„Nuo vaikystės tėvai pirkdavo batus su lipdukais, užtrauktukais, drabužius dėviu su spaudėmis ir pan. Nesu ūkininkas, bulvių maišų užrišinėti nereikia, tad galiu gyventi ir be to. Jei prireikia kokiam draugų vaikui užrišti batraiščius, tiesiai sakau, kad nemoku. Visiems būna daug juoko – mano, kad nerimtai kalbu“, – atviravo bendrovei vadovaujantis vilnietis.

Kaip pats sako, nemokėjimas „elementariausio dalyko“ kliūva nebent jo tėvams. „Mama nepiktai pasišaipo, kad iki vestuvių vis dėlto reikėtų atsisėsti ir baigti mane mokyti rišti batraiščius“, – sakė Simonas.

Patentavo išradimą

Vaikų darželių auklėtojos sutaria – vaikai kasmet vis gudresni, išprusę, tačiau tikra epidemija tampa elementarių buitinių įgūdžių stygius.

„Pažįstu kelis suaugusius žmones, kurie nemoka užsirišti batraiščių, ką ir kalbėti apie vaikus. Kai reikia grupei užrišti raištelius – su padėjėja dirbame suprakaitavusios. Vos vienas kitas vaikas moka tai, kas ankstesniems buvo savaime suprantama“, – konstatavo auklėtoja.
Su tokia pat problema susidūrusi mokytoja Eileen Sloan užtatentavo išradimą „EZLeaps“, kurį praktiškai išbandė vaikai.

Pasak pedagogės, stebint, kaip rišami batai, sunku suvokti, kada reikia persukti raištelį, kaip daryti kilpeles. Eileen pamąstė ir sukūrė daikčiuką, kuris batų rišimą išskaidė dalimis, procesą padarė aiškesnį.

Vaizdo siužete Eileen pasakoja, kaip naudojant iš kartono iškirptą stačiakampį su skylutėmis, išmokti užsirišti batų raištelius:

Daugumai DELFI kalbintų suaugusių žmonių batraiščių rišimas – savaime suprantamas dalykas, kurį privalu mokėti. Tačiau ar tikrai batus rišamės taip, kad neatsirištų?

DELFI skaitytojas Jonas pasidalijo TED konferencijos įrašu, kuriame pristatomas užtikrintas būdas užsirišti batų raištelius. „99 proc. žmonių jo nenaudoja, o vertėtų“, – sakė dabar tik taip batraiščius rišantis Jonas.

Kaip DELFI sakė vilnietis Ainis, jį kaip reikiant rištis batus išmokė ne internetas, o kariškiai. „Mėgstu kariško tipo batus, bet jie man vis atsirišinėdavo. Pasirodo, civiliokiškas užrišimas jiems netinka - reikia dvigubo mazgo. Dabar užsirišinėju kaip tikras kareivis“

O štai batraiščių nekenčianti Dovilė skelbimų portale Alio.lt rado alternatyvą – silikoninius raištelių pakaitalus, kuriuos planuoja išbandyti. „Esmė ta, kad jų nereikia užrišti. Pakanka perverti per raišteliams skirtas kiaurymes ir užfiksuoti. Tik gaila, kad jie gaminami jau vyresnių vaikų ir suaugusiųjų batams”, – apgailestavo DELFI pašnekovė.

Psichiatrė įvardijo dvi priežastis

Eimantė Šveikauskaitė
„Viena iš priežasčių, kodėl vaikas neužsiriša raištelių, gali būti smulkiosios motorikos sutrikimas. Tuomet sunku ne tik raištelius susirišti, bet ir užsisegti sagas, užtrauktuką, pirštais sugriebti kitus smulkius daiktus. Tai gali lemti vystymosi problemos, neurologiniai, reumatologiniai ar kitokie sutrikimai“, - komentavo vaikų ir paauglių psichiatrė Eimantė Šveikauskaitė.

Kita specialistės minėta priežastis, kodėl vaikas nemoka rišti raištelių - kad neišmoko arba niekas nepamokė. Dažnai tėvai taupydami laiką arba dėl to, kad paprasčiau, perka vaikams batus, kur raištelių nėra. Gali būti, kad ir patys tėvai juos užriša, taip neleisdami vaikui pačiam bandyti ir išsiugdyti įgūdžio.

„Faktas tas, kad raištelių užrišimui reikia laiko ir mokytojo. Deja, visi labai užsiėmę“, - konstatavo psichiatrė E. Šveikauskaitė.

Kokia visuomenės dalis nemoka užsirišti batraiščių, pasakyti sunku. Duomenų, kad Lietuvoje būtų atlikti tokie tyrimai, nepavyko aptikti. Tačiau kad tai tampa problema, yra konstatavę britai.

61 proc. nemoka užsiplikyti arbatos

„The Telegraph“ aprašoma Didžiojoje Britanijoje vykdyta apklausa parodė, kad 45 proc. 5–13 metų amžiaus mokinių nemoka užsirišti batų raištelių, nors net 67 proc. jaučiasi puikiai mokantys naudotis įvairiomis technologijomis.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad moksleiviai įgudę naršyti internete, žaisti, atsisiųsti kompiuterinius žaidimus, naudotis išmaniaisiais telefonais ar planšetiniais kompiuteriais. Tačiau 65 proc. vaikų prisipažino nemokantys pasidaryti arbatos, 81 proc. nesupranta žemėlapio, o 87 proc. negalėtų susitvarkyti net ir menkiausio dviračio gedimo.

DELFI kalbintų pradinių klausių mokytojų tokie rezultatai nenustebino. Pasak jų, mūsų vaikų buitiniai gebėjimai dažnai labai riboti. Pradinukus į mokyklą atlydintys tėvai drabužinėse dažnai jiems patys raišioja batraiščius.

„Prašome, kad nemokantiems to daryti, būtų perkama avalynė su lipdukais, užtrauktukais ir pan., jei jau neišmoko vaikų tokio elementaraus dalyko“, – sakė nenorėjusi vardu ir pavarde prisistatyti pedagogė.

Raištelius vadina atgyvena

Daugiavaikių asociacijos „MES“ atstovė ryšiams su visuomene Skaidrė Vaininkauskaitė padėties nedramatizavo. Keturi jos vaikai batraiščius užsirišti kažkaip savaime išmoko, tačiau paprastai avi avalynę su patogesniais užsegimais.

„Aš asmeniškai manau, kad batraiščiai pamažu tampa atgyvena, juos pakeičia paprastesni, patogesni batų užsegimo būdai: lipdės, užtrauktukai, vietoje batraiščių naudojamos gumelės, vasarą – įsispiriama avalynė, kuri be raištelių gerai laikosi ant kojos“, – sakė 4 vaikų mama, mananti, jog batraiščiai ateityje bus naudojami nebent kaip graži vintažinė detalė, kuria nebūtinai visiems bus privaloma mokėti naudotis.

Dviejų sūnų mamai Daliai taip neatrodo: „Nemokėti užsirišti batraiščių tiesiog gėda“.

Jos pirmagimis pats išmoko tai padaryti, nes jam tai buvo įdomu, o mažesnysis niekaip neišmoksta, nors visi iš eilės bando jį mokyti.

„Įdomiausia, kad kituose dalykuose sunkumų nepatiria. Pagal instrukcijas gali sudėlioti sudėtingiausius lego statinius, anksti išmoko skaityti, žino šalių pavadinimus, vėliavas, stebina aplinkinius atsimindamas svarbiausius Lietuvos istorijos įvykius ir datas. O su batraiščių užsirišimu – nė iš vietos, nors jau eina į mokyklą“, – neramu mamai.