Savo poelgį, kuomet televizijos operatorius užfiksavo, jog prezidento balsavimo biuletenyje pažymėtas socialdemokratų kandidatas Algirdas Butkevičius, kadenciją baigęs šalies vadovas vadina „apmaudžia, net nelogiška klaida“.

„Turiu pripažinti, kad rinkimų dieną padariau apmaudžią, net nelogišką klaidą, - 2009 m. gegužės 18 d. datuojamame dienoraščio įraše teigia V. Adamkus. - Mat rinkimų kampanijai artėjant prie pabaigos atrodė, kad tiek Kazimira Prunskienė, tiek Valentinas Mazuronis ėmė naudoti agresyvesnę retoriką, tuo pat metu jautėsi apatiškos rinkėjų nuotaikos. Neabejojau D. Grybauskaitės pergale, bet nebuvau įsitikinęs, ar neprireiks antrojo rinkimų turo.“

Būtent galimas antrasis turas, tiksliau – galimybė, jog jame D. Grybauskaitei teks grumtis su „tvarkiečiu“ V. Mazuroniu, anot knygos, prezidentui kėlė daugiausiai nerimo.

„Viešai nerėmiau nė vieno kandidato, bet nuogąstavau, kad jeigu paksistams pavyktų į antrąjį rinkimų turą prastumti V. Mazuronį, tai būtų pateikta visuomenei ir tarptautinei bendruomenei kaip jų partijos ir Rolando Pakso reabilitacija. Maniau, kad jeigu prireiktų antrojo turo, daug geresnis kandidatas varžytis su D. Grybauskaite būtų socialdemokratas Algirdas Butkevičius“, - atvirauja V. Adamkus.

Jis sykiu pabrėžia visuomet palaikęs dabartinę šalies vadovę.

„Nors seniai buvau apsisprendęs balsuoti už D. Grybauskaitę, rinkimų išvakarėse, manydamas, kad ji vis viena pirmaus, nusprendžiau paremti A. Butkevičių. Be abejo, viešai to pareikšti negalėjau, todėl ne tik už jį balsavau, bet dar ir pamosavęs neperlenktu biuleteniu – prisipažinsiu – neprotingai leidau pamatyti žurnalistams, kurį kandidatą jame pažymėjau“, - dienoraštyje prisipažįsta V. Adamkus.
Valdas Adamkus balsuoja

Prezidentas čia pat priduria pajutęs palengvėjimą, kai sužinojo, kad jo „nuogąstavimai nepasitvirtino“, o antrojo turo neprireikė.

Tuomet D. Grybauskaitė rinkimus pirmajame ture laimėjo triuškinančia persvara. V. Adamkus teigia laikęs ją „stipriausia politike iš visų septynių kandidatų“.

DELFI primena, kad V. Adamkus savo knygoje atskleidžia daug lig šiol į viešumą neiškilusių šalies politinio gyvenimo detalių, esama ir nemažai užuominų apie politinę korupciją. Generalinė prokuratūra pirmadienį dėl knygos nusprendė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kurio prašys išaiškinti, ar prezidentas neatskleidė valstybės paslapties. Jei VSD specialistai nutars, kad prezidento dienoraštyje galėjo būti atskleista valstybės paslaptis, V. Adamkui gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.