Antradienį po pateikimo už tokį nutarimo projektą balsavo 83 Seimo nariai, prieš buvo 5, susilaikė irgi 5 parlamentarai.

Konservatoriai ir liberalai apgailestavo, kad buvo apsiribota tik dokumento pateikimu. Opozicija siūlė galutinai apsispręsti ir priimti nutarimą. Tačiau Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, kad nutarimo priėmimas planuojamas ketvirtadienį, nes jam yra pateikta pasiūlymų.

Seimo narys Jurgis Razma siūlo paskirti konservatorių Arvydą Anušauską laikinosios tyrimo komisijos, spręsiančios dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės, pirmininku. Tokį pasiūlymą įregistravęs parlamentaras taip pat siūlo šios komisijos darbą pratęsti tik iki gegužės 16 d., primena ELTA.

Komisija turėjo baigti darbą iki balandžio 4-osios. Nespėjus to padaryti, komisijos pirmininkas Petras Gražulis prašė Seimo pratęsti jos darbą iki balandžio 18 d.

Komisijai prireikė papildomo laiko, nes nutarta pateikti paklausimus Teisėjų tarybai, generaliniam prokurorui ir teismui. Taip pat komisija nutarė paprašyti atlikti dar vieną V. Uspaskicho išsakytų žodžių lingvistinę ekspertizę.

Balandžio 1 d. komisija išklausė V. Uspaskichą ir prokurorus.

Komisijoje dirba 12 Seimo narių: Arvydas Anušauskas, Arūnas Dudėnas, Petras Gražulis, Zbignevas Jedinskis, Sergejus Jovaiša, Algis Kašėta, Orinta Leiputė, Raimundas Markauskas, Antanas Nesteckis, Darius Ulickas, Jonas Varkala, Pranas Žeimys.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį V. Uspaskichą.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas, kai pernai liepos 28 d. šis Seimo narys Vilniaus oro uoste atsakydamas į žurnalistų klausimus pasisakė apie Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltinamąjį nuosprendį vadinamojoje Darbo partijos byloje.

Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V. Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui.