, kuomet nei viena šventė – vestuvės, krikštynos, gimtadieniai, išleistuvės ir net laidotuvės – neįsivaizduojami be svaigiųjų gėrimų.

G. Jaso teigimu, alkoholis yra pasaulinė problema, tad nereiktų dėl to smerkti tik lietuvių.

„Suvartojama daugiau ar mažiau – nelabai svarbu, nes tai tik detalės. Pasaulyje įprasta vartoti nuodus, tai yra skatinama ir tai mūsų nedžiugina. Tačiau nesame nusiteikę politikuoti ar moralizuoti, mes pradėjome keistis nuo savęs. Dabar džiaugiamės kiekviena diena, o ne kas antra, kurią tektų praleisti dėl pagirių, ir linksminamės dar daugiau. Pasilinksminus penktadienį, neturime problemų linksmintis šeštadienį, po jo ne problema kažką nuveikti ir sekmadienį. Mes neatsisakėme aktyvaus, naktinio gyvenimo, tačiau pramogaujame pagal savo vertybes“ , - kodėl naudinga atsisakyti alkoholio, pasakojo vaikinas.

Pavyzdį rodo ne kalbomis, o darbais

Penktus metu alkoholio nevartojantys draugai pripažįsta, kad anksčiau dėl tokio savo sprendimo jausdavosi nejaukiai ir pereinamasis laikotarpis tikrai nebuvo lengvas, tačiau dabar suprato, kad tuomet pasirinko teisingai.

„Kai pirmą kartą ėjome blaivi į klubą, galvojome, ką čia veikti? Iš pradžių stovėjome šone, tačiau atsibodus, supratome, kad nieko kito nelieka kaip tik eiti šokti – linksmintis, nes pagalbos iš išorės nesulauksime. Kai dabar ateiname į klubus, kol mūsų draugai okupuoja barą, negaištame laiko ir einame tiesiai į šokių aikštelę. Norėjau būti sąmoningas, atsakingas už savo gyvenimą ir pasirinkimus, tikras, o ne blaškomas emocijų ir beklausinėjantis draugų, kaip praleidau savo vakarą. Žmonės prisigeria, pridaro nesąmonių, o paskui sako: „aš buvau girtas, atleiskite man, tai buvau ne aš“. Tai kas toks tada ten buvo?“ - retoriškai klausė P. Naujokas.

Vakarėlių organizatoriai patikino, kad prie durų nestovi ir įeinančiųjų girtumo netikrina, nes jų pagrindinis tikslas ne kova su alkoholiu, o galimybė parodyti žmonėms alternatyvą linksmybėms su svaigalais.

„Stengiamės rodyti teigiamą pavyzdį ir tikime, kad tai duoda daugiau naudos nei griežtas dirigavimas ar kova. Kai žmogus pamato, kad gali būti laimingas ir be alkoholio, kai pastebi, kad aplink jį esantys žmonės irgi natūralūs, atsiranda sveikai begyvenantys draugai ir viskas tarsi sniego gniūžtė: sukasi, verčiasi, didėja, žmonės pamato, kad nėra nieko mistiško linksmintis be alkoholio“, - pasakojo P. Naujokas.