Kas dedasi Varėnos savivaldybei priklausančiuose vaikų globos namuose, kurie 2022 m. turėtų būti likviduoti, susidomėjo ne tik vietos policijos pareigūnai, bet ir politikai – į Varėnos tarybą išrinktas buvęs Varėnos policijos komisaras Marijonas Čapkovskis su kolega specialiai nuvyko į globos namus. Tačiau iš karto sulaukė kirčio – buvo apskųsti Etikos ir procedūrų komisijai, kad esą kišasi ten, kur nereikia.

Tuo metu laikinai globos namams „Spengla“ vadovaujantis ilgametis kūno kultūros mokytojas Edmundas Baltikauskas sako, kad apie smurtą prabilusios nepilnametės pasakojimus tiesiog išsigalvojo.

„Mūsų globos namuose gyvenantys vaikai yra iš socialinės rizikos šeimų, visi yra traumuoti, turi daug problemų, – sakė jis. – Pasakyti ir parašyti, kad buvo smurtas ar vaikai sumušti, visada galima, tačiau reikia išsiaiškinti, ar tikrai taip buvo.“

Ar tikrai buvo smurtauta prieš nepilnametes vaikų globos namų auklėtines, šiuo metu aiškinasi Varėnos rajono policijos komisariatas, kuriam apie galimą smurtą pranešė Socialinių paslaugų priežiūros departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tarnautojai. Jie dar praėjusių metų pabaigoje lankėsi „Spengloje“ ir bendravo su čia gyvenančiais nepilnamečiais.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti prokurorė Regina Juškevičienė kol kas nebuvo linkusi atskleisti, ar policijos tyrėja pareiškė įtarimus auklėtojai, kuri, kaip teigia nepilnametės mergaitės, esą galėjo smurtauti.

„Ikiteisminio tyrimo duomenų, susijusių su nepilnamečiais, negarsinu – tyrimas dėl atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 3 dalį, – sakė prokurorė. – Iš pradžių dėl smurto skundėsi viena nepilnametė, po to atsirado dar viena mergaitė.“

Kalbesnis buvo „Spenglos“ vadovas E. Baltikauskas – įtarimai niekam nepareikšti, policijos pareigūnai net neuždraudė nepilnametėms bendrauti su auklėtoja, kuri esą prieš jas smurtavo.

„Paprastai tokiais atvejais mums policija nurodo, kad vaikas būtų atskirtas nuo galimo smurtautojo, tačiau šiuo konkrečiu atveju pareigūnai mums nedavė jokių nurodymų“, – sakė laikinasis globos įstaigos direktorius. Ir čia pat pridūrė, kad nors policija ir neuždraudė auklėtojai bendrauti su ją smurtu apkaltinusia nepilnamete, jos vis tiek nekontaktuoja – auklėtoja dirba kitoje šeimynoje.

Buvęs policijos viršininkas: skundėsi ir darbuotojai

Apie galimą smurtą „Spengloje“ prabilęs Varėnos tarybos narys M. Čapkovskis neslepia, kad šia istorija susidomėjo gavęs anoniminį skundą iš darbuotojų. „Jūs anksčiau dirbote policijos komisaru, todėl išmanote teisinius reikalus“, – į tarybos narį kreipėsi nepasirašę asmenys.

Jie skunde nurodė, kad apie smurtą Socialinių paslaugų priežiūros departamento darbuotojams papasakojusi nepilnametė patyrė naują smūgį – dvi auklėtojos esą bando mergaitę paveikti, jog ši išsižadėtų savo liudijimo.

„Mergaitė bijo šių darbuotojų, kurios nuolat prie jos kabinėjasi, mes negalime nepilnametės apsaugoti, o ir direktorius palaiko smurtu apkaltintą auklėtoją“, – anoniminiame laiške taip pat teigiama, kad „Spengloje“ yra labai slogi atmosfera, nuolat žeminami ne tik vaikai, bet ir darbuotojai.

„Gavęs tokį skundą privalėjau reaguoti, todėl su kolega V. Varnavičiumi nuvykome į globos namus – norėjome ištirti mikroklimatą, įvertinti vadovų bei tarnybų, kontroliuojančių globos įstaigą, darbą, – sakė M. Čapkovskis. – Pasikalbėjome su mergaite – ji patvirtino, kad daromas spaudimas, taip pat paminėjo dviejų auklėtojų pavardes. Tačiau nieko negalėjome padaryti – nespėjome grįžti į Varėną, kai sužinojome, kad į savivaldybę iš „Spenglos“ atsiųstas skundas, esą neetiškai elgiausi.“

Buvęs policijos viršininkas kreipėsi į Varėnos rajono merą Algį Kašėtą, prašydamas pradėti tyrimą dėl situacijos vaikų globos namuose, tačiau šis atsakė, jog šiuo metu policijoje atliekamas ikiteisminis tyrimas, todėl darbo grupės sudarymas situacijai ištirti galėtų būti traktuojamas kaip trukdymas.

„Policijoje ikiteisminis tyrimas tebevyksta, mergaitė spaudžiama pakeisti parodymus, o štai dabar sužinojau, kad ji globos namuose dar ir bandė žudytis“, – sakė M. Čapkovskis.

Politikas neslėpė, kad jį labai nustebino globos įstaigos vadovo pozicija – esą nebuvo jokio smurto. „Direktorius sakė, kad nieko nežinojo apie smurtą ir pareiškė, jog ta mergaitė yra tokia, kad pamato bet kokį vyrą ir gatava kelnes nusimauti, – kalbėjo buvęs policijos viršininkas. – Įsivaizduojate, įstaigos vadovas taip kalba apie vaiką, kurį turi ginti. Neslėpsiu, toks požiūris mane labai nustebino – kai dirbi su tokiais vaikais, reikia juos mylėti, turėti pašaukimą, o ne galvoti, jog vaikų globos namai yra darbo birža, kuri tau parūpina darbą.“

Pasak jo, vaikų globos namų auklėtinė nurodė, kad auklėtoja ją sumušė, kai ši įsivėlė į konfliktą su savo bendraklasiu. „Mergaitė pasiskundė savo auklėtojai, tačiau ir ši nieko nedarė – sakė, kad pati esi kalta, – kalbėjo M. Čapkovskis. – Tuo metu kita mergaitė nurodė, kad buvo mušama per kojas.“

Varėnos politiko teigimu, situacija vaikų globos namuose yra kritinė ir į ją reikia nedelsiant reaguoti.

Norėjo dėmesio, todėl ir išgalvojo istoriją?

Tokiai nuomonei visiškai nepritaria „Spenglos“ vadovas – E. Baltikauskas sako, kad globos namuose visko pasitaiko, tačiau šįkart esą jokio kriminalo ar skandalo nėra.

„Mes su ta mergaite draugaujame, ji dalyvauja neformalaus ugdymo būrelyje, dirba įvairius darbelius, su ja viskas tvarkoje, nėra jokių problemų, – kalbėjo jis. – Žinote, mūsų vaikai prifantazuoja, gal ir būna kažkiek į tą pusę panašaus, bet kad būtų kažkoks smurto įvykis... Tai – ne pirmas ir ne antras atvejis, kai atliekamas ikiteisminis tyrimas, bet paprastai jie nepasitvirtina.“

Direktorius sakė, kad iš socialinės rizikos šeimų globos namuose apgyvendinti vaikai yra labai pažeidžiami ir Socialinių paslaugų priežiūros departamento darbuotojų paklausti, ar nebuvo smurto atvejų, išsigalvojo istorijas – esą yra vaikų, kurie nori būti dėmesio centre ir todėl „tos mergaitės turėjo kažką papasakoti“.

„Vaikams yra 12-13 metų, jie emocijų apimti, o čia atvažiavo iš Vilniaus komisija, klausia, ar prieš tave buvo naudotas smurtas, tai ji ir atsako, kad naudojo, čia buvo taip ir taip... – kalbėjo E. Baltikauskas. – Sako, kad net mėlynė liko, o ta mėlynė – duobutė, net neaišku, nuo kada ji ten yra. O kai praėjo kelios dienos, kai prasidėjo procesas, tai jau sako, kad kam aš čia pasakiau. Bet – jau šaukštai po pietų.“

Laikinasis vaikų globos namų vadovas vis dėlto pripažino, kad auklėtoja su viena mergaite buvo įsivėlusi į konfliktą, tačiau dėl to kalta tik nepilnametė.

„Gal ir buvo kažkokia konfliktinė situacija, nes naktinė auklėtoja jai liepė eiti miegoti, jau buvo 22.30 val., o vaikai turi miegoti nuo 22 val., – pasakojo direktorius. – Mergaitė sakė, kad auklėtojos neklausė, supyko, nes ši gal išjungė kompiuterį. Bet smurto nebuvo – jeigu būtų buvusi mėlynė, jeigu būtų konfliktas, pagal mūsų tvarką auklėtoja būtų turėjusi parašyti pranešimą, kas įvyko. O to nebuvo padaryta, todėl šiandien sunku ir pasakyti, kas buvo. Manau, į visus klausimus atsakys ikiteisminis tyrimas, juk jis ilgai nesitęs.“

E. Baltikauskas taip pat neigė, kad kilo konfliktas su Varėnos tarybos nariais, kai jie panoro pasikalbėti su apie smurtą pranešusia mergaite.

„Tikrai nebuvo jokios konfliktinės situacijos – M. Čapkovskis paprašė išeiti, kai norėjome pasikalbėti su mergaite, nes įtarė, jog jai yra daromas spaudimas, – sakė jis. – Aš neprieštaravau, šiame pokalbyje dalyvavo kita auklėtoja, tačiau apie ką jie kalbėjo, aš nesidomėjau – yra policija, ji viską išsiaiškins.“

Direktorius: ne milijonus uždirbame

Globos namų vadovas įsitikinęs, kad istorija apie galimą smurtą globos namuose norima tik pakenkti: „Kažkas nori daugiau šią istoriją išpūsti, nei iš tikrųjų yra gyvenime – kaip visada, ieško sensacijų, bet tokių situacijų, ypatingai globos namuose, yra kiekvieną dieną ir ne po vieną.“

Pasak jo, prieš kaltinant globos namų darbuotojus smurtu reikėtų geriau pažinti nepilnamečius. „Yra dalykų, kurių negali net susapnuoti – vaikai tiek prifantazuoja, kad kartais galvoji, ar čia mes nesuprantame, ar jau pasaulis kitaip sukasi“, – sakė E. Baltikauskas.

Jo teigimu, prieš mėnesį Seimui priėmus įstatymą, kuriuo uždraustas bet koks smurtas prieš vaikus, situacija globos įstaigose dar labiau komplikuota.

„Dabar vaikai galės sakyti ką tik nori – kad prie jų priekabiauja, kai paimsi už rankos ar sakysi, jog nebėk iš globos namų, – sakė direktorius. – Nežinau, kuo visa tai baigsis – mums beliks tik stovėti aplink pastatus ir saugoti, kad vaikai neišeitų. Jau dabar kiekvieną kartą grasina, kad tuoj telefonu paskambins 112. Dėl to, kad esą gąsdiname, neleidžiame naudotis kompiuteriu.

Aš suprasčiau, jeigu visi mūsų darbuotojai gautų milijonus, bet juk gauname vos daugiau nei minimalų atlyginimą. Visi matote, kas dabar globos namuose vyksta – visi sėdi ant parako statinės, kuri anksčiau ar vėliau sprogs.“