Šalies vadovas antradienį žurnalistams surengė paskutinę spaudos konferenciją, nes liepos 12 d. prisieks ir pareigas eiti pradės naujoji valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė. Pastarajai V. Adamkus sakosi linkintis sėkmės ir, nors į akis lįsti nežada, tačiau tikina esąs pasiruošęs padėti, jei tik sulauktų tokio prašymo.

Niekuomet nemelavau

Klausiamas, kaip jaučiasi, kai visi darbai eina į pabaigą, V. Adamkus teigė besijaučiąs taip pat, kaip ir kitais kartais, kai tekdavo baigti tarnybą JAV ar kai 2002 m. pasibaigė praėjusioji prezidento kadencija.

„Aš, atvirai pasakius, nematau didelio skirtumo – baigiu vieną darbo etapą, kaip prieš tai esu baigęs kitus: ne tik Lietuvoje, bet ir už Lietuvos ribų. Dabar didžiausias rūpestis – ką reiks daryti, kuo užsiimti, ką gero padaryti“, - sakė šalies vadovas.

Pasak V. Adamkaus, pasibaigus kadencijai jis dar turi keletą įsipareigojimų dalyvauti visuomeniniuose renginiuose, tačiau šypsodamasis pasiguodė, kad ponia Alma Adamkienė spaudžia bent porai savaičių išvykti atostogų.

„Ji visą laiką mane įkalbinėja porai savaičių išplaukti kur nors, tačiau aš manau, kad dar reikia kai kuriuos reikalus sutvarkyti. Esu apsisprendęs su ja vieną savaitę pabūti Nidoje ir pasidžiaugti Nidos gamta, o paskui dar laukia pora kelionių. Grįžus, manau, neišvengsiu ir turėsiu pasiduoti Almai bei porai savaičių išvykti kur nors“, - juokavo prezidentas.

Apibendrindamas savo kadencijos metu nuveiktus darbus, V. Adamkus teigė, jog visuomet dirbo vedamas ne kokių nors interesų, o nuoširdžiai, nesiekė niekam sudaryti išskirtinių sąlygų, nenusižengė sąžinės reikalavimams ir siekė, kas geriausia.

„Buvo daug karčių valandų, stengiausi viską pats pergyventi, nemanau, kad užgavau ką nors per tuos dešimt metų. Bet tuo pačiu jaučiu ir kitą dalyką - iš principo niekad savęs neišdaviau ir stengiausi neišduoti nieko kito. Ką dariau, dariau nuoširdžiai, galvodamas, kad tas sprendimas, kurį priimu, yra geriausias pagal man suteiktą visą informaciją. Visko visada nežinosi“, - teigė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat tikino, kad niekuomet nėra melavęs žiniasklaidai, o tuo atveju, jei negalėdavo atskleisti turimos informacijos, stengdavosi išvis neatsakyti į klausimus.

D.Grybauskaitė pasiliko kai kuriuos V.Adamkaus patarėjus

Palikdamas prezidento postą V. Adamkus teigė naujajai šalies vadovei linkintis sėkmės, nes tai reikš sėkmę visai Lietuvai. Kadenciją baigiantis prezidentas, be kita kol, pasidžiaugė, kad D. Grybauskaitė pasiliko 3 ar 4 jo patarėjus – pasak V. Adamkaus, tai tarsi atkirtis kritikams, teigusiems, jog jo komanda buvusi silpna.

„Žinau, kad ponia D. Grybauskaitė yra pasirinkusi tris ar keturis mano buvusius patarėjus. Man tai maloniai nuskambėjo, kadangi visi prieš tai sakė, kad mano komanda silpna, niekam tikusi. Jeigu naujoji prezidentė renkasi, mane apima geras jausmas“, - teigė V. Adamkus.

Prašomas atskleisti naujos D. Grybauskaitės pasiliktų patarėjų pavardes, prezidentas išliko santūrus: „Ne, aš nenoriu. Tegul ji pati juos paskelbia, čia grynai mandagumo ir etikos klausimas“.

DELFI primena, kad išrinktoji prezidentė praėjusią savaitę suformavo savo komandą, tačiau visos jos sudėties neatskleidė – paskelbtoje komandoje iš buvusių V. Adamkaus patarėjų figūruoja tik Nerijaus Udrėno pavardė.

Kalbėdamas su žurnalistais, V. Adamkus pabrėžė, kad naujajai šalies vadovei postą perduoda ramia sąžine bei žada padėti, jeigu tik D. Grybauskaitė išreikštų tokį pageidavimą. V. Adamkus teigė, jog per dvi kadencijas įsitikino, kad visi svarbiausi sprendimai Lietuvoje ir už jos ribų priimami ne oficialiuose susitikimuose, o asmeniškai šnekučiuojantis, tad be asmeninių pažinčių esą negalima pajudėti nė iš vietos.

„Naujajai prezidentei jau pasakiau, kad į akis nelįsiu, tačiau jeigu ji ras reikalą pasinaudoti mano patirtimi ar viena kita mano pažintimi - bet kada esu pasiruošęs jai padėti“, - sakė V. Adamkus, kuris kiek vėliau pasakojo apie savo patirtį bendraujant su Vakarų Europos valstybių lyderiais.

Nepatinka A.Kubiliaus Vyriausybės nepastovumas

Šalies vadovas paskutinėje spaudos konferencijoje išreiškė nuomonę ir apie esamą Lietuvos ekonominę bei finansinę padėtį. V. Adamkui užkliuvo konservatorių-krikdemų lyderio Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės nepastovumas.

„Kas man labiausiai užkliūna, tai Vyriausybės nepastovumas. Vieną dieną jie sako: kirpsim, mažinsim. O po kurio laiko, vedini spaudimo ar ko kito, savo nuomonę pakeičia. Nemanau, kad toks sprendimų keitimas padeda lietuvių visuomenės pasitikėjimui“, - svarstė kadenciją baigiantis šalies vadovas.

Klausiamas apie esamą šalies finansinę ir ekonominė padėtį, V. Adamkus teigė nemanantis, kad Lietuva šiuo atžvilgiu kuo nors skirtųsi nuo kitų valstybių, tačiau sakė manąs, jog finansiniu požiūriu esame susitvarkę labiau.

„Nesiskiriame nuo kitų – visus palietė tas pats sunkmetis. Bet iš dalies galvoju, kad esame vis tik geriau susitvarkę, nes yra valstybių, kurių finansinė situacija yra blogesnė. Aišku, reikėjo susiveržti diržus, kai kur galvojau, kad perlenkiam lazdą. Nereikėjo visur vienodai tą daryti, nes kartais paliečiama viena visuomenės dalis, kuriai tikrai sunku, o kiti galėtų daugiau susiveržti diržus“, - kalbėjo V. Adamkus.