Tai jis sakė antradienį Seime posėdyje, skirtame Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 50 - mečiui.

"Ši konvencija - tai šiandieninio bendravimo tarp tautų, valstybių ir žmonių pamatas. Remiantis ja, kaip laiko patvirtinta tarptautine vertybe, siekiama realiai užtikrinti žmogaus teisių ir laisvių apsaugą", kalbėjo V. Adamkus.

Jo nuomone, tai, kad Konvencija jau penkias dešimtis metų nepraranda svarbos, rodo, jog žmogaus teisių apsauga iki šiol daugeliui valstybių lieka aktuali problema.

"Ji svarbi ir Lietuvai. Mūsų valstybė, atkūrusi nepriklausomybę, ėmėsi teisės reformos ir kaip vieną svarbiausių tikslų įvardijo būtinybę užtikrinti piliečių teisių ir laisvių apsaugą", teigė Lietuvos vadovas.

Pasak jo, tvirtos demokratijos valstybių istorija parodė, jog pagarba žmogaus teisėms tiesiogiai sąlygoja šalies demokratijos lygį, o kartu - ir piliečių gerovės augimą. Šalies vadovas išreiškė viltį, kad ir Lietuva ir jos visuomenė, kuri siekia būti atvira, negrįžtamai įsijungė į šiuos pažangius procesus.

"Žmogaus gyvybė, orumas, laisvė ir gerovė - vertybės, kurias būtina saugoti ir puoselėti tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu lygmeniu. Valstybė, negerbdama žmogaus, gali greitai prarasti tiek savo piliečių, tiek ir užsienio šalių pagarbą bei pasitikėjimą", pabrėžė V. Adamkus.

Jo teigimu, nepaisant pozityvių permainų, Lietuvos valdžia dar lieka pernelyg abejinga asmens teisių ir laisvių laužymui. Nuosekliai užtikrinti prigimtines teises - esminis teisinės reformos ir visos naujosios politikos uždavinys.