Ataskaitoje pažymima, kad reprezentacinės išlaidos smarkiai išaugti galėjo dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai. Pasak ataskaitos, detalią analizę, ar išlaidos buvo panaudotos tinkamai, bus galima atlikti tik gavus išsamią pirmininkavimo ataskaitą liepos mėnesį.

Daugiausiai išlaidų reprezentacijai turėjo Užsienio reikalų ministerija - 24,5 mln. litų. Krašto apsaugos ministerija reprezentacijai išleido 2,6 mln. litų, Seimo kanceliarija - 1,8 mln. litų, o kitų įstaigų išlaidos reprezentacijai nesiekė milijono litų.

Taip pat pernai augo ir išlaidos komandiruotėms - jos siekė 66,2 mln. litų, kai užpernai buvo 50,7 mln. litų. Šis didėjimas ataskaitoje irgi susietas su pirmininkavimu.

Ataskaitoje pastebima, kad, pernai paskutiniame ketvirtyje priskaičiuota daugiau priemokų nei kitais ketvirčiais, tačiau irgi daroma prielaida, kaip taip galėjo būti dėl papildomo krūvio per pirmininkavimą. Tačiau neatmetama galimybė, kad priemokomis ketvirtame ketvirtyje galėjo būti paskatinami darbuotojai, nefiksuojant to kaip premijos.

Priemokoms pernai skirta 95,1 mln. litų, 2012 metais šios išlaidos siekė 90,2 mln. litų. Pernai priemokos pastebimai išauga paskutinį ketvirtį, pavyzdžiui, jei pirmajame priemokoms už darbo krūvio viršijimą buvo 6,2 mln. litų, tai ketvirtajame ketvirtyje jos buvo 11 mln. litų. Priemokos už svarbių užduočių vykdymą pirmą ketvirtį buvo 9,5 mln. litų, ketvirtą ketvirtį - 11,8 mln. litų. Priemokos už papildomas užduotis pirmą ketvirtį buvo 5,6 mln. litų, paskutinį - 9,4 mln. litų.

Tuo tarpu pernai ekspertams išlaidos mažėjo 40 proc. - iki 10 mln. litų, kai 2012 metais jos siekė 16,8 mln. litų. Mažėjo ir išlaidos premijoms - 2013 metais jos siekė 7,8 mln. litų, o 2012 metais buvo 8,9 mln. litų.

Gautais duomenimis pasipiktino Audito komiteto narys konservatorius Donatas Jankauskas.

„Mažiausius atlyginimus gaunantys socialiniai, kultūros darbuotojai, bibliotekininkai priversti kantriai laukti ir tikėti pažadais: padidinsime, pagerinsime, o ministerijose ir kitose įstaigose negailima išlaidų reprezentacijai ar transportui“, - opozicinių konservatorių frakcijos išplatintame pranešime cituojamas D.Jankauskas.

Tuo tarpu Vyriausybės vadovas socialdemokratas Algirdas Butkevičius žurnalistams trečiadienį tvirtino, jog išlaidos reprezentacijai tiek daug augti negalėjo.

„Ką reiškia reprezentacija, pirmą sykį girdžiu tokią sumą, kiek aš žinau, aš pats nė vieno lito neišleidau. (...) Iš viso 36 mln. negali būti tokios sumos reprezentacinėms išlaidoms. Jeigu yra toks pasakymas, mes panagrinėsime ir arba patvirtinsime, arba paaiškinsime, jeigu tokios vyksta kalbos,“ - Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.