Anot laidos, tam sąlygas sudaro dabar įsigaliojančios Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos, parengtos Teisingumo ministerijos ir patvirtintos Seimo. Dalį šių pataisų prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo – bet ne tą, kuri leidžia realaus laisvės atėmimo išvengti asmenims, kurie už sunkius nusikaltimus nuteisti ne ilgiau nei ketveriems metams nelaisvės. Kaip tyčia, būtent tokiam laikui V. Uspaskichą už grotų pasiųsti nutarė pirmosios instancijos teismas.

BK pataisos, anot Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros dėstytojo Remigijaus Merkevičiaus, leidžia bausmę V. Uspaskichui palikti nepakeistą, bet atidėti jos vykdymą. Tokios galimybės asmenims, nuteistiems už panašius į „darbiečių“ lyderiui priskiriamus nusikaltimus, ankstesnėje BK redakcijoje nebuvo.

„Nebuvo galimybės atidėti bausmės vykdymą, jeigu nusikaltimas buvo padarytas sunkus. Šiai dienai yra galimybė tokia. Nepaisant to, kad nusikaltimas yra sunkus, jeigu už jį paskiriama laisvės atėmimo bausmė ne didenė negu 4 metai, galima realiai nevykdyti tokios bausmės. Jeigu teismas galvoja, kad vykdyti tokios nereikia žmogui ir jis pasitaisys, daugiau nusikalstamų veikų nedarys nebūdamas izoliuotas“, - kalbėjo R. Merkevičius.

Ar tokios BK naujovės gali būti parašytos kaip dovana V. Uspaskichui? Teisingumo ministerija tai kategoriškai neigia. Anot „Savaitės“, laidai pateiktame komentare ministerija tikino, kad tai tėra „niekuo nepagrįstos spekuliacijos“.

LRT televizijos laida pažymi, kad BK pakeitimas neįpareigoja teismo atleisti nuteistąjį nuo realios laisvės atėmimo bausmės atlikimo. Tiesa, prokuroras Saulius Verseckas siekia V. Uspaskichą nuteisti ilgesniam laikotarpiui – 6 metams. Jis „Savaitei“ teigė, jog po to, kai Europos Parlamentas panaikino „darbiečių“ lyderio imunitetą, sprendimo antrosios instancijos teisme galima tikėtis jau šią vasarą.