Savo knygos puslapiuose V. Adamkus atskleidžia, jog jo žmona vos neprarado sąmonės per Dalios Grybauskaitės inauguracijos iškilmes, ir tai buvo ne vienintelis prezidentą gerokai sunerimti privertęs įvykis. Pats V. Adamkus taip pat atskleidžia nuslėpęs nuo visuomenės žinias apie vieną savo operaciją bei bijojęs, kad serga vėžiu.

Sekmadienio ramybę sujaukė sveikatos problemos

Savo memuaruose prezidentas atskleidžia, kad pirmoji šalies ponia ne sykį privertė jį sunerimti. Vienas tokių įvykių aprašomas 2007 m. liepos 22 diena datuojamame įraše, kuriame aprašoma rami pirmosios šalies poros diena, kurios ramybę sutrikdė sušlubavusi A. Adamkienės sveikata.

„Vakar vakare mane stipriai išgąsdino įvykis namuose. Visą dieną ramiai praleidome namie skaitydami, džiaugdamiesi šiltu oru. Buvo penkios minutės po devynių vakaro. Kalbėjomės, apkabinau Almą per pečius. Ir staiga pajutau, kaip jinai slysta man iš glėbio ant grindų. Čiupau ją ir, ant rankų nunešęs į darbo kambarį, paguldžiau ant sofos. Matau, kad ji netekusi sąmonės! Tikrinu pulsą. Atrodo, normalus. Po kokių dešimties sekundžių Alma atsigavo, bet iš žvilgsnio supratau, kad ji nesusigaudo, kas atsitiko. Nepaisydamas jos prieštaravimų, paskambinau gydytojui. Atvyko profesorius Aleksandras Laucevičius. Nutarėme, kad reikia Almą nuvežti į ligoninę ir atlikti tyrimus. Tai pirmas atvejis, kai ji staiga prarado sąmonę“, - rašo V. Adamkus.

Jau kitą dieną prezidento nerimas kiek atlėgo. „Iš pat ryto paskambinau į ligoninę. Padėtis nėra bloga – jokių Almos sveikatos sutrikimo požymių neregėti. Tačiau norint nustatyti sąmonės praradimo priežastį, nutarta ją nuodugniau ištirti. Kai po pietų aplankiau Almą ligoninėje, ji atrodė visai gerai ir svarstėme, kad gal savaitgalį reikėtų nuvykti į pajūrį“, - jau kitą dieną rašė V. Adamkus.

Vos nenualpo per D. Grybauskaitės inauguraciją

Panašūs A. Adamkienės sveikatos sutrikimai kartojosi. 2008 m. balandį, Adamkams viešint Estijoje, pirmoji šalies ponia vos neprarado sąmonės oficialios ceremonijos metu.

„Vizitui baigiantis, prieš pat mūsų rengiamą vakarienę Estijos prezidento garbei prastai pasijuto Alma. Kadriorgo meno muziejuje, grojant Lietuvos himną, ji susverdėjo ir vos nepargriuvo, bet ją spėjo sugriebti prezidentas T. H. Ilvesas ir mūsų ambasadorius Juozas Bernatonis. Nustatytas širdies ritmo sutrikimas. Daktarui Remigijui Nargėlai pavyko atkurti širdies ritmą dar prieš nuvežant Almą į Talino ligoninę. Tik dėl to nusikėlė mūsų skrydis į Vilnių, o delegacija išvyko anksčiau“, - prisimena V. Adamkus.

Tų pačių metų gegužę pirmąją šalies ponią dėl pasikartojusių širdies darbo sutrikimų teko hospitalizuoti Santariškėse.

Dar vienas nerimą keliantis įvykis nutiko 2009 m. liepos 12 d., paskutiniąją antrosios V. Adamkaus prezidento kadencijos dieną, kai valdžia buvo iškilmingai perduota D. Grybauskaitei. Tuomet, jei ne premjeras Andrius Kubilius, pirmoji šalies ponia esą galėjo ir susmukti didžiulės minios akivaizdoje.

„Alma stovėjo tarp manęs ir premjero Andriaus Kubiliaus. Priimdami kariuomenės paradą, prezidentė D. Grybauskaitė ir aš žengtelėjome keletą žingsnių į priekį. Kai grįžau į ankstesnę vietą, žiūriu – nėra Almos. Iškart supratau, kad jai kažkas atsitiko. Vėliau ji pati papasakojo, kad staiga pajuto, tarsi po kojomis būtų ėmusi svyruoti tribūna. Alma paklausė A. Kubiliaus, ar negalėtų įsikibti jam į ranką. Jis, supratęs, kad kažkas negerai, davė ženklą apsaugos vyrams ir šie pamažu nuvedė ją į šalia stovintį automobilį. Matyt, Almai pasidarė silpna nuo karščio. Pasėdėjusi vėsinamame automobilyje, ji pasijuto geriau“, - rašoma V. Adamkaus knygoje.

Nuslėpė operaciją

Kadenciją baigęs šalies vadovas ne ką mažiau atvirai aprašo ir savo sveikatos problemas. Pavyzdžiui, prezidentas prisipažįsta nuslėpęs nuo visuomenės 2008 m. balandį atliktą operaciją bei tyrimus, kurių jis laukė su dideliu nerimu.

„Šiandien baigiant kasmetį sveikatos tikrinimą ligoninėje teko atlikti mažą chirurginę operaciją. Nenorėdami, kad žiniasklaida iš to išpūstų sensaciją, nutarėme nieko neskelbti. Prezidentūroje apie operaciją žino tik Božena ir Ramūnas Vilpišauskas. Pasirašiau kelis įstatymus, patikslinome ryšių kanalus, kad prireikus būtų galima susisiekti su Seimo pirmininku, informavau Ritą Grumadaitę, kad ji vienintelė bendrautų su žiniasklaida.
Operacija truko vieną valandą. Paimtas ištirti audinio gabaliukas, nes per patikrinimą gydytojams kilo kai kurių abejonių. Pavyko šį reikalą nuslėpti, nors... Tik per plauką“, - atvirauja V. Adamkus.

Praėjus nepilnai savaitei po operacijos, prezidentas sulaukė tyrimų rezultatų. Laimei, blogiausios spėlionės nepasitvirtino.

„Gavome iš laboratorijos tyrimų rezultatus – jie geri. Svarbiausia, kad neaptikta piktybinio naviko ląstelių. Po trijų mėnesių reikės dar kartą pasitikrinti, kad neliktų jokių abejonių“, - atvirauja V. Adamkus.

Apie elektrodus širdyje – su visomis smulkmenomis

2008 m. gegužę prezidentui atliktos medicininės procedūros, kuomet dėl širdies veiklos sutrikimų medikai įvedė V. Adamkui elektrodus, nuo visuomenės nuslėptos nebuvo. O knygoje prezidentas šias procedūras aprašo labai išsamiai.

Kadenciją baigęs šalies vadovas gydymą pradėjo gerai nusiteikęs ir laidė pokštus.

„Į šios procedūros kabinetą mane, gulintį ant vežimėlio, tuščiais ligoninės koridoriais vežė net penkios gailestingosios seselės! Pajuokavau, kad teko keliauti įvairiausiomis transporto priemonėmis, bet dar niekuomet manęs nelydėjo toks gausus gražių moterų būrelis, ir iš paskos einantiems apsaugos vyrams dar šūktelėjau: „Pavydėkite!“, - prisimena V. Adamkus.

Tačiau jau netrukus pokštai baigėsi.

„Netrukus be jokio nuskausminimo prasidėjo procedūra. Reikėjo per nosį įvestą elektrodą ryti, kol pasieks prieširdžius. Kai tai pavyko, penkioms sekundėms buvo paleista elektros srovė. Jausmas nekoks. Kelioms akimirkoms stojo tyla. Netrukus girdžiu: daktarai tariasi. Pasitarę sako: „Prezidente, turime dar kartą penkioms sekundėms paleisti srovę.“ Ką gi, leiskite. Krūtinę vėl perrėžia skausmas. Ir – antras tylus pasitarimas. Išvada: „Prezidente, reikia bandyti dar sykį. Dabar srovę leisime 10 sekundžių“, - rašo prezidentas.

Švelniai tariant, nemalonią elektros terapiją teko kartoti, bet V. Adamkus stengėsi išlikti ramus ir drąsino medikus.

„Guliu, muša prakaitas, bet, išspaudęs šypseną, sakau: „Čia valdote jūs, o aš tik darau, ką man sakote.“ Atlaikau 10 sekundžių srovės ataką, įkvepiu oro ir netrukus mano šypsena jau visai nuoširdi. Išgirstu garsiai tariamą išvadą: „Pavyko!“ Nusišluostau sudrėkusią kaktą ir laimingas klausausi toliau. „Viskas gerai, bet vis tiek reikėtų įstatyti stimuliatorių, – sako profesorius A. Aidietis ir svarsto: – Operuojame nedelsdami ar palaukiame kelias savaites?“ Tuomet įsiterpiu ir aš: „Jei tai neišvengiama, kam vilkinti laiką?“ Pasakyta, padaryta – rytoj, 8 ryto“, - prisimena prezidentas.

Tai vieni atviriausių didžiulį atgarsį sukėlusių V. Adamkaus knygos puslapių. DELFI primena, kad didžiulio populiarumo sulaukusi knyga buvo iššluota iš lentynų, leidėjai užsakė antrojo jos tiražo spausdinimą.