Pažymų vajus

Žodis „pažyma“ šalies politiniame gyvenime tampa tarsi įspėjimu, kad kažkas su kažkuo susidoros. Bet nebūtinai vadinamųjų pažymų turinys bus įrodytas arba įrodomas. Šiuo metu Seime lyg vaiduoklis klaidžioja pažyma, apie kurią praėjusią savaitę Seimo valdybos nariai, išskyrus Seimo vicepirmininkę konservatorę Ireną Degutienę, išgirdo prezidentūroje. Joje esą minimi parlamentarai J. Sabatauskas, Bronius Bradauskas ir Vytautas Gapšys.

Seimo narys liberalas Vitalijus Gailius, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas, šias pareigas prarado 2012 m. Tai irgi lėmė kažkokia pažyma, neoficialiomis žiniomis, atsiradusi kažin kur tarp Valstybės saugumo departamento (VSD) ir prezidentūros.

V. Gailiui buvo mestas šešėlis dėl esą žiniasklaidai nutekintos informacijos apie banko „Snoras“ finansines problemas ir uždarymą.

Patyręs kriminalistas netylėjo ir savo nekaltumą įrodė teismuose. Į buvusią tarnybą V. Gailius sugrįžti nepanoro. Nusprendė pasukti į politiką ir 2012 m. laimėjo Seimo nario vietą vienmandatėje apygardoje.

Šių metų vasarą dar viena paslaptinga pažyma užkirto kelią į švietimo ir mokslo ministro postą Seimo pirmajam vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikti duomenys neleidžia V. Gedvilo kandidatūros net svarstyti. Jis nebuvo paskirtas ministru, bet jo atžvilgiu dėl tų itin grėsmingų duomenų nebuvo pradėta jokių veiksmų.

Susirinko visų tarnybų atsakymus

Bandydamas atsikratyti jam mesto šešėlio, V. Gedvilas kreipėsi į visas specialiąsias tarnybas. Šiuo metu jis jau turi solidų aplanką su atsakymais iš visų tarnybų.

„STT man atrašė, jog pagal kriminalinės žvalgybos įstatymą surinkta informacija yra ribojama, bet gali būti teikiama tik apibendrinta. Tačiau gautame atsakyme mano atžvilgiu kokios nors neigiamos informacijos STT nemini. Todėl ketinu dar kartą kreiptis į šią tarnybą, kad galėčiau susipažinti bent su ta apibendrinta informacija“, – dalijosi savo patirtimi V. Gedvilas.

Visos kitos specialiosios tarnybos jam taip pat atsakė, jog jokios kompromituojančios informacijos jo atžvilgiu neturi. Iš viso V. Gedvilas yra gavęs septynių tarnybų atsakymus.

Prisimindamas jam mestus kaltinimus, jis svarstė, kad šešėlis jam buvo mestas visiškai nepagrįstai: „Be to, kažkodėl šalies vadovė visai nekreipė dėmesio į tai, kad STT premjerui Algirdui Butkevičiui parašė, jog aš esu nepriekaištingos reputacijos. O tik vėliau atsirado kažkokia papildoma informacija ar pažymą, kurios pats iki šiol nemačiau, nors ir turiu teisę susipažinti su slapta informacija.“

Buvo prisiminta V. Gedvilo pažyma

„Kai praėjusią savaitę su Seimo valdyba lankiausi prezidentūroje, D. Grybauskaitė pati užsiminė apie mane liečiančią pažymą. Tada aš jos paprašiau, kad ją paviešintų. Bet prezidentė man į tai nieko neatsakė“, – tvirtino V. Gedvilas.

Jis taip pat pranešė šalies vadovei, jog yra gavęs atsakymus iš visų specialiųjų tarnybų, kuriuose nė žodžiu neužsimenama apie kokius nors jo nusižengimus. Bet šis faktas D. Grybauskaitei, pasak V. Gedvilo, nepadaręs įspūdžio.

Vertindamas šiuo metu susidariusią situaciją, kai šešėlis mestas trim jo kolegoms parlamentarams, Seimo pirmasis vicepirmininkas svarstė, jog negalima visko palikti likimo valiai arba apsimesti, kad nieko neįvyko: „Gal reikėtų specialaus tyrimo, kuris padėtų atskleisti, kas klaidina prezidentę, kas jai teikia klaidinančią informaciją ir kuria tas keistas pažymas? Ateityje tokių dalykų neturėtų būti. Jei atsiranda kažkokios „pažymos“, tai jos turėtų būti pagrįstos.“

Gal prezidentė nori tik pagąsdinti?

„Nebuvo mano susitikimo nei su J. Sabatausku ir B. Bradausku, nei be jų. Jeigu kažkokia rimta informacija ar pažyma apie kokią nors neleistiną mano veiklą būtų, aš, žinoma, imčiausi tam tikrų veiksmų, tačiau dabar, kai viskas – pletkų lygyje, tai nematau reikalo į visa tai veltis. Man gaila, kad tokia institucija, kaip prezidentūra, naudojasi nepatikrinta informacija. Tai žemina visas valstybės institucijas“, – paklaustas, ar aiškinsis, kaip pateko į nemalonę, kalbėjo „darbietis“ V. Gapšys.

Jis taip pat priminė ir kitų savo partijos kolegų, patekusių į panašią situaciją, patirtį.

Loreta Graužinienė, jau tapusi Seimo vadove, nebuvo kviečiama į Valstybės gynimo tarybą, nes prezidentei atrodė, jog to daryti nereikia.

„Dabar jau L. Graužinienė kviečiama, ir nieko valstybėje dėl to neatsitiko. Ir, atrodo, jau neblogai sutaria. Iki šiol man nesuprantama ir V. Gedvilo istorija. Gal prezidentė kažką norėjo pagąsdinti, gal galvojo, kad bus išsigąsta, jog visų klausosi, visus seka. Todėl nemanau, kad turiu įrodinėti tai, ko nedariau“, – teigė V. Gapšys.

Tapo iššūkiu įrodyti teisingumą

Savo ruožtu V. Gailiui yra pavykę net gauti pažymą, kuri tapo ginklu jį atleidžiant iš FNTT vadovo posto. Pasak jo, tą pažymą pasirašė vienas iš tuometinių VSD direktoriaus pavaduotojų : „Man tai buvo iššūkis įrodyti, kad Lietuvoje vis dėlto egzistuoja teisingumas. Aš dabar jau žinau, kad ta pažyma buvo panaudota kaip priemonė su manimi susidoroti. Net neabejoju, jog tai žinojo ir padorūs VSD pareigūnai. Ir dabar – tik laiko klausimas, kada visa tai iškils viešumon.“

Vertindamas susidariusią situaciją Seime, po kurį jau antra savaitė klaidžioja „pažyma vaiduoklis“, V. Gailius teigė gandų komentuoti nenorįs. Jis taip pat priminė užuominas, esą buvusiai kandidatei į generalinio prokuroro postą, Kaišiadorių apylinkės teismo vadovei Editai Dambrauskienei, kuriai Seimas užkirto kelią į šias pareigas, kažkas siūlęs „išsipirkti“ postą.

„Mano galva, E. Dambrauskienė privalėtų pareikalauti paneigti tokius gandus. O jei tokie dalykai iš tikrų buvo, tai padorus pareigūnas apie juos turėtų pranešti teisėsaugai“, – įsitikinęs V. Gailius.

Pasak jo, dabartinė situacija, kai svarbiausios šalies institucijos – Seimas ir prezidentūra – įveliamos į gandų aiškinimąsi, yra labai nesolidi bei kenkianti valstybės įvaizdžiui.

Reikalaus ištirti „pažymų reikalą“

Antradienio vakarą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas J. Sabatauskas jau turėjo šešių iš aštuonių specialiųjų tarnybų atsakymus, kad jo atžvilgiu nebuvo imtasi jokių tyrimų ir jokios kompromituojančios informacijos apie jį nesurinkta.

Panašių specialiųjų tyrimų tarnybų atsakymų yra jau sulaukusi ir Seimo vadovė L. Graužinienė.

„Išeina taip, kad pats sugalvoju, pats skelbiu, kad vyksta kažkas negera. Kas čia blogo, jei Seimo nariai tarpusavyje bendrauja? Būtų kur kas blogiau, jei mes tarpusavyje iš viso nesitartume ir nebendrautume“, – kalbėjo J. Sabatauskas, kuriam mestas šešėlis dėl paslaptingo susitikimo su B. Bradausku ir V. Gapšiu prieš Kauno apygardos teismo vadovo Nerijaus Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus svarstymą Seime.

Paklaustas, kokių imsis veiksmų, kai sulauks ir kitų specialiųjų tarnybų atsakymų dėl prezidentės jam mestų įtarimų, J. Sabatauskas patikino: „Šitą reikalą reikia būtinai ištirti.“

Tuo metu prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas antradienį pabrėžė, jog prezidentė viešai niekam nemetė įtarimų. „Visa prezidentūrą pasiekianti informacija ir signalai apie galimas neskaidrumo ar piktnaudžiavimo apraiškas yra perduodama specialiosioms tarnyboms, tačiau jokio viešo pasisakymo šia tema iš prezidentės nebuvo. Tai kartais man, pasakysiu taip, ta situacija panaši į tą, kai kažkam kepurė dega“, – Žinių radijui antradienį sakė V. Sarapinas.