Taip teismas patenkino prokuroro Sauliaus Versecko skundą dėl bylų atskyrimo.

Teismo manymu, dėl šiuo metu besilaukiančios ir ne pirmą kartą teismo posėdyje nepasirodančios moters baudžiamosios bylos nagrinėjimas gali užsitęsti nepateisinamai ilgai, paskelbė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Violeta Ražinskaitė.

Teismas V. Vonžutaitės bylą atskyrė, nes nuteistoji jau ne pirmą kartą nepasirodė teisme, tai motyvuodama prasta sveikatos būkle.

Atskyrus bylas, apeliacinės instancijos teismas toliau tęsia baudžiamosios bylos nagrinėjimą be jame nedalyvaujančio Seimo nario Vytauto Gapšio, kuris yra išvykęs į Japoniją. Teismas garsina rašytinės ekspertizės išvadas.

Kaip po teismo posėdžio sakė prokuroras S. Verseckas, V. Vonžutaitės bylą atskirti reikėjo, nes praėjusią savaitę vykęs ir ketvirtadienio posėdžiai leidžia daryti išvadą, kad V. Vonžutaitė procese negalės dalyvauti ilgą laiką, kas reiškia, jog negalėtų būti užbaigtas bylos apeliacinis procesas kitų nuteistųjų atžvilgiu.

"Tiek Europos žmogaus teisių apsaugos konvencija, tiek Lietuvos įstatymai reikalauja užtikrinti greitą procesą", - pažymėjo prokuroras ir sakė, kad ateityje, priklausomai nuo situacijos, bylos vėl galės būti sujungtos.

Kalbėdamas apie ekspertizę, S. Verseckas paaiškino, kad buvo tirti Viktoro Uspaskicho ir V. Vonžutaitės parašai partijos oficialiose ataskaitose, nustatyta, kad tikrai vieną jų pasirašė V. Uspaskichas, o daugumą kitų pasirašė ir V. Vonžutaitė. Dviejose Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktose deklaracijose ekspertai negalėjo nustatyti, ar ten pasirašė V. Uspaskichas. Tačiau, anot prokuroro, tai juodosios buhalterijos buvimo nepaneigia.

"(...) manau, kad nieko iš esmės ekspertizės išvados nekeičia. Buhalterinė finansinė ekspertizė atsižvelgė ir į gynybos argumentus, ir buvo pasisakyta dėl taikytinų mokesčių perskaičiavimo - buvo priskaičiuota taikant kitą, mažesnį tarifą, arba buvo priskirta neapmokestinamoms pajamoms atsižvelgiant į pirmos instancijos nustatytas aplinkybes. Iš esmės tai nieko nekeičia, tai tiesiog yra faktinių aplinkybių tikslinimas, tačiau nei kvalifikacijai, nei pačios nusikalstamos veikos, kaip tokios, buvimo tikrai nepaneigia", - teigė prokuroras.

V. Uspaskichas žurnalistams teigė nenorėjęs, kad V. Vonžutaitės byla būtų atskirta, nes jo apskritai nėra byloje, o jam inkriminuojami nusikaltimai padaryti per V. Vonžutaitę.

"Byloje manęs nėra ir kaltinimų struktūra padaryta per ją man, tai kaip jinai nedalyvaus?", - sakė politikas ir neslėpė, kad prašys, jog V. Vonžutaitė byloje būtų apklausiama kaip liudytoja.

"Be jos tiesiog neįmanoma mano bylą užbaigti. Tuo labiau pirmos instancijos teismas, kuris net nesugebėjo paprašyti ekspertizės, turbūt neužteko kompetencijos, šiandien paskelbė, kad dauguma - ne mano parašai", - neabejojo europarlamentaras ir manė, kad bylų atskyrimas dar labiau pailgins procesą.

Ekspertams nenustačius kai kurių parašų autentiškumo, V. Uspaskichas laikosi nuomonės, kad tai yra ne jo parašas. V. Uspaskichas, priešingai nei prokuroras, mano, kad apeliacinis teismas paneigia viską, ką nustatė pirmos instancijos - Vilniaus apygardos - teismas.

"Taip, neigia ekspertai, kad yra mano parašai, neigia, kad tokios sumos buvo disponuojamos, neigia, kad jie apskaičiuoti buvo teisingai, bet svarbiausia struktūra. Kuo Uspaskichas kaltinimas? Uspaskichas kaltinamas, kad organizavo V. Vonžutaitės nusikalstamą veiklą? Tai kaip galima be V. Vonžutaitės dabar mane apkaltinti neapklausus V. Vonžutaitės? Tai dabar V. Vonžutaitės nereikia, galima mane nuteisti? Teisinėje valstybėje taip neįmanoma", - tikino Darbo partijos įkūrėjas.

Kitas teismo posėdis numatytas trečiadienį, birželio 3 d.

ELTA primena, kad šios bylos nagrinėjamas buvo sustabdytas beveik metams pernai liepą Darbo partijos įkūrėjui V. Uspaskichui tapus europarlamentaru ir įgijus teisinę neliečiamybę, kuri kovo pabaigoje buvo panaikinta.

Tai jau ne pirmas kartas, kai prašyta panaikinti šio politiko teisinį imunitetą. 2010 m. rugsėjį EP jau buvo panaikinęs V. Uspaskicho neliečiamybę. Ji vėliau nebuvo atkurta ir po pakartotinio V. Uspaskicho prašymo. Pernai liepos 1 d. V. Uspaskichui tapus EP nariu, jis vėl gavo parlamentinę neliečiamybę.

Baudžiamoji byla, kurioje prašoma panaikinti EP nario V. Uspaskicho teisinį imunitetą, buvo pradėta 2006 metais. 2008-2013 metais ji buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, kuris 2013 metų liepos 12 dieną priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo pripažino kaltais ir nuteisė V. Uspaskichą, taip pat kitus asmenis.

Darbo partijai baudžiamoji byla buvo nutraukta ją reorganizavus į naują juridinį asmenį. 2014 metų spalio 10 dieną Lietuvos apeliacinis teismas šioje byloje pradėjo nagrinėti prokuroro ir nuteistųjų apeliacinius skundus, tačiau apeliacinis procesas negalėjo būti baigtas negavus EP sprendimo dėl V. Uspaskicho teisinio imuniteto atšaukimo.

Lietuvoje Darbo partijos įkūrėjas ir neformalus lyderis V. Uspaskichas teismo sprendimu pripažintas kaltu, sukčiaujant ir apgaulingai vykdant partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą, jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Parlamentarė V. Vonžutaitė už grotų pasiųsta trejiems metams.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienerius metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji, kaip juridinis asmuo, baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

V. Uspaskichas ir jo įkurta Darbo partija teisiami už tai, jog nuslėpė 24 mln. litų pajamų, 23 mln. litų išlaidų ir nesumokėjo valstybei 4 mln. litų mokesčių.

Gegužės 6 d. EP Teisės reikalų komitetas balsavo už V. Uspaskicho imuniteto panaikinimą kitoje byloje dėl teismo įžeidimo.