Bet tai nebuvo pagrindinis suvažiavimo įvykis, kurio pradžią simbolizavo filmo „Karibų jūros piratai" garso takelis. Pagrindiniu įvykiu tapo renginyje pasirodęs iš aktyvios politikos pasitraukęs, teismų maratoną pabaigęs partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Pastarajam buvo parodyta neeilinė pagarba, skambėjo plojimai.

Partijos garbės pirmininko pareigas užimantis, bet partijos nario bilieto neturintis V. Uspaskichas net pasakė kalbą, kurioje pasišaipė iš prezidentės Dalios Grybauskaitės buhalterinio skaičiavimo ypatumų, kalbėjo apie ekologiją žmonių galvose, priešiškumą militarizmui ir bandymus su žiurkėmis. Tiesa, partijos pirmininkas V. Mazuronis savo kalbą pasakė pirmasis, kaip ir dera pirmininkui.

V. Mazuronis pasirengęs

Pagrindinė V. Mazuronio kalbos dalimi tapo jo pareiškimas, kad jis yra pasirengęs vesti Darbo partijos kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje. Vienmandatėje apygardoje politikas nekandidatuos.

„Aš suprantu, kad partijos pirmininkas turi būti komandos priekyje, ir šiandien aš esu tam pasiruošęs. Aš toliau aktyviai dirbsiu su mūsų visa komanda kaip partijos pirmininkas. Aš pasirengęs vesti rinkiminį sąrašą, jeigu mes apsispręsime, kad reikia daryti būtent taip", - suvažiavime sakė V. Mazuronis.

Toks pirmininko pareiškimas buvo skirtas nuraminti įsiplieskusias diskusijas, kad Europos Parlamento narys V. Mazuronis gali atsisakyti būti Darbo partijos kandidatu Nr. 1 ir mieliau liktų europarlamentaru.

Suvažiavimą sveikinęs tvarkietis Petras Gražulis juokais ragino kuo greičiau patvirtinti pirmą kandidatų sąrašo numerį ir siūlė, kad tai būtinai turėtų būti Darbo partijos pirmininkas V. Mazuronis.

Ši P. Gražulio replika turi savitą potekstę: parlamentui priėmus Seimo rinkimų įstatymo pataisas, Seimo nariu išrinkus savivaldybės tarybos, Europos Parlamento narį ar merą, toks politikas per 15 dienų netenka savivaldybės, europarlamentaro ar mero pareigų – jis nebegali rinktis.

Tačiau Darbo partijos reitingai pastaruoju metu nežiba: balandžio mėnesio „Vilmorus“ duomenimis, už ją balsuotų 7,7 proc. respondentų. Darbo partijos pirmininką V. Mazuronį palankiai vertina 36,6 proc. apklaustųjų, bet 32,7 proc. - nepalankiai.

Tai reiškia, kad V. Mazuroniui gali grėsti darbas Seimo opozicijoje - tai nėra labai patrauklu nei iššūkių prasme, nei finansiškai. Todėl politikų kuluaruose jau kuris laikas buvo kalbama, kad V. Mazuronis nelabai nori dalyvauti Seimo rinkimuose ir gali patikėti sąrašą daugiamandatėje apygardoje vesti parlamentarui Artūrui Paulauskui, kuris partijos narių gretose yra vertinamas gana gerai.

P. Gražuliui būtų naudingiau, jei V. Mazuronis dalyvautų Seimo rinkimuose ir laimėtų mandatą: tuomet ši vieta tektų pačiam P. Gražuliui, nes V. Mazuronis yra išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas" sąrašą. Jam pasitraukus – pirmas už brūkšnio yra P. Gražulis.

V. Uspaskichas: garbės pirmininkas, bet ne narys?

Suvažiavime sekmadienį pasirodė ir iš aktyvios politikos pasitraukęs partijos įkūrėjas V. Uspaskichas.

Europos Parlamente dirbantį, bet formaliai iš partijos pernai gruodžio mėnesį pasitraukusį, V. Uspaskichą visa salė pasitiko tarsi prezidentą – plojo net atsistoję. Renginio vedėjas jį vadino partijos garbės pirmininku ir pasodino scenoje prie ministrų, vicepirmininkų ir Seimo narių.

Dabartinis Darbo partijos vadovas V. Mazuronis pasitiktas kur kas kukliau.

Apie savo pasitraukimą iš partijos V. Uspaskichas paskelbė 2015 m. gruodžio mėnesį. Jis tuomet sakė nenorintis kenkti partijai, nors nedaug kas tikėjo, kad V. Uspaskichas iš tikrųjų atsitrauks nuo partijos reikalų.

V. Uspaskicho pasitraukimas buvo traktuojamas kaip taktinis manevras prieš Lietuvos apeliaciniam teismui priimant apkaltinamąjį nuosprendį tiek pačiam V. Uspaskichui, tiek Seimo nariui Vytautui Gapšiui ir buvusiai partijos buhalterei Marinai Liutkevičienei.

Nors nuosprendžiu konstatuota, kad partijoje veikė vadinamoji juodoji buhalterija, kuri buvo finansuojama iš neaiškių pinigų ir taip buvo išvengta mokesčių į valstybės biudžetą, tačiau kaltinamieji griežtų bausmių išvengė. Pavyzdžiui, V. Uspaskichui pagal Vilniaus apygardos teismo nuosprendį grėsė įkalinimas, tačiau jis atsipirko 6,8 tūkst. eurų bauda.

V. Uspaskichas: esu demokratas liberalas

Savo kalbą V. Uspaskichas sakė antrasis: iškart po V. Mazuronio. Politikas pasijuokė, kad jo kolegos įklimpo, tai yra vis tiek jo neišvengia: „Ot, įklimpot, ane? Išeinu, išeinu, bet iš garbės pirmininkų tik jūs galite atleisti, todėl apsispręskit".

Tačiau iš salės iškart atskriejo senyvos moters teiginys: „Čia visam gyvenimui!"

V. Uspaskichas pareiškė, kad visada save laikė demokratu liberalu, nesvarbu, ar tai pilietinis, ar dvasinis liberalizmas. Liberalizmą jis apibūdino kaip žmogaus teisę ir pasirinkimą mąstyti. Tačiau, jo teigimu, politinė valdžia, bijodama prarasti savo šiltas kėdes, iškreipė šį supratimą ir iš to liko tik graži istorija.

DELFI primena, kad Darbo partija yra valdančiosios koalicijos narė kartu su socialdemokratais ir partija „Tvarka ir teisingumas".

Darbo partijos garbės pirmininkas aiškino, kad demokratijos Lietuvoje beveik nėra, nes politikus linčiuoja ne tauta. Pasak V. Uspaskicho, net daugelis Darbo partijos narių susitaiko su tokia padėtimi. Jo nuomone, dauguma lietuvių emigruoja dėl to, kad mato nesąžiningą žaidimą valdžioje.

„Šiandien kai kurie ekonomistai, komentatoriai, politologai pradeda atsibusti iš gilaus sapno ir kalbėti tai, apie ką aš kalbėjau 15 metų iš eilės. Tokie kaip Gitanas Nausėda, kuris neigė mūsų partijos modelį, o dabar sako: žiūrėkit, Vengrija sumažino PVM, pas juos padidėjo nacionalinio produkto vartojimas 12,5 proc. Jau nekalbant apie tai, kad nesugeba iki galo suprasti rinkos dėsnių ir efekto, bet jau kad kalba... Nes tai ne vartojimas padidėjo, o sumažėjo nekontroliuojama kontrabanda ir nacionalinis gamintojas daugiau pradėjo gaminti produkto", - didaktiniu tonu dėstė V. Uspaskichas.

Jis kritikavo, kad nė viena vyriausybė nesugeba suformuoti nedeficitinio biudžeto ir valdžią vadino impotentiška bei linkusia vegetuoti.

„Ironiška kartais žiūrėti, kaip mūsų prezidentė savo Prezidentūroje, kur kartais sukviečia daug Seimo narių, ministrų, kur sėdi rajonų vadovai, žurnalistai, arba Seime per pranešimus, drąsiai kalba apie korupciją, mažus atlyginimus, mažas pensijas, ir šita publika taip atvirai priima, suprantat, net ploja, lyg pirmą kartą išgirdę! Kad pas mus maži atlyginimai, mažos pensijos. Išsitraukia kartais bloknotus, užsirašo, kad pas mus šalyje maži atlyginimai", - juokino salę V. Uspaskichas.

Politikas visą kaltę suvertė socialdemokratams ir konservatoriams, kurie esą pakaitomis vis valdo Lietuvą. „Kas valdo, tas ir daro, bet visą laiką ieško, ant ko viską suversti", - aiškino jis.

V. Uspaskichas taip pat šaipėsi iš nuolatinio politikų aikčiojimo dėl mažo gimstamumo.

„Aš kartais pagalvoju, kad neturtingose šalyse gimstamumas didesnis nei turtingose. Tai gal mes per daug turtingi ir reikia nubiednėti?" - klausė Darbo partijos įkūrėjas.

Jis sakė visada būsiantis šalia Darbo partijos, nors ir nevadino savęs politiku. V. Uspaskichas tapo savotišku ekologu, raginančiu nešiukšlinti žmonių smegenyse.

„Agresija, militaristinė nuotaika... mūsų mažai šaliai tai gyvybės ir mirties reikalas. Aš manau, kad tai globalios politikos tikslas, kitaip neverta būti politiku ir politikoje. Tų šalių lyderiai, kurie veda savo šalį ir tautą tokiu agresyviu militaristiniu, neekologišku keliu, tenkina tik savo išdidumą, nesveikas ambicijas, savanaudiškumą ir pasipuikavimą, daro meškos paslaugą savo tautai. O tauta, kuri renka tokią valdžią, pasmerkia save sunaikinimui - kas ir vyksta šiandien mūsų šalyje", - ne visai rišliai taikos idėjas dėstė V. Uspaskichas.

Galima spėti, kad jis nepritaria pernelyg dideliam dėmesiui gynybai, bet konkrečiai V. Uspaskichas apie tai neužsiminė.

Staiga V. Uspaskichas vėl peršoko prie ekonomikos reikalų ir prisiminė laikus, kai Darbo partija dirbo socialdemokrato Algirdo Brazausko vyriausybėje, kur D. Grybauskaitė buvo finansų ministrė.

„Aš pasakiau jai: „Jūs, ponia ministre (pažodžiui cituoju), paprasta buhalterė, jūsų biudžete nesimato jokių progresuojančių veiksmų, jūs tik aritmetiškai skaičiuojat praradimus, bet nesugebate paskaičiuoti rinkos dėsnių", - aiškino V. Uspaskichas.

„Bet už tai mane prezidentė mane prisimena iki šiol", - teigia politikas.

Tuomet V. Uspaskichas ėmė kalbėti apie mokslą: „Jūs tik pagalvokite, mokslininkai tyrinėja žiurkes, bet daro išvadas apie žmones. Vienas pavyzdys: 1970 m. mokslininkai padarė eksperimentą su žiurkėmis, jie padarė idealias sąlygas joms - klimatas, erdvė, maistas. Ir todėl kad žiurkės labai greitai vystosi, buvo patogu stebėti jų populiaciją. Nuo antros kartos jos visos susipyko tarpusavyje. O jau ketvirtoje kartoje pasirodė lesbietės ir homoseksualai. Šeštoje kartoje baigė vystytis, degradavo ir išnyko. Nepastebit, kas dabar vyksta? Nematot nieko tokio panašaus?".