Kaip žinoma, vasarą priimtame Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatyme homoseksualių, biseksualių ar poligaminių santykių propagavimas įvertintas kaip vaikams žalinga informacija ir jos sklaida apribota. Prezidentės Dalios Grybauskaitės sudaryta darbo grupė parengė pataisas, kuriomis ši frazė iš įstatymo išbraukta. Tačiau Seimas, svarstydamas projektą, nusprendė grąžinti kritikų dėl homofobijos apraiškų supeiktas nuostatas.

G. Songaila buvo vienas iš parlamentarų, vėl pasiūliusių riboti informacijos, kuria skatinami homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai, kaip darančios neigiamą poveikį vaikams, sklaidą. „Lytinė orientacija kinta visą gyvenimą“, - trečiadienį ŠMKK posėdyje aiškino Seimo narys, tikindamas, kad nepilnamečius nuo tokios informacijos ypač būtina saugoti.

Posėdyje dalyvavusi Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė Jolanta Samuolytė stebėjosi, kodėl tuomet leidžiama neribotai skatinti heteroseksualius santykius.

Savo ruožtu Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ narys Mantas Varaška pasiūlė riboti informacijos, kuria skatinami bet kokie lytiniai santykiai, sklaidą. Prezidentės sudaryta darbo grupė projekte nurodė informaciją, kuria skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir išnaudojimas.

„Išvengtume ginčo dėl žmonių, kurie išsiskiria iš daugumos, diskriminavimo. SIūlymas gal kiek konservatyvus, bet tam ir yra vaikystė bei paauglystė – nebūti apkrautiems informacija, kuri gresia tik suaugusiems“, - aiškino parlamentaras. Anot jo, viso amžiaus lytinių santykių popuri neturėtų būti prieinamas nepilnamečiams, nes tai esą paskatintų juos tai daryti anksčiau, nei dera, ir tapti suaugusiems.

Su M. Varaškos iniciatyva komiteto nariai sutiko, o G. Songailos, kuris siūlė atkreipti dėmesį ne vien į lytinius santykius, bet ir „kitus vaidmenis“, pasiūlymą atmetė.

Be to, ŠMKK nariai pritarė liberalo Gintaro Navaičio siūlymui riboti ne hipnozės seansų apskritai, o masinės hipnozės seansų, kurių poveikio objektas yra viešosios informacijos priemonės auditorija, rodymą. „Šiaip hipnozė jaunimui gal ir naudinga“, - svarstė parlamentaras, kaip neigiamą pavyzdį pateikęs prieš porą dešimtmečių per televiziją rodytus Anatolijaus Kašpirovskio seansus.